Οι Πρωτοπόροι του Μοσχοφίλερου: Ένα βιβλίο συμπληρώνει την ταινία του Κώστα Σπυρόπουλου “Αρκαδία 1900. Καμπανία της Ανατολής”




Στην ιστορία του Μοσχοφίλερου, της  αρωματικής ποικιλίας της Μαντινείας, επιστρέφει ο δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος με το βιβλίο του «ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟΥ”, κείμενα-ντοκουμέντα οινοποιών από το 1859 έως το 1934», Εκδόσεις Ιωλκός, Αθήνα 2022.

Η παρουσίαση του βιβλίου  έγινε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από τους Γιάννη Μπουτάρη, Ντίνο Στεργίδη, Κωνσταντίνο Λαζαράκη, παρουσία του συγγραφέα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Άρης Τσέλεπος εκ μέρους του Οινοποιείου Κτήμα Τσέλεπου, που είναι χορηγός της έκδοσης, λέγοντας ότι “αυτό το βιβλίο έχει τεράστια αξία τόσο για το ελληνικό κρασί – μπορεί να αποτελέσει ένα αφήγημα αλλά και μία ταυτότητα – όσο και για μας, την οινοποιία της Τεγέας και Μαντινείας, που δραστηριοποιείται στους χώρους που ιστορικά δραστηριοποιήθηκε και η οικογένεια Παπανικολάου, όπως περιγράφεται στο βιβλίο”.

Άρης Τσέλεπος – Οινοποιός Κτήμα Τσέλεπου from WorkshopDocs on Vimeo.



Στο βιβλίο περιέχονται τα γραπτά τεκμήρια και οι προφορικές μαρτυρίες, που στάθηκαν ο οδηγός για το σενάριο της ταινίας. Βιβλίο και ταινία αλληλοσυμπληρώνονται, ωστόσο  η θέαση δεν προϋποθέτει το διάβασμα του βιβλίου, αλλά και ή έκδοση δεν απαιτεί από τον αναγνώστη να έχει δει την ταινία.

Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι “ είναι ένα ντοκουμέντο για την παραγωγή του αφρώδους οίνου στην περιοχή, από το 1880 και μετά και ήταν εφάμιλλο της σαμπάνιας. Το βιβλίο αυτό μαζί με το ντοκιμαντέρ, που έχει βγει ,είναι ιστορικά ντοκουμέντα για τον κλάδο”.

Γιάννης Μπουτάρης – Οινοποιός Κτήμα Κυρ-Γιαννη from WorkshopDocs on Vimeo.

Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, wine master είπε ότι “χρειάστηκε να φτάσω στα 52 μου, να πάω σε έναν κινηματογράφο στην Τρίπολη να μάθω αυτή τη συγκλονιστική ιστορία κάποιων ανθρώπων που έκαναν αφρώδη από Μοσχοφίλερο όπως το ξανακάνουμε τώρα, έναν αιώνα μετά. Αν δεν ήταν ο κ. Σπυρόπουλος να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, θα είχα άγνοια, και νομίζω αρκετοί από εμάς.”

Κωνσταντίνος Λαζαράκης – Wine Master from WorkshopDocs on Vimeo.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κουλελής είπε: “Διάβασα, σ’ αυτό το πολύ συμπυκνωμένο βιβλίο, εντυπωσιακά πράγματα που μου επιβεβαίωσαν ότι χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον. Χωρίς γνώση της ιστορίας δεν μπορούμε να πάμε μπροστά

Γιάννης Κουλελής – Δημοσιογράφος from WorkshopDocs on Vimeo.

Ο διοργανωτής της έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ Ντίνος Στεργίδης είπε ότι “το βιβλίο του κ. Σπυρόπουλου είναι σημαντικό γιατί συνεισφέρει στη δημιουργία αφηγήματος του ελληνικού κρασιού”.

Ντίνος Στεργίδης – Δημοσιογράφος Οίνου from WorkshopDocs on Vimeo.

Ο οινολόγος Πάνος Ζουμπούλης είπε “γνώρισα τον Κώστα Σπυρόπουλο μέσα από το βιβλίο του. Έχω εκπλαγεί από τις πληροφορίες και είναι πραγματικά ένα ντοκουμέντο.

Πάνος Ζουμπούλης – Οινολόγος from WorkshopDocs on Vimeo.

Ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης (Κτήμα Κυρ-Γιάννη) είπε ότι “το βιβλίο του κ. Σπυρόπουλου είναι ένα τεκμήριο πολύ σημαντικό. Προσφέρει στην καταγραφή του  ελληνικού κρασιού”.

Στέλιος Μπουτάρης – Οινοποιός Κτήμα Κυρ-Γιάννη from WorkshopDocs on Vimeo.

Η Ντίνα Σπυροπούλου, οινοποιός (Κτήμα Σπυρόπουλος) είπε: “το βιβλίο αυτό είναι μία έκδοση του κτήματος Τσέλεπος και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αδερφού μου, Απόστολου Σπυρόπουλου, που ήταν οινοποιός και οινολόγος στο κτήμα Σπυρόπουλου. Είναι πολύ σημαντικό και όχι πολύ συνηθισμένο, να δούμε στην Ελλάδα, δύο κτήματα στο ίδιο μέρος και γενικά δύο εταιρείες με το ίδιο προϊόν να συνεργάζονται έτσι αρμονικά και αγαπημένα με κύριο στόχο την ανάδειξη της Μαντινείας, του μοσχοφίλερου και γενικά του Ελληνικού κρασιού”.

Ντίνα Σπυροπούλου Οινοποιός Κτήμα Σπυρόπουλου from WorkshopDocs on Vimeo.

Ο συγγραφέας επισημαίνει στο βιβλίο ότι η απάντηση στο ερώτημα : “χίμαιρρα ή ρεαλιστικό σχέδιο να γινόταν η Αρκαδία Καμπανία της Ανατολής; ”είναι ότι πράγματι  συνέτρεχαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί η περιοχή σε ένα μεγάλο κέντρο παραγωγής και εξαγωγών κρασιού. Το όραμα αυτό υπονομεύθηκε από την ανυπαρξία κρατικής πολιτικής για την ανάπτυξη της οινοπαραγωγής.  Οι επιχειρηματίες της εποχής είχαν πετύχει διείσδυση στις διεθνείς αγορές μέσω των Παγκοσμίων Εκθέσεων, καθώς από 1882 έως το 1937 σάρωσαν τα χρυσά βραβεία στις  εκθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά αντιμετώπιζαν την κρατική αδιαφορία”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.