Ηλιακοί θερμοσίφωνες – Νέο πρόγραμμα επιδότησης




Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξήγγειλε νέο πρόγραμμα για την επιδότηση των νοικοκυριών, με σκοπό οι ηλιακοί θερμοσίφωνες να αντικαταστήσουν τους ηλεκτρικούς. Το πρόγραμμα αναμένεται να “τρέξει” μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το REPowerEU και θα απευθύνεται σε περίπου πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ακόμα ηλιακό θερμοσίφωνα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι το κάθε νοικοκυριό να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας που να φτάνει το 20%.



Το ύψος της επιδότησης θα είναι κλιμακωτό – καθαρά με εισοδηματικά κριτήρια – και θα είναι από 25% έως 50%.

Επένδυση με πολύ γρήγορη απόσβεση

Το κόστος ενός καλού ηλιακού θερμοσίφωνα, μαζί με την εγκατάστασή του, ανέρχεται στα 1000 ευρώ περίπου. Μπορεί δε να εξοικονομήσει 350-450 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο νοικοκυριό ανήκει στην κατηγορία της επιδότησης με 50%, σε ένα με ενάμισι χρόνο θα έχει κάνει απόσβεση της επένδυσής του και για τα επόμενα 10-15 χρόνια θα έχει δωρεάν ζεστό νερό.

Κατηγορίες ηλιακού θερμοσίφωνα

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε:

α. Διπλής ενέργειας, δηλαδή λειτουργούν με 2 πηγές ενέργειας, τον ήλιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

β. Τριπλής ενέργειας, δηλαδή λειτουργούν με 3 πηγές ενέργειας, τον ήλιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το σύστημα κετρικής θέρμανσης (καλοριφέρ).

γ. Ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, δηλαδή το ίδιο το νερό χρήσης λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.

δ. Κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (σερπαντίνας), με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ξεχωριστό κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος είναι μεν ακριβότερος, αλλά έχει μεγαλύτερο όριο ζωής, ακόμα και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και τον μέγιστο βαθμό απόδοσης.

ASSOS BOILERS – SOLARNET Α.Ε.
Βιομηχανία Μπόϊλερ & Ηλιακών Συσκευών
79 χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας
Ύπατο Θήβας, 32200, Νομός Βοιωτίας
Τηλ: 210 5595624 Fax: 210 5595723
Email: [email protected] Web: www.assosboilers.com

Η ASSOS BOILERS προσφέρει ηλιακούς θερμοσίφωνες με διεθνή πιστοποιητικά υψηλής ποιότητας και αντοχής με επιλεκτικούς συλλέκτες τιτανίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο site www.assosboilers.com ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 5595624.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.