Δήμος Ηλιούπολης: «Αλησμόνητο ‘22»




Ο Δήμος Ηλιούπολης αποτίει φόρο τιμής και μνήμης, με σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στο «Αλησμόνητο ‘22», της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Ξεριζωμού και της Προσφυγιάς, δίνοντας έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό των ελληνικών κοινοτήτων, σε ξεχωριστές προσωπικές ιστορίες και πάντα με φόντο την μουσική και τους στίχους, ως ταυτοτικά στοιχεία του προσφυγικού Ελληνισμού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 Σεπτεμβρίου 2022

«Μ’ ΕΝΑ ΌΝΕΙΡΟ ΤΡΕΛΟ»



ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Όλη η ζωή μιας γνήσιας, αιματοβαμμένης Μικρασιάτισσας, όπου έζησε την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την καταξίωση και την ένδεια.

Ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της εμβληματικής στιχουργού που άλλαξε το λαΐκό τραγούδι, που έζησε τη φρίκη της καταστροφής της Σμύρνης και μας μεταφέρει νοερά, μέσα από τον στιχουργικό της πλούτο, όσο πιο παραστατικά γίνεται στον τόπο που γράφτηκαν οι μαύρες σελίδες της ιστορίας του 1922 ,στα Άγια χώματα, στα Ματωμένα Χώματα όπως έγραψε και η Διδώ Σωτηρίου, μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών και των τραγουδιστών.

Τραγουδούν:

Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διονυσίου, Ασπασία Στρατηγού

Στο ρόλο της Ευτυχίας: Αλεξάνδρα Καρακατσάνη

Στο ρόλο του Παπαγιαννόπουλου: Στέφανος Οικονόμου

Παίζουν ακόμα: Χριστίνα Πάγκαλη, Ελένη Κεραμιδά ,Αναστάσης Παπασιδέρης, Ελένη Γιαννάκου, Νικόλ Xριστοδούλου, Μανώλης Μελικώκης, Μάξιμος Γεωργόπουλος, Ντίνος Ορφίδης, Ηλίας Τσούμπελης, Μαριλέτα Κύργια, Ευγενία Κύρου

Κείμενο-Σκηνοθεσία : Στέφανος Οικονόμου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 Σεπτεμβρίου 2022

Επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Θεσσαλών

«100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ: 1922-2022»

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ.

Ο Νικόλαος Πλαστήρας, «γνήσιο τέκνο» της Θεσσαλίας, ως στρατιωτικός, παρών σε όλες τις μάχες, όπως στον μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων, ήταν, μεταξύ των πρώτων που πάτησε στη γη της Ιωνίας και τελευταίος που την εγκατέλειψε. Ήταν εκείνος που πολέμησε γενναία και στη φάση της άτακτης υποχώρησης των ελληνικών στρατευμάτων, με περισσή ανδρεία και ψυχραιμία, λειτούργησε συντεταγμένα και διέσωσε από σίγουρο αφανισμό τους στρατιώτες του και χιλιάδες προσφύγων.

Μια επιστημονική επισκόπηση για την κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος.

Πώς ο θρίαμβος της συνθήκης των Σεβρών κατέληξε σε καταστροφή.

Θα μιλήσουν ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Χρήστου και ο Διευθυντής του Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ» κ. Παναγιώτης Νάνος.

Ακολουθεί μουσικό ταξίδι στη γη της Ιωνίας, του Πόντου και της Θράκης, με την ορχήστρα του Δημήτρη Κώτσικα και τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων και του Βασίλη Καρφή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 Σεπτεμβρίου 2022

«ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΝΝΑΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

Αφιέρωμα στους συνθέτες Γιώργο Ζαμπέτα και Σταύρο Κουγιουμτζή

«ΗΡΘΑΝ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΜΟΥ, ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΙ ΩΡΑΙΟΙ»

Οι συντελεστές της μουσικής παράστασης υλοποιούν ένα μουσικό δρώμενο, μέσα από τραγούδια που ταξίδεψαν στην αθανασία δύο από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Σταύρος Κουγιουμτζής .

Πρόκειται για ένα μουσικό οδοιπορικό που περιλαμβάνει λόγο, εικόνα, τραγούδι, με άξονα τις δυο αυτές εμβληματικές μορφές της λαϊκής μας μουσικής, μέσα από την ευαίσθητη καλλιτεχνική ματιά της Άννας Μπιθικώτση και τις λυρικές αφηγήσεις της, με τον καταξιωμένο τραγουδιστή Κώστα Σμοκοβίτη, τον διακεκριμένο ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη και την εξαίρετη ερμηνεύτρια Έλσα Αφεντάκη.

Το όλο καλλιτεχνικό σχήμα πλαισιώνει με τη φιλική της συμμετοχή η Μικτή Γυναικεία Χορωδία Παλαιού Φαλήρου ΝΗΡΙΗΔΕΣ, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Κατερίνας Βασιλικού και η Λαϊκή Ορχήστρα ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ, με μαέστρο τον συνθέτη Νίκος Στρατηγό στο πιάνο, τον Μανώλης Μιχαλάκης στο μπουζούκι, τον Σπύρο Γλένη στα κρουστά και τον Σπύρος Κονσολάκη στην ακουστική κιθάρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Σεπτεμβρίου

«ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΆΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε.

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Επιλογή κειμένου, από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης» και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – κοστούμια : Μάριος Σπηλιόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 Σεπτεμβρίου 2022

«Τ’ ΑΗΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Μία μουσική παράσταση με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο Λάμπρος Λιάβας και το μουσικό σχήμα “Polis Ensemble” παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση με θέμα τον ρόλο και τη σημασία της μουσικής και του τραγουδιού ως ταυτότητα και μνήμη για τον προσφυγικό Ελληνισμό.

Τα κείμενα υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει αναλάβει και την επιστημονική-καλλιτεχνική επιμέλεια καθώς και την παρουσίαση της παράστασης.

Την έρευνα για το συνοδευτικό οπτικό υλικό και την επιμέλεια των προβολών έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Φιλίδης.

Συμμετέχει το εξαιρετικό μουσικό συγκρότημα «POLIS Εnsemble», όπου συμπράττουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της νέας γενιάς στα παραδοσιακά όργανα: Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (πολίτικο λαούτο, κιθάρα), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα), Θεόδωρος Κουέλης (κοντραμπάσο) και Νίκος Παραουλάκης (νέυ, καβάλ, φλογέρα).

Μαζί τους συμπράττουν στο τραγούδι ο Θοδωρής Μέρμηγκας και η Ιφιγένεια Ιωάννου.

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Γαρδίκη και Σμόλικα, Ηλιούπολη, τηλέφωνο: 210 9923840

Ώρα Έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, που θα διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου από τις 19.30

Η πρόσβαση στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης “Δημήτρης Κιντής” εξυπηρετείται από τις παρακάτω γραμμές του ΟΑΣΑ, που πραγματοποιούν στάσεις πολύ κοντά στο Θέατρο:

• Γραμμή 237 (αφετηρία Μετρό Δάφνης), στάση Νησάκι ή στάση Αστυνομία ή στάση Σχολεία (προς Δάφνη)

• Γραμμή 140 (αφετηρία Πολύγωνο), στάση στην Πλατ. Παλαιών Πατρών Γερμανού-ΙΚΑ

• Γραμμή 201 (Μετρό Αγίου Δημητρίου), στάση στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού-IKA

Περισσότερες πληροφορίες στο 210 9940699

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.