Σαν σήμερα έσκασε η βόμβα σε λεωφορείο γεμάτο μαθητές που έκανε το δρομολόγιο Ακαδημίας – Αργυρούπολη
Φθινοπωρινό βράδυ Πέμπτης είκοσι λεπτά πριν από τις 11 και το ημερολόγιο γράφει 31 Οκτωβρίου 1985. Δεκάδες μαθητές επιβιβάζονται στο αστικό λεωφορείο, τύπου Ίκαρους που άνηκε στην ΕΑΣ, από την Ακαδημίας το οποίο έκανε το δρομολόγιο Ακαδημίας- Αργυρούπολη. Μεταξύ των δεκάδων επιβατών και ένας 25χρονος φοιτητής Θεολογίας ιρανικής καταγωγής ο οποίος κάθεται στα πίσω καθίσματα.

Οι τότε πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος είχε και μια τσάντα μαζί του την οποία είχε αφήσει στο δάπεδο του λεωφορείου. Φθάνοντας στο ύψος της Βουλιαγμένης στον αριθμό 182 όπου βρισκόταν ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος και το λεωφορείο τινάζεται στον αέρα. «Το όχημα άνοιξε σαν κονσερβοκούτι» έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.Ουρλιαχτά πόνου και τρόμου ακούγονται από παντού ενώ λίγα λεπτά οι σειρήνες των ασθενοφόρων και των περιπολικών προδίδουν ότι κάτι πάρα πολύ σοβαρό έχει συμβεί. Από την έκρηξη της βόμβας τραυματίστηκαν συνολικά 39 επιβάτες, οι 10 σοβαρά, ενώ ένας εξ αυτών υπέστη ακρωτηριασμό.

«Επέστρεφα με συμμαθητές μου από φροντιστήρια της πλατείας Κάνιγγος. Ο αλλοδαπός που μετέφερε τη βόμβα καθόταν στην πίσω πλευρά του λεωφορείου και εγώ ήμουν ακριβώς δίπλα του. Είχε γυρισμένη την πλάτη του σ΄ εμένα και αυτό με έσωσε. Θραύσματα της βόμβας με χτύπησαν σε όλο μου το σώμα. Αν ήμουν γυρισμένη προς την πλευρά του, θα δεχόμουν τα κομμάτια στην κοιλιά και στο στήθος, και σήμερα δεν θα ζούσα. Είχα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού. Έπεσα αιμόφυρτη στα σκαλιά του λεωφορείου που είχε ανοίξει σαν κονσερβοκούτι και το σώμα μου κρεμόταν έξω. Υποβλήθηκα σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις και από το σώμα μου οι γιατροί έβγαλαν τέσσερα μεγάλα ποτήρια με θραύσματα! Θυμάμαι ότι ακουμπούσα το σώμα μου και είχε λακκούβες. Οι γιατροί μού έλεγαν ακόμη ότι ήμουν τυχερή που φορούσα τζιν, το οποίο είναι ανθεκτικό στη φωτιά, και έτσι δεν είχα πιο εκτεταμένα εγκαύματα. Εμεινα συνολικά 40 ημέρες στο νοσοκομείο και ήμουν σε ειδικό θάλαμο με θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου προκειμένου να επουλωθούν οι εκατοντάδες πληγές. Εκανα και τυμπανοπλαστική γιατί δεν άκουγα τίποτα» θα πει πριν από αρκετά χρόνια η κα Κατερίνα Πλίτσα μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Δείτε περισσότερα στο: protothema.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.