Δένδιας προς Τουρκία: Αναθεωρητικές δυνάμεις θέλουν να επηρεάσουν τα Δ. Βαλκάνια




Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Νίκος Δένδιας, από την Αλβανία όπου βρίσκεται για επαφές με την πολιτική ηγεσία και πλούσια ατζέντα για διμερή θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για αναθεωρητικές δυνάμεις που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο όχι τη συνεργασία, αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας το τελευταίο δεκαήμερο, γεγονός που δείχνει τη βούληση της Αθήνας για καλές σχέσεις με την Αλβανία και συγχρόνως την αποφασιστικότητα που υπάρχει ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ. Ο κ. Δένδιας μάλιστα είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση της καταρχήν πολιτικής απόφασης που υπήρξε και να υπάρξει συμβιβασμός για τη σύνταξη του συνυποσχετικού που θα οδηγήσει τη διαφορά στη Χάγη οπότε με την επίλυση αυτής της εκκρεμότητας θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στα Τίρανα, Νίκο Μελέτη, έχει προκαλέσει προβληματισμό ότι συνέπεσε η επίσκεψη Δένδια με την υπογραφή από αλβανικής πλευράς της συμφωνίας αγοράς τριών οπλισμένων drones από την Τουρκία τύπου Μπαϊρακτάρ και με τα όσα είπε ο κ. Ράμα για τη στρατηγική σχέση που έχει με την Τουρκία και με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.

Ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις που έκανε στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Αλβανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε εμμέσως προειδοποιώντας ευθέως ότι υπάρχουν αναθεωρητικές δυνάμεις στην περιοχή που προσπαθούν να διεισδύσουν στα Δυτικά Βαλκάνια με στόχο όχι τη συνεργασία αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής οι οποίες είναι απέναντι και αντίθετες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και της Αλβανίας που στηρίζει η Ελλάδα.



Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο, μιας αυστηρής αλλά δίκαιης αιρεσιμότητας. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ: «πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος στην πραγματικότητα είναι μονόδρομος και αποκτά τεράστια σημασία στη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναθεωρητικές δυνάμεις που επιθυμούν να επιστρέψουμε σε άλλους καιρούς, σε άλλες εποχές, σε άλλες αντιλήψεις. Και προσπαθούν οι αναθεωρητικές αυτές δυνάμεις να προσεγγίσουν τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο, φοβάμαι, όχι τη συνεργασία, αλλά τη δημιουργία ζωνών επιρροής που δεν συνάδουν ούτε με το ευρωπαϊκό acquis, ούτε με την ευρωπαϊκή προοπτική, ούτε με τις ευρωπαϊκές αξίες» και πρόσθεσε ότι «σε αυτό θεωρούμε ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε. Εννοώ στην αντιμετώπισή του. Γιατί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει εξασφαλίσει πρόοδο, σταθερότητα, ευημερία και συνεργασία στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες. Με στέρεες βάσεις, νέες αρχές, το Διεθνές Δίκαιο και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για αυτό, λοιπόν, επαναλαμβάνω για τρίτη φορά ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος».

Ακόμα έγινε συζήτηση για τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας ενώ από αλβανικής πλευράς τέθηκε το θέμα Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα χωριά και στις περιοχές της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Σταθμοί της περιοδείας του κ. Μητσοτάκη είναι η Δερβιτσάνη, η Λειβαδιά και η Χειμάρρα.

Αποστολή: Νίκος Μελέτης – ertnews.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.