Δωρεάν θεατρική παράσταση στην Αργυρούπολη – «Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης: Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»




Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 21:00.

Είσοδος ελεύθερη αντί εισιτηρίου καλούνται οι πολίτες να προσφέρουν κατά την είσοδο ΖΥΜΑΡΙΚΑ & ΡΥΖΙ για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η παράσταση αφορά στη ζωή του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου με έμφαση στις τελευταίες δραματικές ώρες που οδήγησαν στον μαρτυρικό θάνατό του, αναβιώνοντας παράλληλα τις τελευταίες στιγμές του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Τοποθετείται χρονικά τον Αύγουστο του 1922, αποτελεί όμως αναφορά στο σύνολο της πορείας και του έργου του, δια μέσω απομνημονευμάτων, συγγραμμάτων και κειμένων αλλά και πραγματικών μαρτυριών.



Η Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας, καταγράφονται σε αυτή την παράσταση.

Η παράσταση και το έργο του Μητροπολίτη

Ιδιαίτερο σημείο μουσικής αναφοράς αποτελούν ακόμα οι βυζαντινοί ύμνοι και τα παραδοσιακά τραγούδια που αποτελούν μέρος του έργου και αποδίδονται ζωντανά από τους ηθοποιούς‐τραγουδιστές κατά τη διάρκειά της παράστασης. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση επενδύεται μουσικά και από πρωτότυπα και πρωτοεκτέλεστα μουσικά θέματα.

Το κείμενο του θεατρικού τμήματος της παράστασης βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αληθινή καταγεγραμμένη ιστορία ενός ιερέα που βρέθηκε στο πλευρό του Χρυσόστομου.

Μέσα από τη δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας και φτάνουν μέχρι το ολοκαύτωμα στη Σμύρνη και την ολοσχερή καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού
Αποτελεί μια θεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας αλλά και έναν φόρο τιμής στην μνήμη του Ιερομάρτυρα που αν και του προσφέρθηκαν ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη και να σωθεί, προτίμησε να μείνει εκεί, στην Αγία Φωτεινή και να συμμεριστεί την τύχη του ποίμνιού του.

Το εγχείρημα επιπλέον του πολιτιστικού και επετειακού του χαρακτήρα, θα συντελέσει στην ενίσχυση της κοινωνικής δράσης του Φάρου Ελπίδας (με μικρές παράλληλες δράσεις στήριξης & αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο όπως λ.χ. η συλλογή τροφίμων) ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη σημερινή Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης για τη διενέργεια παράλληλης πρωτοβουλίας που θα στηρίξει το δύσκολο έργο και τις ανάγκες της Μητρόπολης στην Μικρά Ασία.

Στο μουσικό τμήμα της παράστασης θα ακουστούν:
ΥΜΝΟΙ

Αγνή Παρθένα Δέσποινα
Φως ιλαρον
Θεός Κύριος
Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης
Σκηνικά- Κοστούμια; Χρύσα Δαπόντε
Οπτικοακουστική Επιμέλεια: Ευάγγελος Καλλόου

Φώτα Κώστας Αγγέλου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ ‐ Χρυσόστομος
ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ ‐ Εριφύλη
ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ – Ευγένιος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ – π. Γεράσιμος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ‐ Μιχαήλ Ροδάς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ – Αγγελιώ
ΜΑΡΙΛΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ‐ Ζωίτα

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.