Οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Ελληνικού Αργυρούπολης




Το Κέντρο Πρόληψης Ελληνικού-Αργυρούπολης οργανώνει Ομάδα στήριξης του εκπαιδευτικού (Β΄βάθμιας εκπαίδευσης) στο έργο του, με σκοπό τον προβληματισμό πάνω στον ρόλο του στη σύγχρονη εποχή και τη βελτίωση της παιδαγωγικής σχέσης δασκάλου-μαθητή και της δυναμικής της τάξης.

Στόχος: Η στήριξη του εκπαιδευτικού στο έργο του, μέσα από την ανταλλαγή και την αναζήτηση αποτελεσματικότερων τρόπων επεξεργασίας και αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα. Τα θέματα συζήτησης φέρνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και δυσκολίες στην καθημερινή πράξη.

Ενδεικτική θεματολογία:
• Διαχείριση της τάξης και καλλιέργεια δεσμών αλληλεπίδρασης και συνεργασίας
• Επίλυση συγκρούσεων σε επίπεδο τάξης ή σχολείου
• Βελτίωση της επικοινωνίας και ενεργητική ακρόαση
• Ενίσχυση της δημιουργικότητας και του θετικού κλίματος στην τάξη
• Επεξεργασία και αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιπτώσεων
• Ανάγκες και δυσκολίες στους εφήβους και αντιμετώπιση
• Προτάσεις παρεμβάσεων στην τάξη για την πρόληψη στο σχολείο

Απευθύνεται σε :
• Διευθυντές Σχολικών μονάδων
• Εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων
• Εκπαιδευτικούς που έχουν εκπαιδευτεί για την υλοποίηση σχολικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων
• Ψυχολόγους που εργάζονται μέσα στις σχολικές μονάδες
• Υπεύθυνους Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων
• Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου



Πλαίσιο λειτουργίας: Η ομάδα θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, με μία συνάντηση ανά 2 εβδομάδες (1-11/2 ώρας), σε χρόνο που θα οριστεί από τους συμμετέχοντες και θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023.

Μεθοδολογία: Η ομάδα θα είναι κλειστή μετά την δεύτερη συνεδρία και θα βασίζεται στην ελεύθερη ανταλλαγή και συζήτηση, αξιοποιώντας, επίσης, και τεχνικές βιωματικού χαρακτήρα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ατομικές και απευθύνονται στη γραμματεία, τηλεφωνικά (καθημερινά εκτός Τετάρτης, 9:00 – 14:00, τηλ. 210 99 61 000), ή ηλεκτρονικά (δηλώνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας, [email protected]). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα ήταν αξιοποιήσιμο αν υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικοί ανά σχολείο.
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής: 10 Οκτωβρίου 2022.
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

«Η λογοτεχνία είναι μια αυστηρά προσωπική περιπέτεια»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.

Το Κέντρο Πρόληψης Ελληνικού-Αργυρούπολης σχεδιάζει και οργανώνει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα εμψύχωσης των μαθητών στην τάξη μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα του σχολικού βιβλίου, με σκοπό να κινητοποιήσει το δυναμικό, τη φαντασία και την ελεύθερη έκφραση και να καλλιεργήσει τους δεσμούς μεταξύ των μαθητών μέσα από δημιουργικούς και αυθεντικούς τρόπους έκφρασης.
Απευθύνεται σε :
Μαθητές Α’ Λυκείου μέσα στη σχολική τους τάξη (ανά τμήμα).
Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους φιλολόγους των αντίστοιχων τμημάτων.

Πλαίσιο λειτουργίας:
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 διδακτικά δίωρα τον μήνα για το συγκεκριμένο τμήμα σε δεκαπενθήμερη βάση και θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 (Οκτώβριος- Μάιος). Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 10 συναντήσεις, σε χρόνο που θα οριστεί σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και το σχολείο.

Μεθοδολογία:
Η παρέμβαση θα είναι κλειστή στο πλαίσιο του τμήματος της σχολικής τάξης και θα στηρίζεται στη βιωματική διεργασία με αφορμή επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα που θα μελετούν τα παιδιά στην τάξη σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμά τους και τις επιλογές των φιλολόγων καθηγητών τους. Η αυτόματη βιωματική γραφή, η συμβολική έκφραση (εικαστική, μουσική, ζωγραφική, κ.α.), η ελεύθερη ανταλλαγή και συζήτηση, καθώς, επίσης, και τεχνικές βιωματικού χαρακτήρα θα αποτελέσουν εναλλακτικούς τρόπους μιας «ζωντανής» και προσωπικής συνάντησης του μαθητή με τα κείμενα.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται από τους φιλολόγους που ενδιαφέρονται να εμπεριέξουν στη διδακτική τους πράξη το πρόγραμμα και να συνεργαστούν βοηθώντας παράλληλα στην υλοποίηση του.
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να απευθυνθούν στη γραμματεία (καθημερινά εκτός Τετάρτης, 9:00 – 14:00, 210 99 61 000), ή και (δηλώνοντας τα στοιχεία επικοινωνίας σας, [email protected]).
Λόγω του περιορισμένου αριθμού των σχολείων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα (2 σχολικά τμήματα από 2 σχολεία), θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.
Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής για τα σχολεία: 15 Οκτωβρίου 2022.

Μεταμορφώσεις της εφηβείας
ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

ΜΟΡΙΤΖ: «Γιατί δεν μ’ αφήσατε να κοιμηθώ ήσυχος; […]
Διάβασα την εγκυκλοπαίδεια από το Α ως το Ω. Λόγια -μόνο λόγια και πάλι λόγια! Ούτε μια απλή εξήγηση. Ντρέπομαι!- Τι αξία έχει ένα λεξικό που δεν απαντάει στο πιο φλέγον ερώτημα της ζωής;»
Το ξύπνημα της άνοιξης,
Φρανκ Βέντεκιντ

Στόχος μας είναι να σκεφτούμε και να προσεγγίσουμε αυτό το δύσκολο πέρασμα της εφηβείας, μελετώντας τα αίτια και τις συνθήκες που οδηγούν στο σύμπτωμα, την εξάρτηση, τις αναστολές, τα αδύνατα πένθη.

Πώς μπορούμε, άραγε, να μιλήσουμε για την εφηβεία μ’ έναν ουσιαστικό και όσο γίνεται πιο καίριο τρόπο, προσανατολίζοντας την εργασία μας με τους εφήβους και ενσκήπτοντας πάνω στην ιδιαιτερότητα του καθενός, μακριά από κανονιστικές πρακτικές συμμόρφωσης, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας και της διαδικασίας υποκειμενοποίησης στον έφηβο;

Το εργαστήρι αυτό προτείνει το άνοιγμα ενός διαλόγου που θα μας επιτρέψει να διαβάσουμε και να προσανατολιστούμε στην μελέτη της εφηβικής ηλικίας και τον προβληματισμό γύρω απ’ το θέμα, μέσα από την εξοικείωση με βασικές ψυχαναλυτικές έννοιες και αρχές.

Πρόγραμμα:
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους εργάζονται ή δραστηριοποιούνται με εφήβους σε οποιοδήποτε πλαίσιο (σχολείο, δημιουργική απασχόληση, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικούς και ψυχοπαιδαγωγικούς χώρους, κ.α.), όπως εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, ανεξάρτητα από βαθμίδα ή ειδικότητα, φοιτητές, ή απόφοιτους ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοιν. λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές) και έχουν ενδιαφέρον για μια βαθύτερη μελέτη της εφηβικής ηλικίας και την προσέγγισή της στη σύγχρονη εποχή.
Πρόκειται για μια συλλογική μελέτη σε μια ομάδα 10-15 ατόμων μ’ ένα συντονιστή-ψυχολόγο, που θα περιλαμβάνει τον αναστοχασμό και την επεξεργασία τόσο της πράξης-απάντησης του επαγγελματία μέσα από περιπτώσεις και παραδείγματα, όσο και της θεωρητικής κατεύθυνσης που προσανατολίζει αυτή την πράξη. Η ανάπτυξη του θέματος και η επεξεργασία του σ’ αυτή την από κοινού δουλειά θα εστιάζει στην ανάγνωση και μελέτη κειμένων μέσα από μια βασική βιβλιογραφία (η οποία αναγράφεται στο τέλος του προγράμματος), αλλά και θα εμπλουτίζεται κι από συναφή κείμενα ή άρθρα μέσα σ’ αυτή την εν εξελίξει εργασία.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται για δεύτερο έτος και οι συμμετέχοντες θα συναντώνται περίπου κάθε μήνα, στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Ελληνικού Αργυρούπολης, ημέρα Τετάρτη (η ώρα θα οριστεί σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες).
Μετά την δεύτερη συνάντηση, η προσέλευση νέων ατόμων δεν θα είναι πια δυνατή, καθώς η ομάδα θα κλείσει.
(210 99 61 000 και [email protected])
Συντονίστρια εργαστηρίου:
Ιωάννα Βισβίκη, ψυχολόγος, Επιστ. Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης (πληρ. 697 36 23 518)

«ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ»
Βιωματικό Σεμινάριο Στήριξης και Εποπτείας για παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς

Το Κέντρο Πρόληψης και η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών Ελληνικού – Αργυρούπολης οργανώνει «Ομάδα Στήριξης και Εποπτείας για Παιδαγωγούς – Νηπιαγωγούς» του δήμου μας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν, να επεξεργαστούν και να δουλέψουν πάνω σε θέματα που αφορούν τον παιδαγωγικό τους ρόλο και που θα φέρνουν οι ίδιοι μέσα από τη καθημερινή πρακτική τους ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και δυσκολίες..

Πρόκειται για έναν ετήσιο κύκλο ομαδικών συναντήσεων, με δεκαπενθήμερη συχνότητα.

Στόχοι:

Η στήριξη και ενδυνάμωση του παιδαγωγού
Η αναζήτηση εναλλακτικών και αποτελεσματικότερων τρόπων αντιμετώπισης των δυσκολιών του
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς του δήμου μας και θα συντονίζεται από την κ. Αλεξάκη Ράνια, Κοινωνική Λειτουργό (Κοινωνική Υπηρεσία) και τη κ. Σταθοπούλου Πόλυ, Ψυχολόγο – Παιγνιοθεραπεύτρια (Κέντρο Πρόληψης).

Έναρξη προγράμματος: Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 16:30 – 18:00.

Δηλώσεις συμμετοχής έως 20 Οκτωβρίου 2022, στη γραμματεία του Κέντρου Πρόληψης, στο 2109961000.

Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Πρόληψης Ελληνικού Αργυρούπολης, Αγ. Βαρβάρας 36, Αργυρούπολη.

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.