Βασίλης Σπανάκης: «Ήταν ανάγκη ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων μετά από 48 χρόνια»




Στη Βουλή τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης Σπανάκης, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

Ο κ. Σπανάκης επισήμανε ότι απαλείφονται αναχρονιστικές διατάξεις και επικαιροποιούνται άλλες, όπως υπάρχουν στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Πτωχευτικό Κώδικα, στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Οι κύριες αλλαγές του νέου Κώδικα από τον οποίο φεύγουν αναχρονιστικές διατάξεις είναι:

Η απάλειψη αναφορών σχετικά με το θεσμό της προσωποκράτησης αλλά και του προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής οφειλών.
Οι εξαιρέσεις από τις κατασχέσεις που αφορούν μεταξύ άλλων, πράγματα που αφορούν τη διαβίωση του οφειλέτη, πράγματα που αφορούν την εργασία του οφειλέτη.
Η μη έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος που αναφέρεται σε αιτιολογική έκθεση του Διοικητή της ΑΑΔΕ πχ ακίνητο το οποίο είναι πρώτη κατοικία.
Η επικαιροποίηση των διατάξεων που αφορούν τα κινητά πράγματα και τις απαιτήσεις που δεν κατάσχονται.
Η κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης και την ηλεκτρονική διευκόλυνση.
Ο κ. Σπανάκης σημείωσε, επίσης, ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία και διατηρείται η δυνατότητα εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου της φορολογικής διοίκησης και διαγραφής οφειλών προς το δημόσιο με συγκεκριμένες διαδικασία.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.