Δένδιας από Κύπρο: Δεν θα μπούμε σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία




«Η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία την οποία επισκέφθηκε σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «πριν από 48 χρόνια, η Διεθνής Κοινότητα δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει». 

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόταση περί “λύσης δύο κρατών”, την οποία επαγγέλλονται Τούρκοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της τουρκο-κυπριακής κοινότητας», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δηλαδή μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, «αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», συνέχισε ο κ. Δένδιας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό «δυστυχώς, δεν είναι ευοίωνες».

Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκονται «πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος, όσο και στη θάλασσα…», όπως διαβεβαίωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.



«…και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα φροντίσει ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της Κύπρου στο ακέραιο και στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ… Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Κυπριακού λαού», κατέληξε ο κ. Δένδιας που αναμένεται να έχει αύριο, Παρασκευή 29 Ιουλίου, επαφές με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα και με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά στο Παρίσι.

Όταν ρωτήθηκε, πάντως, για τη νέα επιστολή που προτίθεται να στείλει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη υπερασπιζόμενη σειρά από προκλητικές τουρκικές θέσεις, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Θα δούμε καταρχάς περί τίνος πρόκειται. Η Ελλάδα έχει απαντήσει. Η τελευταία ελληνική επιστολή είναι εξαιρετικά επαρκής για το σύνολο των επιχειρημάτων και η Ελλάδα δεν πρόκειται να δαπανά τον χρόνο της σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία. Εάν, βεβαίως, η τουρκική πλευρά προσκομίσει κάποιο καινούριο επιχείρημα, το οποίο χρήζει απάντησης, αυτό θα απαντηθεί. Αλλά, νομίζω, θα μου επιτρέψετε να πω, ό,τι έχει να λεχθεί, έχει λεχθεί για αυτά τα πράγματα

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.