Δ’ Ενότητα 5th Athens Investment Forum: «Το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις»




Η ψηφιακή μετάβαση αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα του πάνελ στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Κυρ. Πιερρακάκης: «Στόχος μας είναι να σκεφτόμαστε “πολιτοκεντρικά” για τα έργα ύψους 5 δισεκ.»

«Στόχος μας είναι να σκεφτόμαστε “πολιτοποκεντρικά”, δηλαδή θέτοντας στο επίκεντρο τον πολίτη και να εστιάσουμε στις ανάγκες που η τεχνολογία που πρέπει να λύνει», ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας Αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο 5th Athens Investment Forum, που συνδιοργανώνουν στο Μέγαρο, το ΤΕΕ με την Vertical Solutions. Όσον αφορά το σύνολο των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση του στοιχήματος της ψηφιακής μετάβασης, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι το σύνολο των κονδυλίων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια και επεσήμανε την ανάγκη τήρησης των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την απορρόφησή τους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το Σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας και σε αυτό έχουμε εντάξει ένα σύνολο ψηφιακών έργων που ποτέ δεν έρχονταν κατά το παρελθόν τόνισε, ενώ επεσήμανε τη σημαντική συμβολή της χρηστής νομοθεσίας.



Λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το συναξιοδοτικό σύστημα, ενώ έχουμε ήδη προετοιμάσει τα μεγάλα έργα του μέλλοντος που μας ανοίγουν την πόρτα στο αύριο, όπως οι έξυπνες πόλεις, ανέφερε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αυτή τη στιγμή τριπλασιάζοντας τις υπηρεσίες πληροφορικής σε τρία χρόνια, παράγουμε 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές. Το αποτέλεσμα αυτό είναι μόνο η αρχή είπε.

Τέλος, ανέλυσε τις εξελίξεις σε επίπεδο επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, λέγοντας ότι η στρατηγική αυτή είναι πολύ καλά δομημένη και δρομολογημένη.

Οι θέσεις της αγοράς

Τον τρόπο που η «ψηφιακή ενέργεια», μέσω του IoT και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης μέσω της δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης, ανέφερε ο Γιάννης Γκικόπουλος, chief innovation officer και επικεφαλής AI & Analytics στον όμιλο Qualco ως παράδειγμα για τις θετικές επιπτώσεις της ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα.

Ο κ. Γκικόπουλος παρουσίασε με αριθμούς τη βελτίωση των δεικτών της συνδεσιμότητας των Ελλήνων και την αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ψηφιακή υγεία.

«Το 2023 ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπερβεί τους στόχους του σχεδίου ψηφιοποίησης που είχαν τεθεί για το 2030» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα τα έργα ψηφιοποίησης που έχει υλοποιήσει ο Διαχειριστής.

Όπως τόνισε ο κ. Μάνος, χάρη στην τεχνολογία και παρά τη μαζική αποχώρηση προσωπικού, ο Διαχειριστής κατάφερε να εγκαινιάσει πριν λίγες ημέρες το 1001 MW ΑΠΕ του δικτύου, την ώρα που το 2019 στο δίκτυο μετείχαν 200-250 MW ΑΠΕ.

Ο κ. Μάνος παρουσίασε επίσης πώς το μοντέλο του «consumer» ενέργειας αλλάζει σε «prosumer» και παρουσίασε τα επόμενα έργα ψηφιοποίησης του Διαχειριστή, όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων, ο πύργος ελέγχου για την παρακολούθηση των βλαβών, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου και μηχανικού, ώστε ο πελάτες να μην χρειάζεται να μεταβαίνουν στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Στα έργα όπως το rural broadband και το UFBB, που θα καλύπτει πάνω από 350 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές αναφέρθηκε ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, chief officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ.

«Η νέα ψηφιακή Ελλάδα πρέπει να είναι για όλους και η ψηφιακή συμπερίληψη είναι στην κορυφή της ατζέντας μας » διαβεβαίωσε ο κ. Κωνσταντινίδης, που προσέθεσε ότι ο Όμιλος «χτίζει τα δίκτυα του μέλλοντος υπερύψηλων χωρητικοτήτων.»

Το πώς η Microsoft παρέχει λύσεις σε μία σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασε η Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύντρια Πωλήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων σε Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα της Microsoft.

Όπως διευκρίνισε η κα Ανδρονοπούλου οι προκλήσεις αυτές είναι κυρίως «ο άνθρωπος και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων», η κυβερνοασφάλεια και το πώς η ψηφιακή μετάβαση θα είναι και βιώσιμη. «Οι πελάτες που έχουν μεταφερθεί σε υπηρεσίες cloud είναι πιο αποτελεσματικοί στην χρήση της ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη η χώρα να κινηθεί πιο γρήγορα στην ανάπτυξη των υποδομών και της κυβερνοασφάλειας επεσήμανε ο Νώντας Πασχαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Neurosoft, που τόνισε επίσης τη σημασία του UFBB, τη συμβασιοποίηση του οποίου περιμένει η επιχειρηματική κοινότητα.

«Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να αναπτυχθεί ελληνικό λογισμικό, λογισμικό από Έλληνες μηχανικούς, που θα προσφέρει πολύτιμη εμπειρία, θα είναι παρακαταθήκη για την χώρα και θα δώσει εξαγωγικη δυνατότητα» τόνισε ο Παύλος Καλενδέρογλου, διευθύνων σύμβουλος της Threenitas, εταιρείας spin off του Πανεπιστημίου Κρήτης που διαθέτει πλέον προσωπικό σε 9 πόλεις της Ελλάδας.

50 έργα ψηφιακής μετάβασης, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται το 2023 όπως αποκάλυψε ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) στον απευθείας διάλογο με το δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη στο κλείσιμο της τέταρτης ενότητας.

Τα έργα αυτά θα αφορούν στην ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, των αρχείων του κράτους και της δικαιοσύνης, την ανάπτυξη πλατφόρμων για διάφορες λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, το μετασχηματισμό του υπουργείου Τουρισμού αλλά και την εισαγωγή της «γεωργίας ακριβείας».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Ασθενίδης, «τρέχει» η υλοποίηση κρίσιμων έργων, όπως το σύστημα δημοσιονομικής διαχείρισης, το Σύζευξις ΙΙ, το εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής (με ορίζοντα υλοποίησης δυο ετών) και το e -justice. Για το e-justice ο κ. Ασθενίδης δήλωσε ότι προχωρεά άμεσα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης και οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν θα απευθύνονται σε δικαστές, νομικούς, διάδικους για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, με κορυφαίο το έργο ακροαματικής διαδικασίας από απόσταση.

«Ο Έλληνας πολίτες εμπιστεύεται πλέον τη δημόσια διοίκηση χάρη στα ψηφιακά συστήματα» κατέληξε ο κ. Ασθενίδης.

Βασ. Κουτεντάκης: Εθνικός στόχος ένα ψηφιακό και πράσινο αύριο

Οι «σταθερές» της ελληνικής οικονομίας στον διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο κος Βασίλειος Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Banking and Distribution Networks, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ, της Τράπεζας Πειραιώς. «Για να περάσουμε σε μία πράσινη οικονομία και κοινωνία απαιτείται μία αλλαγή κουλτούρας γενικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι: Η βιώσιμη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες και δεν ορίζεται η μία χωρίς την άλλη.

Ο κ. Κουτεντάκης επεσήμανε ότι αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ο ρυθμός του μετασχηματισμού, που οδηγεί στην αλλαγή κουλτούρας σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτό τον μετασχηματισμό παίζει ο τραπεζικός τομέας με την παροχή πιστώσεων είπε ο κ. Κουτεντάκης και επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού τομέα.

«Στην Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων», ανέφερε, και χαρακτήρισε ως εθνικό στόχο η δημιουργία ενός ψηφιακού και πράσινου αύριο.

Μιχ Κατρίνης: Αναγκη για τόλμη, φαντασία και δημιουργικότητα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής

Κλείνοντας το συνέδριο ο κος Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Ηλείας, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να συμβαδίζει με την δυναμική της ελληνικής οικονομίας με κάτι που μέχρι σήμερα δε φαίνεται να υπάρχει. «Δεν υπάρχει σχέδιο και αυτό δεν προοιωνίζει κάτι θετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε: «Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, η Ελλάδα παραμένει ουραγός σχεδόν σε όλες τις άλλες κατατάξεις της ΕΕ», επισημαίνοντας τις σημαντικές ελλείψεις σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας. «Πρέπει να τρέξουμε με τους ρυθμούς που τρέχουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», τόνισε.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στο σημαντικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει στιβαρή βάση, καθώς στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και στην κατανάλωση.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό δε συμβαίνει, αλλά πραγματοποιείται μία διαχείριση από λίγους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και συμπλήρωσε ότι πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, σην κατεύθυνση μίας βιώσιμης ανάπτυξης το ΠΑΣΟΚ προτείνει ένα άλλο μοντέλο ανθεκτικό που δίνει έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου με ταυτόχρονες φορολογικές ελαφρύνσεις και κόστους.

«Απαιτείται τόλμη, φαντασία και δημιουργικότητα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, που δε θα σπρώχνει κανέναν στο περιθώριο», δήλωσε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.