Πολιτιστικός Οκτώβρης στον Δήμο Αλίμου




«Ο καλός ταξιδευτής δεν έχει σταθερά σχέδια και δεν έχει καμιά πρόθεση να φτάσει κάπου» Λάο Τσε

Το Πρόγραμμα του Δήμου Αλίμου «Η ζωή είναι ωραία», είναι ένα πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις Τέχνης, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, το οποίο μετά την εμφάνιση της Covid-19 και την πανδημία προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα και στοχεύει να γεμίζει ομορφιά με τις προτάσεις του τις ζωές των δημοτών του Αλίμου.
Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αποτελεί την αφορμή για τις δημότισσες και τους δημότες του Αλίμου να ανακαλύψουν ξανά τη χαρά της επαφής με την Τέχνη, τη Γνώση, το Φυσικό Περιβάλλον… τη χαρά της επαφής με τον Άνθρωπο!

Αυτόν τον Οκτώβρη ζούμε την καθημερινότητά μας αισιόδοξοι και έτοιμοι για το πιο δημιουργικό Φθινόπωρο. Με την πόλη να «ζωντανεύει» από μουσικές και πολιτιστικά δρώμενα, οι πολιτιστικοί χώροι και οι καλλιτέχνες μας υποδέχονται και αδημονούν να «ενωθούν» μαζί μας μέσα από κάθε είδους τέχνη, και όλοι μαζί να περάσουμε αξέχαστες στιγμές!

Η μεταφορά λόγω των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας θα γίνεται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των συμμετεχόντων.
Το Πρόγραμμα «Η ζωή είναι ωραία», πάντα με στόχο την καλλιέργεια του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος, παράλληλα με τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση, σας καλωσορίζει και πάλι πίσω στον Άλιμο και σας δίνει ραντεβού σε ποικίλες «πηγές» ζωής!



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 20:30

Μιούζικαλ

PiafThe Show με τη μοναδική Nathalie Lermitte

CHRISTMAS THEATER – Γαλάτσι

Η παράφορη και γοητευτική ζωή της κορυφαίας Γαλλίδας ερμηνεύτριας Εντίθ Πιαφ ξετυλίγεται σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα, που έχει αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιτυχίες των τελευταίων ετών. Το «Piaf! The Show», που συμπλήρωσε περισσότερες από 500 παραστάσεις σε τρεις ηπείρους και χειροκροτήθηκε ήδη από ένα εκατομμύριο θεατές, αφηγείται τον πολυκύμαντο βίο του θρυλικού «Σπουργιτιού», της μοναδικής Εντίθ Πιάφ, μέσα από τα τραγούδια της που έγραψαν ιστορία.

Από τον υπόκοσμο και τα κακόφημα μπαρ της Μονμάρτρης ως τη μεγαλοπρεπή σκηνή του Olympia Hall, η παράσταση, που εμπνέεται από τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο», προσκαλεί τους θεατές σε ένα ταξίδι σε μια ολόκληρη εποχή, φιλοτεχνώντας το πορτρέτο μιας καλλιτέχνιδας που έχει περάσει πια στη σφαίρα του μύθου. Οι αλησμόνητες μελωδίες της Piaf συνοδεύονται από προβολές ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Στον ρόλο της Εντίθ Πιάφ θα απολαύσουμε τη μοναδική Ναταλί Λερμίτ που έχει εντυπωσιάσει όλο τον κόσμο με την ιδιότητά της να υποδύεται την Εντιθ Πιάφ σε διάσημες παραστάσεις και μιούζικαλ. Η Nathalie Lermitte είναι η πρωταγωνίστρια και η υπέροχη ερμηνεύτρια των τραγουδιών της Πιάφ στην παράσταση, εδώ και 4 χρόνια.

Η επιτυχία του «Piaf! The Show» συνοψίζεται στα λόγια του Charles Dumont, συνθέτη του «Non, je ne regrette rien» και δεκάδων άλλων σπουδαίων τραγουδιών της Piaf: «Είναι η καλύτερη παράσταση που έγινε ποτέ για τη ζωή της Edith Piaf»!

Τιμή εισιτηρίου20 ευρώ (Γ’ Ζώνη)

Κρατήσεις θέσεων έως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Κυριακή 16 Οκτωβρίου, 19:00

Θεατρική Παράσταση Οικόπεδα με θέα

Θέατρο Άνεσις – Αμπελόκηποι

Η Happy Productions παρουσιάζει στο Θέατρο «Άνεσις», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, το βραβευμένο με Pulitzer αριστούργημα του David Mamet «ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕ ΘΕΑ», με ένα θίασο σπουδαίων ηθοποιών, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και πρωτότυπη μουσική Γιάννη Μαθέ.

Το έργο διαδραματίζεται κατά τις τελευταίες μέρες ενός διαγωνισμού που έχει επιβληθεί από τα κεντρικά γραφεία ενός κτηματομεσιτικού γραφείου μιας μικρής αμερικανικής πόλης. Οι τέσσερις απελπισμένοι μεσίτες του γραφείου διαγωνίζονται ποιος θα κλείσει τις περισσότερες πωλήσεις. Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ο δεύτερος ένα σετ μαχαίρια ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος θα απολυθούν! Οι ήρωες αυτού του ρεαλιστικού, σκληρού και δηκτικού έργου, που είναι συγχρόνως σπαρακτικό και αστείο, κυνηγούν το δικό τους «αμερικανικό όνειρο»! Ανταγωνίζονται μεταξύ τους χωρίς ηθικούς φραγμούς, όλοι εναντίον όλων! Θα κάνουν τα πάντα, νόμιμα ή μη, για να πουλήσουν τα περισσότερα ακίνητα, με μότο τη φράση «Πάση θυσία να κλείσει η συμφωνία», υπακούοντας στη φιλοσοφία τού «πουλάω άρα υπάρχω». Ο ανταγωνισμός έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ανθρωπιά και έλεος!

Πρωταγωνιστούν: Γ. Μπέζος, Α. Λεμπεσόπουλος, Μ. Παπαδημητρίου, Θ.  Κουρλαμπάς, Γ. Δρακόπουλος, Γ. Σκαφίδας, Μ. Μαριόλος

Σκηνοθεσία: Ν. Χανιωτάκης

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ

Κρατήσεις θέσεων έως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, 19:00

Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης με έργα του Κυριάκου Κατζουράκη

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου (Λ. Ιωνίας 96)

Κορυφαίος ζωγράφος της γενιάς του, σκηνογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, ανήσυχος, ασυμβίβαστος και ενεργός πολίτης, ο Κυριάκος Κατζουράκης επηρέασε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, ο Δήμος Αλίμου με ιδιαίτερη συγκίνηση παρουσιάζει έργα του στην εικαστική έκθεση «Αριστερά της Λύπης».

Γεννημένος στην Αθήνα το 1944, ο Κυριάκος Κατζουράκης σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με καθηγητή τον Βασίλη Βασιλειάδη (1963-1968). Το 1969 βραβεύτηκε με το βραβείο ζωγραφικής «Παρθένη». Από το 1972 έως το 1986 έζησε στο Λονδίνο όπου σπούδασε Χαρακτική (1973-1975, Central Saint Martins College of Art and Design και Croydon College of Art).

Στον κινηματογράφο σκηνογράφησε «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη (1972) και έκανε τα κοστούμια για τη θεατρική παράσταση «Μέρες του ’36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1972).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «5 Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (1969-1972) μαζί με τον Γιάννη Βαλαβανίδη, τον Χρόνη Μπότσογλου, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και την Κλεοπάτρα Δίγκα.

Το 1990 ίδρυσε την Ομάδα Τέχνης, καθώς και την Ένωση Καλλιτεχνών «Europa 24» (1991-1998). Επίσης, είχε αναλάβει τη διεύθυνση του εικαστικού εργαστηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού στον Δήμο του Αιγάλεω (1997-2003). Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Αιγάλεω (1997-2003).

Το 2005 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε μέχρι το 2012. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, 19:00

Θεατρική Παράσταση

«ΖΟΡΜΠΑΣ» του Νίκου Καζαντζάκη

«ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

(Πειραιώς 254, Ταύρος)

Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι, αναντίρρητα, το διασημότερο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το βιβλίο που τον τοποθέτησε πανηγυρικά στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη. Χάρη στον «Ζορμπά» ο Νίκος Καζαντζάκης κέρδισε μια διεθνή αναγνώριση που δεν αξιώθηκε ποτέ άλλος νεοέλληνας λογοτέχνης. Στο μυθιστόρημα αυτό,  ο συγγραφέας μάς συστήνει τον πιο εμβληματικό του ήρωα, που ανήκει πιά στον χώρο του μύθου, τον  Ζορμπά.  Ένα πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μια ψυχή Διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθιά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα. Η αφήγηση, ως εκ τούτου και  η παράστασή μας, εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα που αναζητάει ένα δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας. Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει τη δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως. Ένας ήρωας-σύμβολο που και σήμερα μας εμπνέει και μας οδηγεί να ζήσουμε μια ζωή πέρα από τις ευνουχίστηκες συμβάσεις μια σκληρής καθημερινότητας, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα γενναίο ταξίδι προς την ελευθερία.

Όπως αναφέρει και ο Νίκος Καζαντζάκης: «Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου. Αυτός είναι κι ο στόχος της παράστασης μας. – Γιάννης Κακλέας

Πρωταγωνιστούν: Γ. Στάνκογλου, Ο. Λαζαρίδου, Α. Σταματάκης, Η. Μαυρομάτη

Σκηνοθεσία: Γ. Κακλέας

Τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ (Γ’ Ζώνη)

Κρατήσεις θέσεων έως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, 21:00

Stand up Comedy

Κατερίνα Βρανά – Υπό Κατασκευή

Θέατρο Αργώ – Μεταξουργείο

Η Κατερίνα Βρανά προετοιμάζει την καινούργια stand up παράστασή της. Για την ώρα, είναι «Υπό Κατασκευή». Και για τέσσερα μόνο βράδια, μπορείτε κι εσείς να επισκεφτείτε την οικοδομή της. Με το γέλιο σας –ή και την απουσία του γέλιου σας (!!!)– μπορείτε να της δείξετε αν τα παράθυρα είναι στραβά, αν οι σκάλες θέλουν δουλειά, αν σας αρέσει το χρώμα στους τοίχους.
Η Κατερίνα ελπίζει ότι μαζί θα χτίσετε μια πανέμορφη βίλα με πισίνα. Μια πανέμορφη, αστεία βίλα με πισίνα. (Και αν η κατασκευή καταλήξει να μοιάζει με τρώγλη, να ξέρετε, εσείς θα φταίτε!).

Για τέσσερις μόνο Δευτέρες μέσα στον Οκτώβριο, λοιπόν, έχετε την ευκαιρία να δείτε την Κατερίνα να  δοκιμάζει ολοκαίνουργιο υλικό – «work in progress» το λένε στο χωριό της – για μια ολοκαίνουργια παράσταση. Γιατί πλέον όλοι ξέρετε ότι σχεδόν πέθανε, έτσι; Να μην το ξαναλέμε…

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ Κρατήσεις θέσεων έως την Τρίτη 18 Οκτωβρίου

Σάββατο 29 Οκτωβρίου, 20:00 – 22:00

Βραδινή ΞενάγησηΗ Αθήνα του ΤσίλλερΕθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Όλα αρχίζουν το 1834, όταν η Αθήνα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Μέσα σε λίγα χρόνια, από το λασποχώρι με τα λιγοστά χαμόσπιτα μετατρέπεται σε μία όμορφη ευρωπαϊκή πόλη.

Υπέροχα κτήρια, πεντελικά μάρμαρα, γρύπες, σφίγγες, ιωνικοί κίονες, χρυσοποίκιλτες διακοσμήσεις συνθέτουν το παζλ μιας πόλης που τόσο άδικα και επιπόλαια κατέστρεψε την αισθητική της. Σε αυτή την περιήγηση, ξετυλίγουμε το νήμα της ανάπτυξης της φυσιογνωμίας του ελληνικού αστικού χώρου.

Με κύριο διαμορφωτή της τον Ερνστ Τσίλλερ, τον Γερμανό αρχιτέκτονα που απαρνήθηκε τη γενέτειρά του τη Σαξονία υιοθετώντας ως δεύτερη πατρίδα του την Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ήλιος, ο Αττικός ουρανός και τα μνημεία της Αθήνας οδήγησαν το ταλέντο του και έδωσαν πνοή στα έργα του. Η Αθήνα έμελλε να είναι η πόλη που του έδωσε δόξα, φήμη και χρήμα αλλά και αυτή όπου πέρασε τις τελευταίες ώρες της ζωής του πάμφτωχος και χρεωκοπημένος. Ο πολυμήχανος Τσίλλερ, ο μέγας αρχιτέκτονας, ο δεξιοτέχνης, ο σχεδιαστής , ο τεχνικός που γνώριζε καλά το μάρμαρο, το ξύλο ,τον ασβεστόλιθο, ο ερευνητής αρχαιοτήτων κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλη την αρχιτεκτονική του σφραγίδα στην πόλη μας.
Μια ξεχωριστή ξενάγηση, ένα ταξίδι στον χρόνο με δυνατές συγκινήσεις, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να κατανοήσουμε τι απομένει από τον ιδιότυπο Αθηναϊκό νεοκλασικισμό αλλά και τι έχει για πάντα χαθεί.

Σημείο συνάντησης: Στην είσοδο του κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, Πανεπιστημίου 32, Αθήνα, 15΄ πριν από την έναρξη της ξενάγησης.

Κόστος Συμμετοχής: 12 ευρώ

Κρατήσεις θέσεων έως την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.