Τι κάνει έναν καλό μεσίτη να ξεχωρίζει;




Η εύρεση του κατάλληλου κτηματομεσίτη το 2022 είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν. Το Διαδίκτυο κάνει την εύρεση αντιπροσώπου πολύ πιο εύκολη αλλά πρέπει να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Αν επομένως θέλετε να πωλήσετε το ακίνητό σας, δεν αρκεί να προσλάβετε έναν μεσίτη: Χρειάζεται να βρείτε έναν πολύ καλό μεσίτη, εκείνον που θα σας οδηγήσει στην καλύτερη τιμή κλεισίματος και στον λιγότερο χρόνο. Πώς θα καταφέρετε επομένως να κάνετε τη σωστή επιλογή του ανθρώπου που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία; Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να βρείτε τον μεσίτη που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία, είτε είστε ιδιοκτήτης είτε υποψήφιος αγοραστής.

Ο κανόνας του Παρέτο ή η αρχή 80%-20%

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ιταλός οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τον κανόνα 80-20. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η διανομή του πλούτου στην Ιταλία ήταν αιτία ανησυχίας. Ο Παρέτο παρατήρησε ότι το 20% των Ιταλών πολιτών κατείχε το 80% της ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Καθώς εξέταζε την ιδιοκτησία ακινήτων σε άλλες κράτη, ανακάλυψε ένα παρόμοιο μοτίβο. Αργότερα, ο Δρ. Γιόζεφ Γιούραν, εξέτασε τον νόμο Παρέτο και διαπίστωσε ότι εφαρμόζεται σε διάφορα περιβάλλοντα επιχειρήσεων και παραγωγικότητας. Εφαρμόζοντας τον κανόνα στην επιχειρηματική παραγωγή, έδειξε ότι το 20% των προβλημάτων στις μεθόδους παραγωγής ευθύνονται για το 80% των ελαττωμάτων στα προϊόντα. Στη συνέχεια υπέθεσε ότι εάν αντιμετωπιστεί το 20% των προβλημάτων που εντοπίστηκαν, η συνολική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί.

Ο ίδιος κανόνας μπορεί να εφαρμοστεί στο Real Estate προκειμένου να αντιληφθεί κανείς πώς αξιολογείται ένας καλός μεσίτης ή μεσιτικό γραφείο. Συγκεκριμένα, οι έρευνες, μεταξύ άλλων, έχουν ανακαλύψει ότι το 80% των συμφωνιών ακινήτων κλείνει από το 20% των ομάδων ακινήτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτό το 20% είναι η αφρόκρεμα των μεσιτών.



Μένει λοιπόν να βρείτε έναν μεσίτη ή μεσιτικό γραφείο που ανήκει σε αυτό το 20%. Μπορείτε εύκολα να τα καταφέρετε, ακολουθώντας τα σωστά βήματα. Και το πρώτο βήμα είναι να κάνετε συγκεκριμένες ερωτήσεις στους κτηματομεσίτες που θα αναζητήσετε, προτού προχωρήσετε σε

Πώς να βρείτε και να πάρετε συνέντευξη από κτηματομεσίτες
Ζητήστε από φίλους και συναδέλφους παραπομπές για να βρείτε αρκετούς υποψήφιους μεσίτες. Έπειτα, αναζητήστε στους ιστότοπους και τα διαδικτυακά προφίλ τους πληροφορίες, διαβάστε για τις ειδικότητες και την εμπειρία τους και ελέγξτε τις κριτικές πελατών.

Επιλέξτε τουλάχιστον τρεις μεσίτες για συνέντευξη και ψάξτε για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα συνεργάζονταν μαζί σας.

Τι πρέπει να ρωτήσουν οι αγοραστές και οι πωλητές τους κτηματομεσίτες
Στο σημείο αυτό, θα διαβάσετε ορισμένα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να ξέρετε, είτε αγοράζετε είτε πουλάτε ένα σπίτι.

Θα εκπροσωπήσει ο σύμβουλος ακινήτων τα συμφέροντά μου;
Μπορεί να υποθέσετε ότι όποιος κτηματομεσίτης θα επιλέξετε θα εκπροσωπεί μόνο τα συμφέροντά σας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κτηματομεσίτες δεν υποχρεούνται νομικά να εκπροσωπούν αποκλειστικά τον αγοραστή ή τον πωλητή σε μια συναλλαγή.

Η κατανόηση της φύσης του ρόλου του μεσίτη όταν εργάζεται μαζί σας είναι κρίσιμη. Ρωτήστε τους υποψήφιους εάν θα εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντά σας σε όλη τη διαδικασία και ζητήστε μια γραπτή φόρμα που αποκαλύπτει τη σχέση.

Τι εμπειρία και εκπαίδευση έχει ο σύμβουλος ακίνητης περιουσίας;
Πόσο καιρό συνεργάζεται ο μεσίτης με πελάτες και ποια εκπαίδευση ή αναγνώριση έχει; Αναζητήστε έναν κτηματομεσίτη καλό ιστορικό στην εξυπηρέτηση πελατών σαν εσάς.

Ο κτηματομεσίτης ή οι βοηθοί του θα συνεργαστούν μαζί μου;
Οι κτηματομεσίτες έχουν μερικές φορές βοηθούς που εργάζονται για αυτούς σε μια ομάδα. Θα δουλέψετε περισσότερο με τον ίδιο τον ατζέντη ή με τους βοηθούς; Μια αποτελεσματική ομάδα μπορεί να εξυπηρετήσει καλά τις ανάγκες σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι θα έχετε αρκετή άμεση πρόσβαση στον κτηματομεσίτη.

Ήταν ικανοποιημένοι οι πρόσφατοι πελάτες;
Ζητήστε αναφορές και μιλήστε με πελάτες που συνεργάστηκαν με τον συγκεκριμένο μεσίτη τον τελευταίο χρόνο. Ήταν ικανοποιημένοι από τη δουλειά του; Τι πήγε ομαλά και τι δεν πήγε καλά; Πώς αντιμετώπισε ο κτηματομεσίτης τις προκλήσεις; Οι πληροφορίες από πρόσφατους πελάτες θα δώσουν ενδείξεις για το εάν ο κτηματομεσίτης είναι κατάλληλος για εσάς.

Ποιες είναι οι συγκρίσιμες καταχωρίσεις στην περιοχή μου;
Ένας καλός κτηματομεσίτης θα πρέπει να παρέχει μια συγκριτική ανάλυση αγοράς, δείχνοντας σπίτια παρόμοια με τα δικά σας που πουλήθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.

Τι πιστεύετε ότι αξίζει το σπίτι μου και γιατί;
Ένας κτηματομεσίτης που προτείνει την υψηλότερη τιμή δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Επιλέξτε έναν επαγγελματία που υποστηρίζει τη σύσταση με γνώσεις αγοράς.

Τι πρέπει να κάνω για να βελτιώσω το σπίτι μου;
Ίσως χρειαστεί να διορθώσετε τα πράγματα για να πουλήσετε το σπίτι σας, ανάλογα με την τοπική αγορά ακινήτων. Ακούστε για βάσιμους συλλογισμούς σχετικά με το τι χρειάζεται το σπίτι σας και την απόδοση της επένδυσης για να κάνετε αυτές τις βελτιώσεις.

Πώς θα πουλήσετε το σπίτι μου;
Οι περισσότεροι μεσίτες συνήθως προτείνουν να τοποθετήσετε το σπίτι σας και σε ιστότοπους ακινήτων όπως το xe.gr. Λάβετε λεπτομέρειες σχετικά με άλλα εργαλεία προώθησης που θα χρησιμοποιήσει ο κτηματομεσίτης, όπως φωτογραφίες, περιηγήσεις βίντεο και διαφημίσεις. Το επίπεδο μάρκετινγκ που απαιτείται για την πώληση ενός σπιτιού εξαρτάται από την αγορά. Μπορεί να απαιτείται λιγότερο μάρκετινγκ όταν υπάρχουν περισσότεροι αγοραστές από ό,τι τα σπίτια προς πώληση.

Ποια θα είναι η αμοιβή του κτηματομεσίτη;
Συνήθως, ο πωλητής πληρώνει την προμήθεια ακίνητης περιουσίας, την οποία ο κτηματομεσίτης διαχωρίζει με τον μεσίτη του αγοραστή.

Ως πωλητής, μπορεί να είστε σε θέση να διαπραγματευτείτε χαμηλότερη τιμή, ιδιαίτερα για ένα ακίνητο με υψηλή τιμή. Βέβαια, οι μεσίτες, και δη εκείνοι που ανήκουν στο 20% μπορεί να μην είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην προμήθεια, αλλά αξίζει να το ρωτήσετε. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση της προμήθειας σε έναν μεσίτη που θα σας αποφέρει κέρδος από μία καλή πώληση είναι προτιμότερη από μία μικρότερη προμήθεια αλλά για μία πώληση από την οποία θα έχετε χάσει χρήματα.

Εύρεση κτηματομεσίτη: Συμβουλές για αγοραστές

Αν αναζητάτε νέα κατοικία ή γενικότερα ένα ακίνητο, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε όταν επιλέγετε έναν μεσίτη που θα σας βοηθήσει να προβείτε στην πιο συμφέρουσα αγορά.

Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσω ως αγοραστής στη σημερινή αγορά;
Ένας καλός πράκτορας θα θέσει ρεαλιστικές προσδοκίες εξηγώντας τη διαθεσιμότητα των διαθέσιμων κατοικιών και το επίπεδο ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσετε με άλλους αγοραστές.

Πώς θα με βοηθήσετε να βρω κατοικίες στο εύρος τιμών μου;
Ζητήστε παραδείγματα για το πώς ο αντιπρόσωπος βοήθησε πρόσφατα άλλους αγοραστές με απαιτήσεις και budget παρόμοια με τα δικά σας. Αυτό θα δώσει μια αίσθηση του πόσο καλά ο μεσίτης θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας.

Πώς θα με βοηθήσετε να κάνω ανταγωνιστικές προσφορές και να διαπραγματευτώ με πωλητές;
Αναζητήστε έναν πράκτορα που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε προσγειωμένοι εντός του προϋπολογισμού και των στόχων σας.

Τελικά, είτε είστε πωλητής είτε αγοραστής, συγκρίνετε την εμπειρία και τις προσεγγίσεις των μεσιτών, καθώς και την ικανότητά τους να δημιουργούν σχέσεις. Είναι κάποιος με τον οποίο θα νιώσετε άνετα να δουλέψετε; Επιλέξτε έναν ικανό σύμβουλο ακινήτων με προφίλ, στιλ και τρόπο εργασίας που σας βρίσκουν σύμφωνο και ταιριάζουν με τη δική σας προσωπικότητα.

Έχετε ακίνητο προς πώληση στα Νότια Προάστια; Γνωρίστε το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο με τους περισσότερους συμβούλους ακινήτων.

RE/MAX Plus, Λεωφ. Ποσειδώνος 13, Άλιμος, Τ: 210 985 1222, www.remaxplus.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.