Γιάννης Λούλης: Πηγή έμπνευσης για τα βιβλία μου ο Άλιμος
Με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου «Η τοξική εποχή μας – Ο άνομος κόσμος της Αμερικής, η απόλυτη αυθαιρεσία της Ρωσίας, οι εκτός ελέγχου τοξίνες», το ένθετο Secret της εφημερίδας “Παραπολιτικά” έχει ένα δισέλιδο αφιέρωμα στον επικοινωνιολόγο, πολιτικό αναλυτή και συγγραφέα, Γιάννη Λούλη. Το αφιέρωμα αναφέρεται στο νέο ξεκίνημα στη ζωή του μετά την απώλεια της συζύγου του πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Ο γνωστός επικοινωνιολόγος στις αρχές του φθινοπώρου με απόλυτη διακριτικότητα ανέβηκε τα σκαλιά του Δήμου Αλίμου, προκειμένου να νυμφευτεί την αγαπημένη του σύντροφο, Εύα Δερεμούτη.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Γιάννης Λούλης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Αλίμου, δήλωνε προφητικά πως “η θάλασσα φέρνει κοντά τους ανθρώπους”, κάτι που στην πορεία επαληθεύτηκε στην προσωπική του ζωή, αφού με τη νέα του σύντροφο γνωρίστηκαν και συνδέθηκαν συναισθηματικά “παρά θιν’ αλός”.


Το τρίγωνο της λάσπης: Αυτοί βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση συκοφάντησης του Ανδρέα Κονδύλη
Τόσο ο Γιάννης Λούλης όσο και η Εύα Δερεμούτη, η οποία εργάζεται ως διευθυντικό στέλεχος στον χώρο της Υγείας, είναι δραστήρια μέλη της ομάδας των χειμερινών κολυμβητών του Δήμου Αλίμου, και μάλιστα το προγαμιαίο πάρτι, δηλαδή λίγες ώρες πριν βρεθούν ενώπιον του δημάρχου και ανταλλάξουν όρκους πίστης και αγάπης, το πραγματοποίησαν στην πλαζ της περιοχής παρέα με φίλους και στενούς συγγενείς. Ο γάμος τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Παρών ήταν ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και οι δύο μάρτυρες του ζευγαριού.

Η περιοχή του Αλίμου, όπως έχει παραδεχτεί και ο Γιάννης Λούλης, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον ίδιο, καθώς από το 2007, οπότε και αποφάσισε να εγκαταλείψει τα βόρεια προάστια για να κατοικήσει στην περιοχή, έχει γράψει τουλάχιστον τέσσερα βιβλία.

“Εδώ οι άνθρωποι είναι φωτεινοί και πάντα χαρούμενοι” λέει χαρακτηριστικά και μάλιστα τον συγκεκριμένο στις ομιλίες του τον αποκαλεί “κρατίδιο του Αλίμου” θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επαινέσει τον δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη, επειδή πιστεύει πως έχει προσδώσει ένα πρεστίζ ηγεμονικής αυτοδυναμίας στον δήμο. Μάλιστα στην παρουσίαση του βιβλίου του όπου παραβρέθηκε και ο Ανδρέας Κονδύλης, έκανε για άλλη μία φορά αναφορά στην αγαπημένη του πόλη.

Ο Γιάννης Λούλης με τον Ανδρέα Κονδύλη
Για το νέο του βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι: Νικόλας Βουλέλης, Θανάσης Τσεκούρας και Παύλος Τσίμας, ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό

Η Τοξική Εποχή μας
Ο άνομος κόσμος της Αμερικής, η απόλυτη αυθαιρεσία της Ρωσίας, οι εκτός ελέγχου τοξίνες

Η διαδρομή προς την Τοξική Εποχή μας ξεκινά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι δημοκρατίες πολλαπλασιάζονται. Σταδιακά όλα στραβώνουν. Οι τοξίνες έχουν δύο εστίες: Η μία αφορά την απόλυτη ανομία της Αμερικής, την καταρράκωση του διεθνούς δικαίου και το ποδοπάτημα των φιλελεύθερων αξιών. Η δεύτερη αφορά την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αυτές προκαλούν κοινωνικά ρήγματα και πολιτική πόλωση. Οι ανισότητες εκτοξεύονται. Στην Αμερική γεννιέται ο τραμπισμός και ο απόλυτος διχασμός.

Και όμως, από το 1945 έως το 1975 οι καπιταλιστικές δημοκρατίες είχαν πετύχει ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό θαύμα καθώς το κράτος πρόνοιας ενσωμάτωνε όλη την κοινωνία. Όμως αυτό το πολιτικό πρότυπο γκρεμίζεται. Η ασυδοσία των ανεξέλεγκτων αγορών προκαλεί την παγκόσμια κρίση του 2007-2008. Το αποτέλεσμα είναι οι πλούσιοι να γίνουν πολύ πλουσιότεροι, ενώ η μεσαία τάξη υποβαθμίζεται και η εργατική ισοπεδώνεται. Οι οικονομικές ελίτ αποκτούν τεράστια επιρροή στον χώρο της πολιτικής, με ασήμαντους πολιτικούς ως ανδρείκελα.

Από το 2006 οι δημοκρατίες μειώνονται και γίνονται λιγότερο δημοκρατικές. Οι δικτατορίες αυξάνονται και γίνονται ακόμη πιο σκληρές. Ο Ρώσος δικτάτορας εισβάλλει στην Ουκρανία δηλώνοντας πως αυτή δεν υπάρχει ως αυτόνομη χώρα! Η υπέρμετρη επιρροή των οικονομικών ελίτ, η πόλωση, οι ανισότητες τραυματίζουν τις κοινωνίες. Αυτή είναι η Τοξική Εποχή μας.

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, όταν η πόλη ήταν ακόμη πρότυπο κοσμοπολιτισμού, κάτι που επηρέασε την οπτική του αλλά και την εξωστρεφή του δραστηριότητα. Απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και είναι μέλος του Emmanuel College. Απέκτησε επίσης MA από το Πανεπιστήμιο του Essex, στο τμήμα Ρolitical Βehaviour. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Σταδιακά, η επαγγελματική του δραστηριότητα στράφηκε στο πεδίο της στρατηγικής επικοινωνίας, στο οποίο εργάστηκε κυρίως εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Συμβούλεψε μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους με τον αδελφικό φίλο και συνέταιρό του Γιάννη Δημάκη, ενώ στον χώρο της πολιτικής ήταν ο σύμβουλος στρατηγικής για την εκλογή, ως Προέδρων, των Γλαύκου Κληρίδη, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη. Στην Ελλάδα η μοναδική πολιτική συνεργασία του ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα με τον Κώστα Καραμανλή. «Δάσκαλοί» του στα πρώτα βήματά του ήταν οι Αμερικανοί Sawyer & Αssociates, θρύλοι στον τομέα αυτόν.

Αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά εντός και εκτός Ελλάδος. Σήμερα γράφει ένα ολοσέλιδο άρθρο τον μήνα για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα βιβλία του για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι πολλά. Το 1995 προειδοποίησε για την Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα. Ακολούθησαν βιβλία του στις εκδόσεις Λιβάνη. Aπό τις Eκδόσεις Καστανιώτη, την εποχή της μεγάλης κρίσης, εκδόθηκαν τέσσερα βιβλία του (2011, 2012, 2014, 2015), καθώς και το βιβλίο που θεωρεί έργο ζωής: Στις ρίζες του Κακού: Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση (2018).

Αντίστοιχο έργο ζωής στα διεθνή θέματα ο συγγραφέας θεωρεί το παρόν βιβλίο. Και τούτο διότι ενσωματώνει τέσσερα βιβλία του για το διεθνές σκηνικό: Η επικίνδυνη υπερδύναμηNo happy end, Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες, Άνομος κόσμος: Πώς φτάσαμε στην εποχή Τραμπ (2019).

Eνδεικτικά, άρθρα και αναλύσεις του έχουν δημοσιευθεί σε ξένες επιθεωρήσεις, όπως Foreign AffairsEncounterByzantine and Μodern Greek StudiesCommunist Studies κ.ά. Για μια δεκαετία αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal. Μια μονογραφία του είναι το Greece under Papandreou (Λονδίνο 1995). Ενώ το διδακτορικό του τιτλοφορείται The Greek Communist Party, 1940-1944 (Croom Helm, Λονδίνο 1982).

Και μια προσωπική νότα: Ο Γιάννης Λούλης διατηρεί πλέον μόνο λίγες επιλεγμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ενώ απολαμβάνει, ως χειμερινός κολυμβητής, εκείνο που αποκαλεί, μαζί με τον εξαίρετο δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη, «το κρατίδιο του Αλίμου». Ένα κρατίδιο με σπάνια ποιότητα ζωής!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.