“Σεισμός” στη Γλυφάδα από την συγκέντρωση του Νίκου Δένδια (VIDEO)




Πάνω από 4.000 χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την Δευτέρα το Golf της Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ανταποκρινόμενοι στο προσωπικό κάλεσμα του Υπουργού Εξωτερικών και πρώτου σε σταυρούς Βουλευτή της ΝΔ «για να ανταλλάξουμε ευχές», όπως έλεγε χαρακτηριστικά η σχετική πρόσκληση, η οποία συνοδευόταν από το σύνθημα «Νίκος Δένδιας -Μπορεί».

Ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση του κόσμου που μέσα και έξω από το Golf δεν έπεφτε κυριολεκτικά ούτε καρφίτσα. Όλα τα πάρκινγκ είχαν γεμίσει αυτοκίνητα και οι παρκαδόροι δεν προλάβαιναν να πάρουν ανάσα. Ακόμη και μία ώρα μετά την άφιξη του Υπουργού κατέφθανε στις εγκαταστάσεις κόσμος.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας, φανερά συγκινημένος αλλά και προδήλως ικανοποιημένος για την πραγματική αποτύπωση του τεράστιου «γκελ» στην κοινωνία, αυτή τη φορά πέρα από δημοσκοπήσεις και πρωτιές στη δημοφιλία μεταξύ των Υπουργών και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, παρά το γεγονός ότι έφτασε στον κατάμεστο χώρο της εκδήλωσης κατευθείαν από το αεροδρόμιο και την πτήση της επιστροφής από ένα ακόμα ταξίδι στο εξωτερικό, αυτή τη φορά με αφορμή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, έσφιξε το χέρι ανθρώπων κάθε ηλικίας, οι οποίοι έδραξαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν από κοντά και να του δηλώσουν τα συναισθήματά τους.

Ο προσωπικός και άμεσος χαρακτήρας της σχέσης Δένδια- πολιτών, όπως όλα δείχνουν, θα αποτυπωθεί και στην προσεχή κάλπη, δημιουργώντας ένα ακόμα ρεκόρ στα πολλά που έχει να επιδείξει ο Κερκυραίος πολιτικός, με τα περισσότερα χιλιόμετρα πτήσης και τις περισσότερες υπογραφές Συμφωνιών στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.



Δείτε αναλυτικά την ομιλία του:

«Όπως βλέπετε μας ξέφυγε λίγο το πράγμα. Βρεθήκαμε λίγο… περισσότεροι. Όλοι οι καλοί χωράμε! Και με συγχωρείτε που καθυστέρησα λίγο, αλλά μόλις ήρθα, κατευθείαν από το αεροδρόμιο και πάλι φεύγω αύριο το πρωί. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχήν, από την καρδιά μου, για την τεράστια τιμή που μου κάνετε απόψε.

Είναι και του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι η γιορτή της πατρίδας μου, γιορτάζει ο γιος μου. Να είστε πάντα καλά. Για μένα η ευκαιρία να σας συναντήσω ήταν η ευκαιρία να σας σφίξω το χέρι, γιατί δεν σας κρύβω ότι όταν ο Πρωθυπουργός μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με κάνει Υπουργό Εξωτερικών, αλλιώς μου τα είχαν πει τα πράγματα.

Ότι θα είναι ωραία, έχει δεξιώσεις κλπ. Δεν ήταν έτσι. Δεν ήταν έτσι κατ’ αρχήν, γιατί όπως ξέρετε τα 3,5 τελευταία χρόνια η χώρα είχε τη μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία που είχε ποτέ στην ιστορία της.

Ξέρετε ότι είχαμε φτάσει σε κακές στιγμές με την Τουρκία πολλές φορές, αλλά όχι για τόσο μακρά περίοδο. Ακόμη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν είχε γίνει η εισβολή στην Κύπρο και ο «Αττίλας 2» το 1974, μετά από 1,5 μήνα μιλούσε με τον Ετσεβίτ και τον Ντεμιρέλ.

Το ’96, το ’87, σε όλες τις κρίσεις με την Τουρκία, μετά από μικρό χρονικό διάστημα μιλούσαμε μαζί τους. Αυτή τη φορά έχουμε 3,5 χρόνια διαρκή κρίση.

Αλλά νομίζω τα έχουμε καταφέρει μια χαρά και έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Θέλω να σας πω επίσης ότι οι σχέσεις μας, θα τα πάρω με τη σειρά, με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτερες παρά ποτέ.

Έχουμε βάλει την Αλεξανδρούπολη στον παγκόσμιο χάρτη και θέλω να σας πω και κάτι άλλο για τους μεγαλύτερους. Θυμάστε πάλι ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάλευε για το 7 προς 10. Για κάθε 10 οπλικά συστήματα στην Τουρκία να δίνονται 7 στην Ελλάδα.

Τώρα η αναλογία είναι 10 – 0. Εκτός από τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράψαμε και αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, εκτός από τα Rafale και εκτός από τις φρεγάτες.

Η αμυντική συμφωνία δεν υπογράφηκε μόνο επειδή πήραμε τα οπλικά συστήματα. Η Ελλάδα έχει ξαναπάρει οπλικά συστήματα από τη Γαλλία, είχαμε πάρει τα Mirage F1 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα Mirage 2000 επί Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει αμυντική συμφωνία με τη μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από αυτό, έχουμε ανοίξει τους ορίζοντές μας, έχουμε αμυντική συμφωνία με τα Εμιράτα, έχουμε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, έχουμε μια σειρά σχέσεις που η χώρα δεν είχε ποτέ. Σχέσεις πέρα από τον ορίζοντα.

Και επίσης, έχω να σας πω κάτι για το οποίο είμαι βαθιά περήφανος. Όταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδώσει στον ελληνικό λαό την εντολή που παρέλαβε, θα έχει μια μοναδική προνομία: να είναι η μόνη Κυβέρνηση μετά το 1947 που θα παραδώσει την Ελλάδα μεγαλύτερη από ό,τι την παρέλαβε.

Υπογράψαμε τη συμφωνία με τους Ιταλούς μετά από 50 χρόνια και τη συμφωνία με τους Αιγύπτιους μετά από 35 χρόνια. Και αυτό έγινε επί των ημερών μας, με τη βοήθειά σας και με τη στήριξή σας.

Όλα αυτά τα 3,5 χρόνια – καθόμασταν προχθές επειδή θα σας έβλεπα και πρέπει να σας δώσω λογαριασμό – και μετράγαμε. Έχω διανύσει σε πτήσεις πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Έχω πάει σε 71 χώρες. Από αυτές, σε 15 οι Υπουργοί Εξωτερικών τους δεν είχαν συναντήσει ποτέ Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, σε όλη μας την ιστορία, τα 200 χρόνια!

Η χώρα με τη συμφωνία που υπέγραψα στο Καζακστάν προχθές, έχει υπογράψει 300 διεθνείς συμφωνίες. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία μας, ποτέ!

Και επίσης, επειδή τα μετράμε όλα, έχω κάνει και… 557 τεστ Covid. Όμως, όλο αυτό έχει ένα κόστος. Και αυτό το κόστος για το οποίο πρέπει να σας απολογηθώ είναι ότι δεν είχα την ευκαιρία και τη δυνατότητα, όπως είχα υποχρέωση σαν βουλευτής σας, να σας βλέπω συχνά.

Αλλά νομίζω, θα μου επιτρέψετε να νομίζω ότι έκανα αυτό που μου δώσατε την εντολή να κάνω. Και εκπλήρωσα αυτό που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύθηκε να κάνω. Διότι ξέρετε, η λέξη «Υπουργός» μοιάζει σαν μια λέξη που να σημαίνει αξίωμα, κάτι σαν «συνταγματάρχης», αλλά δεν είναι έτσι. Υπουργός σημαίνει «υπό το έργον», αυτός που πάει να κάνει τη δουλειά. Αυτό είναι ο Υπουργός, δεν είναι τίποτα άλλο. Είναι υπάλληλός σας και υπηρέτης σας.

Σαν υπάλληλός σας λοιπόν και σαν υπηρέτης σας πρέπει να σας δώσω και εσάς λογαριασμό. Και εσείς θα αποφασίσετε αν στην επόμενη εκλογή δικαιούμαι τον τέταρτο σταυρό σας. Εγώ θέλω να σας πω απλώς ότι είμαι βαθιά υπόχρεος για τη στήριξη, για τη βοήθεια, για τη συμπαράσταση. Και να σας πω και κάτι άλλο για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι Έλληνες από την Ελληνική Επανάσταση και μετά χωρίστηκαν πάντα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Από την Επανάσταση του 1821 όταν καταφέρανε να έχουν τρία κόμματα και να έχουν εμφύλιο πόλεμο, όταν ο Ιμπραήμ ήταν στην Πελοπόννησο. Από τον εθνικό διχασμό του 1915, από τον διχασμό του 1922, από τον εμφύλιο το 1944 και το ΄46-’49, διχαστήκαμε πάντα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Και είμαι πολύ περήφανος γιατί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε αυτά τα 3,5 χρόνια όχι μόνο να μεγαλώσει τη χώρα, αλλά να τη μεγαλώσει τηρώντας την εσωτερική ομόνοια και ομοψυχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι τεράστια εθνική παρακαταθήκη.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά από την καρδιά μου. Θα προσπαθήσω να σφίξω το χέρι όλων σας. Να σας πω την αλήθεια, δεν σας περιμέναμε τόσους πολλούς, αλλά πάλι είναι μεγάλη μας χαρά και μεγάλη μας συγκίνηση να σας έχουμε όλους απόψε εδώ.
Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, να είμαστε γεροί και ευτυχισμένοι και να μεγαλώνει πάντα η πατρίδα μας».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.