Aπόψε στο Φεστιβάλ Γλυφάδας: Ταξίδι στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής με τη Γλυκερία




Μια συναυλία με ιστορικές αναφορές και συμβολικό χαρακτήρα απόψε στη Γλυφάδα! Ακριβώς έναν αιώνα από την πυρπόληση της Σμύρνης, θα ταξιδέψουμε με τη Γλυκερία στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής.

Δείτε τι δήλωσε χθες ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου: «100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποφράδα ημέρα για τη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού, την πυρπόληση της Σμύρνης και την ολοκλήρωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι μνήμες είναι πάντα ζωντανές και τις κουβαλάμε από τις διηγήσεις των παππούδων και γιαγιάδων μας που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, αλλά και από τα τραγούδια, που κρατάνε άσβεστη τη φλόγα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αύριο, Τετάρτη, στο Φεστιβάλ του Δήμου Γλυφάδας, θα ταξιδέψουμε με τη φωνή της Γλυκερίας και τις μελωδίες από το Σμυρνέικο Μινόρε. Σας περιμένουμε το βράδυ στην τρίτη Μαρίνα Γλυφάδας – όπως πάντα η είσοδος είναι δωρεάν, αντί εισιτηρίου συγκεντρώνουμε τρόφιμα και φάρμακα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου μας. Μπορείτε να δείτε εδώ http://www.glyfada.gr/festival όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Γλυφάδας 2022», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Πλαισιωμένη από 15 μελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, η Γλυκερία θα παρουσιάσει το «Σμυρνέικο Μινόρε», ένα αφιέρωμα στη μουσική της Μικράς Ασίας. Θα ερμηνεύσει το «Αχ και το Αμάν», τον «Αμανέ και το Μινόρε», έτσι όπως διαμόρφωσαν τη μουσική εκείνης της εποχής, συνδέοντας δύο λαούς και κάνοντάς τους να μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους. Με συνοδεία παραδοσιακών εγχόρδων, ο αυτοσχεδιασμός του αμανέ ακουγόταν παντού. Σε γιορτές, σε πανηγύρια, στα καφενεία – τα λεγόμενα «καφέ αμάν» – αλλά ακόμη και σε αυλές σπιτιών και στους δρόμους, αφήνοντας έναν αέρα από ηχοχρώματα να αιωρούνται πάνω από την πόλη, δημιουργώντας ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Η Γλυκερία τραγουδάει σμυρνέικες δημιουργίες, όπως «Τι σε μέλλει εσένα», «Από ξένο τόπο», «Τζιβαέρι», «Η Έλλη», «Πασαλιμανιώτισσα», «Σμυρνιά», «Ο μεμέτης», «Η Μαρίτσα η Σμυρνιά», «Χαρικλάκι», «Ο φερετζές», «Τ’ αποφάσισα μικρή μου», «Κουκλάκι», «Ντερβίσαινα», «Αρμενίτσα», «Η Ξαβεριώτισα (Μπαγιαντέρας)», «Μες στης Αθήνας τις ομορφιές», «Η μικρή του καμηλιέρη», «Καροτσέρι τράβα», «Στρίβε λόγια» και πολλά άλλα. Αυθεντικός ήχος από μία πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών μουσικών οργάνων, πλαισιώνει τη φωνή της ερμηνεύτριας. Ούτι, βιολί, λαούτο, σαντούρι, κανονάκι και ακορντεόν, δίνουν το χαρακτηριστικό μικρασιατικό άκουσμα στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Το ταξίδι γίνεται με ethnic διάθεση, στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν έως την Αγιά Σοφιά, μεταφέροντας μας τη μουσική ατμόσφαιρα από τις ελληνο-αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Δήμου Γλυφάδας, το οποίο με μεγάλη φροντίδα και πολλή αγάπη διοργανώνει και φέτος ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, τελούν υπό την αιγίδα του Κ.Α.Π.ΠΑ. και της Προέδρου του Μαίρης Παπάζογλου.



Μετά το τέλος της συναυλίας, δύο λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας θα είναι σταθμευμένα στο χώρο της Γ΄ Μαρίνας, για να μεταφέρουν δωρεάν τον κόσμο σε όλη τη Γλυφάδα, ακολουθώντας τα εξής δρομολόγια:

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ 1 : 3η Μαρίνα, Ελευθερίου Βενιζέλου, Βουλιαγμένης, Ιασωνίδου, Κων. Αθανάτου/Άγιος Τρύφωνας, Ελευθέρου Ανθρώπου, Πλατεία Καραϊσκάκη, Μικράς Ασίας, Γεννηματά, Μυστρά.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ 2 : 3η Μαρίνα, Ζέρβα, Πλατεία Κατράκη, Αγίου Νικολάου, Ρήγα Φεραίου, Γούναρη, Εφορία, Αγία Τριάδα, Νάξου, Όλγας, Παπανδρέου/ΔΕΗ, Δελφών, Ιθάκης, Μυστρά.

Χθες, η μουσική – θεατρική παράσταση “Μικρασία”, ένα ιστορικό έργο βασισμένο σε αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενθουσίασε το κοινό που θα θυμάται για πολύ καιρό και αυτή την υπέροχη βραδιά.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.