Η Αγία Παρασκευή Νέας Σμύρνης





Mία αναδρομή στην ιστορία του ιερού ναού που κοσμεί την πόλη:
Αμέσως μετά την ανέγερση του παραπήγματος της Αγίας Φωτεινής το 1929, ο ιερέας Κύριλλος Δελώφ, πρόσφυγας από τη Σμύρνη, έχτισε μικρή ιδιόκτητη εκκλησία, καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων σε οικόπεδο επί της σημερινής οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (μεταξύ των οδών Σοφούλη και Κασαμπά). Στο εκκλησάκι, το οποίο λειτουργούσε ως «αγίασμα» της Αγίας Παρασκευής, τοποθέτησε δύο εικόνες της αγίας, τις οποίες είχε καταφέρει να διασώσει από τον ομώνυμο ναό της Σμύρνης. Μετά τον θάνατο του Δελώφ (18 Φεβρουαρίου 1931), ο ναΐσκος και η υπερκείμενη αίθουσα περιήλθαν στη δικαιοδοσία της Κοινότητας Νέας Σμύρνης.


Με την αύξηση του πληθυσμού και την ανάπτυξη της περιοχής, και έπειτα από πιέσεις των κατοίκων προς τη δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης, αποφασίστηκε η κατασκευή μεγαλύτερου ναού.
Έτσι, στις 6 Ιανουαρίου 1940 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της νέας εκκλησίας επ’ ονόματι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, προς ανάμνηση των δύο ομώνυμων ναών
της πρώτης πατρίδας.
Για την αποπεράτωση του ναού απαιτήθηκαν αρκετά χρόνια εξαιτίας των γενικότερων δυσμενών πολιτικών συνθηκών (πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος) και της ελλιπούς οικονομικής στήριξης. Τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 1962 από τον επίσκοπο Κερνίτσης Χρυσόστομο.
Το 1981, έπειτα από αίτηση των ενοριτών προς την Ιερά Μητρόπολη και τη δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης, άρχισε η επέκταση του ναού της Αγίας Παρασκευής και η δημιουργία Ενοριακού Νεανικού Κέντρου. Η ολοκλήρωση της επέκτασης του ναού και του Νεανικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε το 1985. Παράλληλα ξεκίνησε η αγιογράφηση του ιερού.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.