Παλαιό Φάληρο: Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9)




Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου με στόχο την προαγωγή ενός τρόπου ζωής πιο δραστήριου και φιλικού προς το περιβάλλον συμμετέχει και εφέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9) με μια σειρά 7 δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, αλλά και ενθάρρυνσης του κατοίκου της πόλης να επιλέγει βιώσιμους τρόπους μεταφοράς.

Το θέμα της εφετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι: «Καλύτερες Συνδέσεις»

Και το σύνθημα των δράσεων: «Συνδύασε και Μετακινήσου – Ο πλανήτης είναι στα χέρια σου».

Η επιλογή του εφετινού θέματος-συνθήματος στοχεύει στην ώθηση και παρότρυνση των πολιτών να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς, ανακαλύπτοντας παράλληλα, την ομορφιά της πόλης τους και αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία, με την ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησής τους.



Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως σημαντικός θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους, αλλά και την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο.

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος με αφορμή την συμμετοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022 και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη, τονίζει: «Οι στρατηγικές βιώσιμης κινητικότητας που προβάλουμε αποσκοπούν στην προώθηση της βάδισης και πεζοπορίας, του ποδηλάτου, της δημόσιας συγκοινωνίας και των συλλογικών μορφών μετακίνησης. Παράλληλα, μέσω της αλλαγής στη φιλοσοφία της μετακίνησης στην πόλη, προωθούμε την συνολική βελτίωση της προσβασιμότητας, για όλους (με έμφαση στις ευαίσθητες ομάδες και στους συμπολίτες μας με μειωμένη κινητικότητα) και για όλα τα Μέσα.

Τα τελευταία χρόνια, ως Δήμος Παλαιού Φαλήρου, έχουμε κάνει αρκετά βήματα όσον αφορά στην προώθηση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης και της ηλεκτροκίνησης, μένουν όμως να γίνουν αρκετά ακόμα. Καλούμαστε όλοι οι Φαληριώτες να συμμετάσχουμε ενεργά στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που θα καταδείξει την ανάγκη και τα επόμενα βήματα δημιουργίας μιας πόλης πιο φιλικής και πιο προσβάσιμης για όλους, μιας πόλης με λιγότερα αυτοκίνητα, μιας πόλης με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων & δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τα εξής:

EUROPEAN MOBILITY WEEK 2022

 “Mix & Move!” 

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16.9.2022

Η Μαρίνα Φλοίσβου ¨υποδέχεται¨ τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου

  Ώρα 13.00-15.00   

      Μαρίνα Φλοίσβου

Η Μαρίνα Φλοίσβου αποτελεί αναμφισβήτητα το διαμάντι της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Πρόκειται για την πρώτη Μαρίνα υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι της Μαρίνας σε συνεργασία με εκπροσώπους του ΣΒΑΚ θα ξεναγήσουν τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου και τους συνεργάτες του και θα του παρουσιάσουν τις υποδομές και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της. Συζητήσεις σχετικά με την κατάλληλη κατάρτιση των υπαλλήλων του Δήμου, παρουσιάσεις εναλλακτικών μορφών μετακίνησης όπως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πατινιών και ποδηλάτων, «έξυπνων» παγκακιών και, γενικότερα, καινοτόμων παροχών για τους κατοίκους του Π. Φαλήρου θα λάβουν χώρα στο ομορφότερο σημείο της πόλης μας, εκεί όπου μπορούμε να οραματιστούμε καλύτερα ένα καινούργιο αύριο.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 17.9.2022

Η «Φιέστα» Ξεκινά

 Ώρα 12.00-15.00

Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Φλοίσβος) 

Εγκαίνια των δράσεων στην κεντρική πλατεία της πόλης μας! Η κορδέλα θα κοπεί και ο Δήμαρχος μας θα ανοίξει τις πόρτες στο νέο ενημερωτικό spot για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας!

Το Information Desk θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 11π.μ. έως τη 1μ.μ. καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων! Όλοι οι δημότες μπορούν να το επισκεφτούν και να ενημερωθούν για το θεσμό της ΕΕΚ.  Θα ακολουθήσει επίδειξη με τίτλο: «Διαδρομή στην εξέλιξη του ποδηλάτου από την εφεύρεσή του μέχρι και σήμερα», για να μάθουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, την ιστορία του πολυαγαπημένου μας ποδηλάτου και να το γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα!

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 18.9.2022

Σπάμε τα ρεκόρ… χαρίζουμε χαμόγελα 

 Ώρα 12.00-15.00

 Πλατεία Φιλικής εταιρείας

Μια εντυπωσιακή κατασκευή με οικολογικό χαρακτήρα θα στηθεί και θα εγκαινιαστεί στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας! Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συλλογή πλαστικών καπακιών από παιδιά και κατοίκους της πόλης μας για καλό σκοπό! Τα καπάκια που θα συλλέξουμε θα προσφερθούν για ένα ή περισσότερα αναπηρικά αμαξίδια σε δημότες που τα έχουν ανάγκη.

Στη συλλογή θα συμμετέχουν ποδηλατικοί σύλλογοι και εθελοντές ποδηλάτες, μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι με τα ποδήλατα τους θα διασχίσουν από άκρη σε άκρη όλη την πόλη και θα συλλέγουν καπάκια στα ειδικά διαμορφωμένα καλαθάκια τους από τους δημότες.

Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί ρεκόρ συλλογής από καπάκια σε μια μέρα!

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 19.9.2022

Ό Έντγκαρ γίνεται διάσημος

  All Day

O Έντγκαρ, η αγαπημένη μασκότ της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, εμφανίζεται σε κάθε γωνία της πόλης, σε διαφορετικά μεγέθη, σε πολλά από τα αγαπημένα σημεία της περιοχής μας, στους δρόμους, στα πάρκα, σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σε Δημοτικά Σχολεία! Οι περαστικοί όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν και να αναρωτηθούν για το ποιος είναι ο Έντγκαρ και ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής του! Στον δρόμο τους για τη δουλειά ή και τη βόλτα θα λαμβάνουν οδηγίες, συμβουλές, σημαντικές πληροφορίες αλλά και ενδιαφέρουσες προσκλήσεις, που στο τέλος δε θα καταφέρουν να αγνοήσουν γιατί, όχι μόνο θα τον συναντούν παντού, αλλά και επειδή κανείς δεν γίνεται να μην αγαπήσει αυτή την μασκότ!

  • ΤΡΙΤΗ 20.9.2022

Τα παιδιά στέλνουν μήνυμα:

Σώστε τον πλανήτη μας

 Ώρα 10.00-13.00

 Παραλία Μπάτης

Σε μία από τις πιο αγαπημένες παραλίες της Αττικής, στον Μπάτη, δίνουμε ραντεβού στις 20 Σεπτεμβρίου για να παρακολουθήσουμε μια δράση που υπερβαίνει τις προσδοκίες μας! Μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου μας σχηματίζουν δίπλα στην θάλασσα ένα μοναδικό τεράστιο ποδήλατο με τα σώματα τους, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό ένα σπουδαίο επίτευγμα. Το γιγάντιο ποδήλατο, το οποίο και θα αποτυπωθεί από ψηλά, δεν αποτελεί απλώς ένα σπουδαίο μήνυμα στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, όχι πλέον με λόγια αλλά και με εικόνες, αλλά διαθέτει και έναν σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα για τις νέες γενιές: όταν ενωνόμαστε, δεν υπάρχουν όρια για το τι μπορεί κανείς να καταφέρει!

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 21.9.2022

Συναρμολογώ και

Εκπαιδεύομαι

Ώρα 15.00-17.00  

Πολιτιστικό Αθλητικό Κέντρο Π. Φαλήρου

Ένα πολύ βοηθητικό διαδραστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα συναρμολόγησης ποδηλάτου είναι γεγονός! Στόχος, οι «μικροί» φίλοι, συμμετέχοντας μέσα από ρόλους, να μάθουν τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα ποδήλατο και να εκπαιδευτούν, ώστε να προβαίνουν μόνοι τους σε απλές επιδιορθώσεις. Όραμα μας είναι η ασφαλέστερη μετακίνηση των παιδιών στον δρόμο, έχοντας αποκτήσει βασικές γνώσεις για τη δομή του ποδηλάτου, αλλά και τους τρόπους επίλυσης απλών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητά τους και, φυσικά, η ενθάρρυνσή τους σε περισσότερο ανεξάρτητους ανθρώπους, ικανούς να διαχειριστούν σωστά και υπεύθυνα μια κατάσταση που μπορεί να πάει στραβά!

 * ΠΕΜΠΤΗ 22.9.2022

Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

 Ώρα 09.00-13.00   

 Οδός Τερψιθέας

Η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι γεγονός! Στην πόλη μας στήνεται μια ολοήμερη γιορτή με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις! Ένας από τους κεντρικότερους δρόμους, η οδός Τερψιθέας, θα κλείσει και μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν βόλτες ξέγνοιαστα με τα ποδήλατα και τα πατίνια τους. Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη έκπληξη της ημέρας; Ένας επισκέπτης που θα μας ενθουσιάσει! Η αυθεντική μασκότ της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, ο διάσημος Έντγκαρ, πάνω σε ένα γιγάντιο ποδήλατο θα διασχίσει όλη την πόλη συνοδευόμενος από πεζούς και ποδηλάτες.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.