Με άρωμα Αλίμου το χάλκινο μετάλλιο στη 15η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής




Η 15η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής διεξήχθη στη Γεωργία από τις 14 έως τις 22 Αυγούστου 2022 και  συμμετείχαν μαθητές λυκείου από 48 διαφορετικές χώρες. Σημειώνεται ότι αρχικά η διοργανώτρια χώρα της 15ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας – Αστροφυσικής, ήταν η Ουκρανία, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας αυτό ήταν αδύνατον. Έτσι, η Γεωργία ήταν μία από τις χώρες που προσφέρθηκαν και τελικά επιλέχθηκε από τη Διεθνή αρμόδια επιτροπή.

Μετά από μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κράτησε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο και τρεις απαιτητικούς Πανελλήνιους Μαθητικούς  Διαγωνισμούς, χωρίς καμία κρατική υποστήριξη (σ.σ. η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από την ευγενική χορηγία γνωστού εφοπλιστή), μελετώντας με πάθος επί ώρες πέραν των σχολικών και άλλων υποχρεώσεων, με ελάχιστες ή καθόλου καλοκαιρινές διακοπές, χωρίς δημοσιότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την επιστήμη, το πάθος τους για τη γνώση και την εξερεύνηση αυτού που έχουμε ονομάσει “σύμπαν”, τα παιδιά αυτά αγωνίστηκαν, όχι για να κερδίσουν κάποια ανταμοιβή ή διευκόλυνση (που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν – π.χ. κατ’ εξαίρεση εισαγωγή σε πανεπιστήμια όπως προβλέπεται για άλλες μαθητικές Ολυμπιάδες), αλλά για να αποδείξουν ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, ακόμα κι αν μοιάζει να απέχουν έτη φωτός μακριά…

Έτσι, μετά από έναν πολυήμερο και απαιτητικό διαγωνισμό, η Ελληνική ομάδα κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Ανδρέα Σκούπα – Μουσικό Σχολείο Αλίμου Αττικής και μία τιμητική αναφορά (εύφημο μνεία)  με τον Πρόδρομο Φωτιάδη – Λυκ. Τάξεις Νικηφόρου Δράμας.

Φυσικά, συγχαρητήρια αξίζουν όλα τα παιδιά της Ελληνικής ομάδας για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να κάνουν όλους εμάς υπερήφανους. Ας βοηθήσουμε λοιπόν να γίνουν τα παιδιά αυτά, αλλά και όλα εκείνα που μοχθούν για την κατάκτηση της γνώσης, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Ας δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε και αναγνωρίζουμε την προσπάθειά τους η οποία, εκτός όλων των άλλων, ταξιδεύει τα Ελληνικά χρώματα σε όλον τον κόσμο.



Την Ελληνική ολυμπιακή ομάδα αποτέλεσαν οι παρακάτω:

Μαθητές/Διαγωνιζόμενοι: Αθανάσιος Φειδάκης (2ο ΓΕΛ Αιγίου Αχαΐας), Πρόδρομος Φωτιάδης (Λυκ. Τάξεις Νικηφόρου Δράμας), Ανδρέας Σκούπας (Μουσικό Σχολείο Αλίμου Αττικής), Παναγιώτα Μπατσέλα (3ο ΓΕΛ Καστοριάς),  Βασίλης Μηλαράς (2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας Βόλου). Επικεφαλής: Λουκάς Ζαχείλας (Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

Βοηθός/ΜέντοραςΟρφέας Βουτυράς (Δρ. ΕΜΠ Ολυμπιονίκης της 4ης Διεθνούς Ολυμπιάδας 2010).

Θερμά ευχαριστήρια στην Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, στον Καθηγητή κ. Ζαχείλα, όλους τους βοηθούς/εθελοντές, αλλά και τους ιδιώτες χορηγούς που κάνουν δυνατή, εδώ και χρόνια, τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν τη σημαντική Διεθνή Ολυμπιάδα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.