Άλιμος: Μία ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου στο Λόφο Πανί




 (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) Παρουσιάστηκε στον Άλιμο με επιτυχία, το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουλίου, στον εκπληκτικό χώρο του  Ανοικτού Θεάτρου  στο  Λόφο Πανί, στον Άλιμο το βιβλίο του Πέτρου Κασιμάτη : ” Αλέξανδρος Υψηλάντης Ο τελευταίος πρίγκιπας” από τις εκδόσεις Λιβάνη,

Το  αναγνωστικό κοινό που συνέρρευσε  σε αυτό το μαγευτικό χώρο του Αλίμου  για την παρουσίαση του βιβλίου, είχε την  ευκαιρία να ζήσει μοναδικές στιγμές  ακούγοντας εκτός από τις ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες, εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, υπέροχες μελωδίες  του Μπετόβεν που πλημμύρισαν την ατμόσφαιρα, σε εκπληκτικές εκτελέσεις  από την διακεκριμένη πιανίστα Stasy koulouris  και Σταύρο Θεοδωρόπουλο στο Ομποε αλλά και αποσπάσματα απο το βιβλίο που απέδωσε μοναδικά ο εκλεκτός  Ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης, που εντυπωσίασαν και μάγεψαν  τους παρευρισκόμενους.

Την παρουσίαση προλόγισε  ο καταξιωμένος Συγγραφέας- Σκηνοθέτης και π. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ.Τάσος Λέρτας, ενώ σημαντικές αναφορές στο έργο έκανε η Συγγραφέας Μαρία- Ευαγγελία Γυφτογιάννη μεταφέροντας το αναγνωστικό κοινό με θαυμαστό ρεαλισμό και ενσυναίσθηση, σε σημαντικές στιγμές που αποτελέσαν “σταθμούς”  της ζωής και του έργου, του Αλεξάνδρου Υψηλάντη.

Ο κεντρικός ομιλητής Υπουργός κ Θεοδωρικάκος  αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές  για την πρόσκληση και εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του μπροστά σε ένα τέτοιο  ξεχωριστό  κοινό, που  επέλεξε να διαθέσει  τον ελεύθερο χρόνο του σε μια πνευματική εκδήλωση, έκανε μια εκτενή αναφορά στην εισήγηση του στο περιβάλλον και τις συνθήκες  κάτω από τις οποίες  δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις  για να ανάψει  πριν απο 201 χρόνια, η  πρώτη φλόγα  της Ελληνικής Επανάστασης  κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Μολδοβλαχία , με την συμβολή των Ελλήνων της διασποράς και την δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας, και  εξήρε το υψηλό αίσθημα του Πατριωτισμού και του υψηλού φρονήματος τους, με προεξέχοντα όλων τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Τον Ηγέτη που  μετά την ανάληψη των καθηκόντων του «Γενικού Εφόρου της Αρχής της Εταιρείας των Φιλικών», έχοντας παραλάβει σχεδόν άδειο ταμείο  αναλαμβάνει να «εφορεύει και να επιστατεί εν πάσιν» και που στις 8 Οκτωβρίου 1820 στην σύσκεψη των Φιλικών στο Ισμαήλι, υπέγραψε πολεμική προκήρυξη την οποία απέστειλε προς το Γένος και «τους απανταχού εις την Στερεάν της Ελλάδος και εις τας νήσους του Αρχιπελάγους διατρίβοντας»:



«…Ηξεύρω ότι εις όλων τας καρδίας είναι ριζωμένη η μετρία εκείνη πρόληψις, ότι ποτέ μόνοι μας δεν ημπορούμεν να ελευθερωθώμεν, αλλά πρέπει να προσμένωμεν από ξένους την σωτηρίαν μας. Έκαστος νουνεχής ημπορεί να γνωρίση πόσον ψευδής είναι η πρόληψις αύτη, αρκεί μόνον να βαθύνει εις τα πράγματα της πατρίδος μας. Ρίψατε τα βλέμματά σας εις τας θάλασσας, και θέλετε τας ιδεί κατασκεπασμένας από θαλασσοπόρους ομογενείς, ετοίμους να ακολουθήσωσι το παράδειγμα της Σαλαμίνος. Κυττάξετε εις την ξηράν, και απανταχού βλέπετε Λεωνίδας, οδηγούντας φιλοπάτριδας Σπαρτιάτας. Κυττάξετε την ομόνοιαν, ήτις συνδέει των ηρώων τούτων τας ψυχάς. Κυττάξετε την προθυμίαν και ζήλον αυτών. Παραβάλετε τας εξαισίους και μεγάλας ταύτας αρετάς με την χαυνότητα, αδυναμίαν και εσωτερικήν ταραχήν του εχθρού μας· και τότε, αν ημπορήτε, είπατε, ότι από άλλους πρέπει να προσμένωμεν την σωτηρίαν μας… ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ Θεοδωρικάκος, με αφορμή ερώτηση του Συγγραφέα Πέτρου Κασιμάτη, συνέδεσε εκείνη την περίοδο  με την σημερινή επικαιρότητα και τον αναθεωρητισμό των γειτόνων μας, δηλώνοντας κατηγορηματικά  πως η Ελλάδα και οι Ελληνες, ανά πάσα στιγμή  βρίσκονται σε ετοιμότητα  για να απαντήσουν με τον ίδιο  τρόπο, σε κάθε πρόκληση προασπίζοντας  τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, έναντι  οποίου  τολμήσει να   τα αμφισβητήσει. 

Ενώ αναφέρθηκε και στο  σημαντικό έργο  που επιτελεί   η  ΕΛΑΣ  στην φύλαξη των συνόρων μας στον Εβρο, αλλά και καθημερινά για την ασφάλεια των πολιτών, με κίνδυνο της ζωής τους, όπως συνέβη πρόσφατα με το σοβαρό τραυματισμό δυο νέων αστυνομικών  στο κέντρο της Αθήνας.

  Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, υπό την Αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση,ευχαριστώντας τους συντελεστές, τον Υπουργό αλλά και το κοινό για την  αθρόα παρουσία τους στην Εκδήλωση,  που  συντόνισε και παρουσίασε  η  δημοσιογράφος Ντέπη Στενού, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου  Γυναικών Μάνης,  που συμμετείχε στην διοργάνωση, μαζί  με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μανιατών και Φίλων Μάνης και την Πανελληνία Ένωση Γυναικών Μάνης.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο πρώην Δήμαρχος Αλίμου Αργύρης Αργυρίου,  η  εκδότρια κ Γιώτα Λιβάνη, ο Πρόεδρος του ΘΟΠΑΑ κ Κωνσταντίνος Φαλιέρος, ο Αντιδήμαρχος Γεώργιος Μακαριγάκης, οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι Αλίμου, Χρήστος  Γκιόλιας,  Μανώλης Μιχαλέτος και Δανάη Νικολάτου, η Δημοτική Σύμβουλος  Αγ. Δημητρίου Αδαμοπούλου Ακριβή Βίβιαν, η Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι των Ζώων Χαλανδρίου κ. Έπη Λέρτα , η κ.Μαρία Μουτσάτσου πρώην δημοτική σύμβουλος, πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου ΣΑΖΑ στον Άλιμο και του συλλόγου “Φίλοι της Παιδόπολης Αλίμου “Άγιος Ανδρέας” , ο Master Αναστάσιος Μεταξάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας (INTERNATIONAL) TANG SOO DO, ο κ. Δημήτρης Αθανασίου και Νίκος Βινηρής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εκτελωνιστών, η κ Στέλλα Κυβέλου, Πρόεδρος της SDMed Observation, Planning & Eco-Innovation, Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Δρ Νικήτας Χιωτίνης Αρχιτέκτων Μηχανικός, τ.Τακτικός καθηγητής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η δημοσιογράφος -Συγγραφέας Αλεξία Κουλούρη, ο λογοτέχνης  κ Τάκης Τάγκαλος, η  εικαστικός κ. Τίτσα Νικητάκου, η επί των  πολιτιστικών του Ελληνικού Προξενείου  στην Αγ. Πετρούπολη Μαρίνα Γαργάλη, ο  υπεύθυνος των εκδηλώσεων “Φαληρικα” κ. Ρήγας Τζαμτζής, ο Πρόεδρος της Β3 ΔΕΕΠ κ Μίλτος Μπαντής, ο Αντιπρόεδρος της ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας Αλίμου Βασίλης Κόττας, από την ΔΗΜΤΟ Γλυφάδας η κ Ρένα Πιερακάκου, από την ΔΗΜΤΟ Αγ Δημητρίου η  κ Βιργινία Καβακιώτου  ο Γραμματέας  της Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ Νότιου Τομέα Μάριος Στενός, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αλίμου Άκης Πεζάς, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βύρωνα, Ευθύμιος Παπακυριακόπουλος κ.α

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.