Τι απάντησε ο Καραμανλής στον Σπανάκη για την Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης (VIDEO)
Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλη Σπανάκη, για την επίσπευση του έργου της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης.

Ο κ. Σπανάκης στην τοποθέτησή του τόνισε την αναγκαιότητα έναρξης του έργου το οποίο όπως είπε «δεν αφορά μόνο τις περιοχές του Νότιου Τομέα, αλλά ολόκληρη την Αττική» και το οποίο συνδέεται με την αναγκαία αναβάθμιση της Λ. Βουλιαγμένης.


Ο Δήμος Αλίμου κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία στα Best City Awards
Στην απάντησή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, αναγνώρισε ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στην υλοποίησή του έργου και για αυτό το λόγο όπως είπε «το Υπουργείο έχει ζητήσει από τη Lamda Development να χρηματοδοτήσει τη μελέτη του έργου η οποία είναι ενταγμένη στο ΠΔΕ 2021-2027».

O Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η υπογειοποίηση της σήραγγας της Ηλιουπόλεως είναι ένα από τα απολύτως αναγκαία έργα, προκειμένου να μη γίνει η Αθήνα απροσπέλαστη πόλη στο μέλλον. Σημείωσε ότι η αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της λεωφόρου Βουλιαγμένης θα εξασφαλίζει πρόσβαση στο Ελληνικό και θα λειτουργήσει και ως εναλλακτική επιλογή για τους πολίτες που κινούνται από τη βόρεια Αττική προς τα νότια προάστια, με πλήρη παράκαμψη του κέντρου

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι η αναβάθμιση αυτή θα επιτευχθεί με πλήρη ανισοπεδοποίηση των κόμβων της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, με παράλληλο υποβιβασμό της – όπως λέγεται τεχνικά – χωρίς να θιγεί η υπάρχουσα γραμμή Μετρό και οι πιθανές επεκτάσεις της. «Επειδή πιστεύουμε σε αυτό το έργο, πετύχαμε την ένταξη των μελετών ωρίμανσής του στο ΠΔΕ, για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027», τόνισε. 

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το φυσικό αντικείμενο των μελετών που απαιτούνται για την ωρίμανση του έργου περιλαμβάνει:

  • Την κατασκευή αστικής σήραγγας μήκους 3 χιλιομέτρων που συνδέει την Περιμετρική Υμηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
  • Την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Περιμετρικής Υμηττού από τον κόμβο της Κατεχάκη μέχρι την είσοδο της σήραγγας
  • Και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, μίας λεωφόρου που είναι ήδη κορεσμένη.

Η εκπόνηση των μελετών για το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο μέρος με μία διαδικασία πολύ γρήγορη, που θα εντάσσεται στη Σύμβαση – Πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου της διοίκησης, εξήγησε ο κ. Καραμανλής.

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μελέτη. Εμείς ήδη την έχουμε εντάξει στον προγραμματισμό μας”, υπογράμμισε και τόνισε ότι: “Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δουλεύουμε πολύ με το μοντέλο της μελετοκατασκευής για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες». 

«Ζητήσαμε από τον επενδυτή στο Ελληνικό να αναλάβει το κόστος της μελέτης»

Ο κ. Καραμανλής αποκάλυψε λοιπόν ορισμένες σκέψεις για να τρέξουν οι διαδικασίες με ακόμη πιο μεγάλη ταχύτητα. 

«Εάν το κάνουμε με τη διαδικασία που υπάρχει στο Ελληνικό Δημόσιο, θα κάνουμε τρία χρόνια και παραπάνω για να ωριμάσει», επισήμανε και δήλωσε ότι: «Σκεφτόμαστε πολλές φορές και εκτός πλαισίου. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον επενδυτή, με τη Lamda Development, και έχουμε ζητήσει να εξετάσουν πολύ σοβαρά να αναλάβουν αυτοί το κόστος της μελέτης».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η σχετική διαπραγμάτευση και δήλωσε ότι θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο όταν θα έχει νέα. 

Σχολίασε άλλωστε πως ούτε το Δημόσιο ούτε ο ιδιώτης επενδυτής είχαν προβλέψει ότι κάνοντας μία τέτοιου μεγέθους ανάπλαση θα δημιουργούνταν κυκλοφοριακός φόρτος στην περιοχή και θα έπρεπε να προβλεφθεί η πρόσβαση και οδικώς και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο κ. Σπανάκης στη δευτερολογία του εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις απαντήσεις του Υπουργού και πρόσθεσε ότι «με τη Σήραγγα Ηλιούπολης και την αναβάθμιση της Λ. Βουλιαγμένης θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.