Εκνευρισμός στην Τουρκία από το τετ α τετ Δένδια – Σούκρι




Tον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, συνάντησε ο Νίκος Δένδιας. Στην ατζέντα της συνάντησης μπήκε και το θέμα της Λιβύης. Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Αλεξία Τασούλη, πρόκειται για μία συμφωνία περαιτέρω ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητήθηκε το διπλωματικό επεισόδιο, η προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει η ΥΠΕΞ της Λιβύης, κυρία Μαγκούς, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Σούκρι για την υποδοχή που είχε εκεί και σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, πίσω από τις κλειστές πόρτες επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή Ελλάδας – Αιγύπτου, που είναι ότι αυτή η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορεί να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες. Δένδιας και Σούκρι συμφώνησαν να εργαστούν με την εκλεγμένη κυβέρνηση όταν αυτή προκύψει στην Τρίπολη.

Η Αθήνα περιμένει κλιμάκωση από μέρους της Τουρκίας, επί του πεδίου, νότια της Κρήτης, γι’ αυτό και ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Σούκρι για την τουρκική προκλητικότητα – συγκεκριμένα, σημείωσε ότι δεν άλλαξε τίποτα από πλευράς της Άγκυρας, και υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, σε μία θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου και εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να κάνει έρευνες εκεί, διότι δεν θέλει να συγκρουστεί με την Αίγυπτο με την οποία προσπαθεί, τις τελευταίες εβδομάδες, να σπάσει τον πάγο. Για την υπόλοιπη περιοχή έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια.

Δε θέλει να αφήσει την Αίγυπτο στην Ελλάδα ο Ερντογάν



Από την Κωνσταντινούπολη, η Μαρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι η προσέγγιση με την Αίγυπτο έχει εξελιχθεί σε «καυτή πατάτα» για την Τουρκία. Πολλές αντιδράσεις, πολύ μεγάλη συζήτηση – η οποία, μάλιστα, σήμερα διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την παρουσία Δένδια στο Κάιρο. Διαβάζοντας, όμως, με τον δικό της τρόπο τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, δηλαδή ότι αποτελεί απόρροια της χειραψίας Ερντογάν – Σίσι, ότι η Ελλάδα έτρεξε, λένε, να προσεταιριστεί πάλι την Αίγυπτο και όχι ότι ήταν μία προγραμματισμένη συμφωνία.

Όλη η σημερινή πολιτική ανάλυση στην Τουρκία θεωρεί ότι η χειραψία μεταξύ Ερντογάν και Σίσι δεν ήταν παρά μόνο μία φωτογραφία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα για να σταλεί μήνυμα στην Ελλάδα και μόνο, για να πει ο Ερντογάν «στοπ» στην Αθήνα, στις ισχυρές συμμαχίες που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μήνυμα έστειλε και η φωτογραφία που ανέβασε πριν από λίγο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Μαρόκο, να χαμογελούν με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάζλα Μανγκούς, λίγες ημέρες μετά το περιστατικό με το Νίκο Δένδια, δείχνοντας, με αυτό τον τρόπο, πόσο αγαστές είναι πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών.

Η Άγκυρα έχει στρέψει το βλέμμα της οριστικά στην Ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό πήγε κι ο Τσαβούσογλου σήμερα στο Μαρόκο για ενίσχυση δεσμών με όλες τις χώρες της περιοχής. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε ακόμα και με τον ομόλογό του, τού Λιβάνου, που έκανε τη συμφωνία ΑΟΖ με το Ισραήλ.

Τη στροφή αυτή μαρτυρά επίσης και το ετήσιο δελτίο του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα και, στο οποίο πλέον, ως πιο κρίσιμα θέματα εδώ και 3 χρόνια, αναδεικνύονται η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος κι η Ελλάδα, κι όχι -όπως κατά το παρελθόν- η Συρία και το Ιράκ. Βέβαια αυτό που τονίζεται ιδιαιτέρως σε όλους τους τόνους της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, είναι ότι, στην περιοχή, για όλα φταίει η Ελλάδα. Για την αύξηση της έντασης, για τις συμμαχίες που κάνει κι εξοργίζει την Τουρκία, τους μετανάστες που πνίγονται, για την κατάσταση στο Αιγαίο κλπ. Αυτά είπε, με λίγα λόγια, σήμερα κι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στον απολογισμό που έκανε στη βουλή ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.