Αφετηρία δράσεων στη Γλυφάδα κατά της έμφυλης βίας




Καμιά γυναίκα που βιώνει τη βία δεν είναι μόνη ούτε είναι η μόνη. Ο κύκλος της σιωπής σπάει όλο και περισσότερο, οι κοινωνίες ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται κατά των φαινομένων της έμφυλης βίας. Το «παρών» δίπλα σε κάθε γυναίκα που γνωρίζει φαινόμενα βίας έδωσε η Γλυφάδα μέσα από μια εκδήλωση – αφετηρία δράσεων, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου. Ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος ο ίδιος, ως πατέρας αγοριών και κοριτσιών, μίλησε από το βήμα του Κινηματοθεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» για τη σημαντικότητα της ανατροφής παιδιών μέσα σε κλίμα αλληλοσεβασμού, για το πόσο καθοριστικό είναι να μεταδίδουν οι γονείς στους γιους τους το σεβασμό και την αγάπη για κάθε κορίτσι, για κάθε γυναίκα. «Με την φίλη υπουργό που είναι σήμερα εδώ, τη Μαρία Συρεγγέλα, διοργανώναμε πριν από χρόνια γιορτή για την Ημέρα της Γυναίκας. Τώρα διοργανώνουμε εκδήλωση για την έμφυλη βία. Είναι μια πρόκληση καθημερινή για όλους μας, το φαινόμενο αυτό να σταματήσει. Δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς. Αυτή η προσπάθεια που γίνεται σήμερα εδώ θα συνεχιστεί με πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η αποψινή συζήτηση είναι για εμάς αφετηρία δράσεων, όχι απλώς μια εκδήλωση που θα ξανακάνουμε του χρόνου με αφορμή την 25η Νοεμβρίου», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

«Είναι σημαντικό ότι στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν μόνο γυναίκες, υπάρχουν και άντρες. Δεν είναι μια μάχη των φύλων, είναι μια μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα την οποία πρέπει να δίνουμε όλοι μαζί – άντρες και γυναίκες, δημόσιοι φορείς, ιδιωτικός τομέας», επεσήμανε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας Μαρία Συρεγγέλα.

Και πρόσθεσε: «Δεν γίνανε ξαφνικά οι άνθρωποι βίαιοι, απλώς μιλάνε. Οι γυναίκες τολμούν, δεν σιωπούν. Τα προβλήματα βγαίνουν πλέον πιο εύκολα, δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί. Βάσει των στοιχείων που έχουμε από το 2010 συμβαίνουν 10-15 γυναικοκτονίες το χρόνο. Με την Ελληνική Αστυνομία έχουμε άψογη συνεργασία αλλά το πιο βασικό είναι, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος, να μαθαίνουμε στα παιδιά μας τον αλληλοσεβασμό. Η χώρα μας είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις γυναικοκτονίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ακόμα και μία γυναικοκτονία να υπήρχε κάθε χρόνο, θα έπρεπε να μας προβληματίσει γιατί πρόκειται για εγκλήματα που με την κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μπορούμε να εξαλείψουμε».

Ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες του Αστυνόμου Β΄ Νικόλαου – Απόστολου Βασιλείου, της Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας Ευφροσύνης Σπανέα και της καλλιτέχνιδος, ιδρύτριας του Κινήματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας «strong me» Ασπασίας Θεοφίλου. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Γλυφάδας στο Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προβλήθηκε βίντεο με γυναίκες θύματα εγκληματικών ενεργειών, την Καρολάϊν στα Γλυκά Νερά, τη Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, την 31χρονη κοπέλα στη Δάφνη, την Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο και μεταδόθηκε το μήνυμα του πατέρα της, Γιάννη Τοπαλούδη, ο οποίος μέσα από έναν ισόβιο ψυχολογικό Γολγοθά βρίσκεται με απαράμιλλη δύναμη ψυχής στις επάλξεις του κοινωνικού αγώνα για τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου περιβάλλοντος για όλα τα κορίτσια, με το σύνθημα #ΚαμιάΑλληΕλένη.



Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης Λένα Δεναξά, η οποία προσδιόρισε ως εξής τον στόχος της διοργάνωσης: «Να περάσουμε το μήνυμα ότι οι ρίζες αυτού του φαινομένου είναι πολύ βαθιές και πρέπει να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του. Ως Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδα δίνουμε το «παρών» δίπλα σε κάθε γυναίκα που βιώνει τη βία και θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω ολόκληρη την ομάδα μας που καθημερινά καταθέτει ψυχή στο κοινωνικό έργο που επιτελούμε».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας Σωκράτης Ζάχος, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Σπύρος Δήμου, Ελένη Καράχου – Σκούταρη, Σάσα Πατεράκη, ο Αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ Βασίλης Νικάκης, η Δημοτική Σύμβουλος και Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας Άννυ Καυκά, η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς – Λένα Μαυρακάκη» Χρύσα Λουπασάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας “Η Ρωμανία” Κυριάκος Τιλγκερίδης και ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Γλυφάδας της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Σκαλτσάς.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.