Oργή και πόνος για τον πατέρα τριών παιδιών που καταπλακώθηκε από το τεράστιο πεύκο (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου Θανάσης Γαλήνας, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος αλλά και το αν προκύπτουν ευθύνες και αμέλεια από τους υπεύθυνους για την πτώση του δέντρου που σκότωσε τον 50χρονο άνδρα. Την ίδια στιγμή, ήδη, η Αστυνομία έχει καλέσει τρεις αυτόπτες μάρτυρες για να καταθέσουν.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει για τον τραγικό θάνατο του 51χρονου Παναγιώτη ο οποίος καταπλακώθηκε από τεράστιο πεύκο στα φανάρια κεντρικού δρόμου του Ηρακλείου.

Με το πρώτο φως της ημέρας φαίνονται ακόμα τα συντρίμμια της ανείπωτης τραγωδίας. Το δέντρο έχει απομακρυνθεί, έχει μπει ειδική κορδέλα σήμανσης γύρω από τον κομμένο πλέον κορμό ενώ το μηχανάκι του άτυχου 51χρονου παρέμενε στο σημείο μέχρι και λίγο μετά τις 10 που πήγαν και το παρέλαβαν.

Και σήμερα στο σημείο όπου έχασε τόσο τραγικά την ζωή του ο 51χρονος Παναγιώτης βρέθηκε ο Χρήστος, ένας από τα τρία παιδιά του άτυχου άνδρα.



Εμφανώς οργισμένος έβλεπε τη μοτοσικλέτα του πατέρα του, μην μπορώντας να πιστέψει ότι δεν είναι πλέον στη ζωή.

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβη. Είναι απίστευτο», αναφέρει μιλώντας στο cretapost ενώ παράλληλα τονίζει πως η οικογένεια είναι διατεθειμένη να κινηθεί νομικά εναντίον των υπευθύνων. «Θα κινηθούμε νομικά ενάντια στο δήμο Ηρακλείου, θα το φτάσουμε μέχρι το τέλος. Όσοι έχουν ευθύνες θα πληρώσουν», τόνισε εξοργισμένος ο Χρήστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στις 4 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του άτυχου 51χρονου.

Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα

Ήταν 6.10 το απόγευμα της Πέμπτης όταν ο 51χρονος Παναγιώτης βρισκόταν με το δίκυκλό του στο φανάρι της λεωφόρου Δημοκρατίας, στο ύψος του Κρητικού Φούρνου, περιμένοντας ν’ ανάψει το πράσινο για να συνεχίσει την πορεία του προς το Ηράκλειο.

Ξαφνικά, το τεράστιο πεύκο που ήταν έξω από τον φούρνο έπεσε με αποτέλεσμα να καλύψει και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου.

Ο άτυχος 51χρονος δεν είχε καμία ευκαιρία για να αντιδράσει. Το πεύκο έπεσε πάνω στο μηχανάκι του με ορμή και τον εγκλώβισε κάτω από τα βαριά κλαδιά του.

Φορούσε κράνος αλλά δεν στάθηκε ικανό να τον προστατεύσει καθώς το δέντρο το έκοψε στα δύο.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του άτυχου Παναγιώτη ήταν πολύωρη.

Πολλά τα ερωτηματικά – Ερευνώνται οι συνθήκες της πτώσης του δέντρου

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που έχουν προκληθεί από το συγκεκριμένο τραγικό δυστύχημα με θύμα τον 51χρονο Παναγιώτη.

Το βασικότερο είναι γιατί έπεσε το δέντρο και αν η δημοτική αρχή είχε κάνει την δουλειά της απομακρύνοντας τα δέντρα από τον ιστό της πόλης που αποτελούν «παγίδες θανάτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως το δέντρο ήταν αρκετά μεγάλο και είχε αρκετό βάρος που δεν μπορούσε να το σηκώσει.

Εικάζεται πως έπρεπε να είχε υποστεί το απαραίτητο κλάδεμα για να αντέξει γι’ αυτό και εκριζώθηκε σπάζοντας και τις πλάκες του πεζοδρομίου.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο δήμαρχος Ηρακλείου όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αναφέρουν πως έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του δέντρου ενώ απευθύνουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια.

Λαμπρινός: «Θα κάνουμε το παν για να εντοπιστούν τα αίτια του δυστυχήματος»

«Θα κάνουμε το παν για να εντοπιστούν τα αίτια του δυστυχήματος», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός για τον θάνατο του 51χρονου Παναγιώτη που καταπλακώθηκε από τεράστιο πεύκο σε κεντρική λεωφόρο της πόλης.

Ο κ. Λαμπρινός απευθύνει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 51χρονου ενώ τονίζει πως είναι «αδιανόητο να χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος τόσο άδικα».

Δείτε αναλυτικά την δήλωσή του:

Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για το Ηράκλειο. Το τραγικό δυστύχημα της Πέμπτης 18 Αυγούστου, σε κεντρικό σημείο της πόλης, προκαλεί βαθιά θλίψη σε όλους μας. Είναι πραγματικά αδιανόητο ένας άνθρωπος να χάνει τη ζωή του τόσο άδικα. Διαβεβαιώνω τους δημότες ότι θα κάνουμε το παν προκειμένου να εντοπιστούν επακριβώς τα αίτια του δυστυχήματος τα οποία ήδη διερευνώνται.

Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος.

Ρεπορτάζ για τις ευθύνες από την πτώση του πεύκου – neakriti.gr

Ας αφήσουμε τα αστεία! Οι ευθύνες για το πεύκο που έπεσε στη λεωφόρο Δημοκρατίας και σκότωσε έναν άνθρωπο στο μηχανάκι του, αμέριμνο, που κυριολεκτικά έπεσε ο θάνατος από τον ουρανό στο κεφάλι του, είναι βαριές και μεγάλες! Προς πάσα κατεύθυνση… Ας ξεκινήσουμε.

Προφανώς πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο είναι μεγάλης ηλικίας και προφανώς, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε προβληματικό, αφού το ριζικό του σύστημα δεν το συγκράτησε! Αναρωτιέμαι, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου στο Ηράκλειο δεν το γνώριζε; Δεν το είχε καταγράψει ως δέντρο που είχε πρόβλημα; Αυτά τα ξέρουν καλύτερα οι γεωπόνοι! Το πρόβλημα εδώ είναι διττό: τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την απόφαση Λαμπρινού για τον ορισμό των αντιδημάρχων του, τη μοιράζονται δύο αντιδήμαρχοι: ο Κώστας Βαρδαβάς και ο Γιάννης Αναστασάκης. Ο μεν πρώτος ως προς το περιβάλλον, ο δε δεύτερος ως προς τη μελέτη και συντήρηση του πρασίνου. Αλήθεια, ποιος από τους δύο φέρει την ευθύνη; Πρωτίστως την ευθύνη φέρει ο δήμαρχος της πόλης, στον οποίο έχει δοθεί η εντολή να διοικεί και εκείνος όρισε τις αρμοδιότητές τους ή τις διέσπασε και τις μοίρασε κατά την κρίση του! Τώρα, αν φταίει ο Βαρδαβάς ή ο Αναστασάκης ως φυσικά και πολιτικά πρόσωπα, λίγο απασχολεί μπροστά στην τραγωδία που συμβαίνει. Αυτό θα το βρουν προφανώς οι δικηγόροι και οι εμπειρογνώμονες της οικογένειας του θύματος, αν θελήσουν να κυνηγήσουν την υπόθεση στα δικαστήρια.

Ένα δέντρο που καταρρέει χωρίς κακές καιρικές συνθήκες και σκοτώνει άνθρωπο, και μάλιστα σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, ξέρετε τι δείχνει; Εγκατάλειψη! Πάντως, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός, που προσπάθησε να σώσει την κατάσταση, είπε ότι προσφάτως το είχαν περιποιηθεί το δέντρο αυτό και διαβεβαίωσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ότι ήταν υγιές δέντρο, ότι φαίνεται να έπεσε από το ίδιο του το βάρος και έτσι έγινε η εκρίζωση, και πως ήταν απρόβλεπτο για την εποχή γεγονός! Βεβαίως κράτησε και μια επιφύλαξη, ότι για όλα αυτά θα αποφανθούν οι ειδικοί.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούν και ορισμένα άλλα:

Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί ξανά ρεπορτάζ σχετικά με διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο πεύκο από λεωφορειούχους. Προφανώς και οι λεωφορειούχοι πριν φτάσουν στα κανάλια θα είχαν φτάσει και στον Δήμο Ηρακλείου. Άρα το ήξεραν!

Πριν από 3-4 χρόνια, όταν έκοβε ο Δήμος Ηρακλείου – στην πρώτη θητεία Λαμπρινού – τα πεύκα στον Μασταμπά, δεν είχε ξεσηκωθεί θύελλα γιατί, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, τα έκοβαν αυθαίρετα; Δηλαδή χωρίς να έχουν ελέγξει πρώτα την κατάστασή τους οι ειδικοί. Έτσι είχαν κοπεί αρκετά πεύκα στον Μασταμπά. Το κλιμάκιο τότε δεν είχε καταγράψει όλα τα δέντρα; Για το συγκεκριμένο τι είχε δει;

Δείτε τις φωτογραφίες που αντλήσαμε από την Google. Είναι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον δορυφόρο το 2014. Από τότε φαίνεται ότι το δέντρο φέρει μια κάποια κλίση, ενώ τα κλαδιά του βγαίνουν στο ρεύμα κυκλοφορίας. Ας μη γελιόμαστε… Αυτό το δέντρο αποκλείεται να κλαδεύτηκε ποτέ επαρκώς ως σήμερα και τα κλαδιά να μη βγαίνουν στον δρόμο. Εξάλλου, αυτό έχει να κάνει και με την προστασία των οδηγών, όπως τώρα. Το δέντρο, δηλαδή, απλωνόταν προς τον δρόμο, δημιουργώντας… τέντα πάνω από το ρεύμα κυκλοφορίας της ανόδου της λεωφόρου Δημοκρατίας. Γι’ αυτό διαμαρτύρονταν και τα λεωφορεία. Δεν το είχαν δει οι αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος ποτέ; Δεν προβληματίστηκαν; Τώρα που υπάρχει νεκρός; Προβληματίζονται;

Αν δείτε καλά τις φωτογραφίες, το δέντρο πέφτοντας έσπασε με τις ρίζες και το βάρος του τις πλάκες του πεζοδρομίου. Και σκεφτείτε ότι οι φωτογραφίες της Google το δείχνουν παχτωμένο. Μήπως αυτό έφταιγε; Ή κάτι άλλο;

Τώρα τι θα γίνει; Θα αρχίσουν σωρηδόν από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου οι κοπές δέντρων;

Ο Μαρίνος Παττακός, ως αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, είχε το θάρρος να σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος της υπόθεσης. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης χθες διένυε την πρώτη ημέρα των διακοπών του και έλειπε από το πόστο του. Θεμιτό, αλλά όχι όταν πεθαίνει άνθρωπος. Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι, δυστυχώς, δεν παίρνουν άδεια ποτέ! Να ένα από τα κακά του επαγγέλματος! Όσοι λοιπόν το σκέφτεστε για το 2023, να λάβετε και αυτό υπόψη!

Το Ηράκλειο μεγάλωσε στην απογραφή του 2021 και δε θα πρέπει να χάνουν τη ζωή τους οι κάτοικοί του από δέντρα και ετοιμόρροπα σπίτια και μπαλκόνια που πέφτουν! Αυτά! Τα Μέσα του Ομίλου της ΚΡΗΤΗ TV απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και εύχονται να μην υπάρξει ξανά άνθρωπος που θα χάσει τη ζωή του τόσο άδικα!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.