SuperPATH: Αποτελεσματική τεχνική για ολική αρθροπλαστική ισχίου
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση που κατά κύριο λόγο εφαρμόζεται ως τελική θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Η οστεοαρθρίτιδα γενικά αποτελεί μια εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων που επιφέρει πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο έντονα που να οδηγήσουν ακόμα και σε αδυναμία εκπλήρωσης καθημερινών δραστηριοτήτων ρουτίνας.

Επίσης, ο υποκείμενος πόνος και ο περιορισμός της κινητικότητας μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή σε σημείο που να μην είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναζητούν λύσεις και θεραπείες πολύ νωρίτερα από τα τελικά στάδια της νόσου. Ο ρόλος του ορθοπαιδικού ιατρού είναι να αναγνωρίσει αυτήν την κατάσταση έγκαιρα, και να παράσχει τις κατάλληλες θεραπευτικές οδηγίες στους ασθενείς του.

«Όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έτσι μοναδικός παραμένει και ως ασθενής και παρόλο που η οστεοαρθρίτιδα είναι μια οντότητα επαρκώς μελετημένη, έχει διάφορα στάδια με ποικίλης εντάσεως συμπτωματολογία. Για την αντιμετώπιση του ασθενούς με οστεοαρθρίτιδα υπάρχουν αρκετές επιλογές, φαρμακευτικές, επεμβατικές, χειρουργικές με αποκορύφωμα την αντικατάσταση της πάσχουσας άρθρωσης για οριστική θεραπεία της νόσου», επισημαίνει ο κ. Αναστάσιος Τόκης, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Metropolitan Hospital, Πιστοποιημένος Χειρουργός Ρομποτικής Ορθοπαιδικής γόνατος και ισχίου & ειδικός στην ολική αρθροπλαστική ισχίου SuperPATH.

Ολική αρθροπλαστική ισχίουΗ ολική αρθροπλαστική του ισχίου βελτίωσε και συνεχίζει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε μια βαριά, συχνά αιμορραγική επέμβαση που απαιτούσε μακρά νοσηλεία και αποκατάσταση. Στην πορεία των ετών η ορθοπαιδική χειρουργική εξελίχθηκε επιστημονικά και ταυτόχρονα εξελίχθηκε και η επιστήμη των υλικών που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποτελούν οι νέες χειρουργικές τεχνικές που εντάσσονται στο χειρουργικό οπλοστάσιο του ορθοπαιδικού χειρουργού για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου.

Τεχνική SuperPATH

«Την τελευταία πενταετία στο Metropolitan Hospital υιοθετήθηκε στην καθημερινή χειρουργική πράξη η τεχνική SuperPATH, μια σύγχρονη, εξελιγμένη τεχνική ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία συνοδεύεται από επιστημονικά δεδομένα τεκμηρίωσης στη διεθνή βιβλιογραφία.
Στόχος της συγκεκριμένης χειρουργικής τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας είναι η  αντικατάσταση της άρθρωσης υπό συνθήκες μέγιστης προστασίας των μαλακών μορίων της περιοχής της άρθρωσης του ισχίου. Αυτό σημαίνει ότι πρώτιστο ζητούμενο αυτής της επέμβασης είναι το λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα που, μερικές φορές, προτάσσει ο ασθενής, παρανοώντας το συνολικό νόημα της επέμβασης, εξαρτάται από το μέγεθος της τομής που γίνεται για την προσπέλαση της περιοχής.
Συνεπώς, γίνεται μεν η προσπάθεια η τομή να είναι η ελάχιστη δυνατή, καθώς αυτή είναι η άμεση εικόνα που έχει ο ασθενής από το χειρουργείο, ωστόσο δεν γίνεται αντικατάσταση άρθρωσης με εισαγωγή υλικών χωρίς την ύπαρξη επαρκούς τομής. Η τομή είναι τόση ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία των μαλακών μορίων και των τενόντων της περιοχής που αποτελεί την προϋπόθεση για την πρώιμη κινητοποίηση του ασθενούς, το μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης και την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου», εξηγεί ο ιατρός.

Η εμπειρία του Metropolitan Hospital

Στο Metropolitan Hospital έχουν πραγματοποιηθεί πλέον περισσότερες από 450 επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με την προσπέλαση SuperPATH, καθιστώντας το Θεραπευτήριο και τους ιατρούς που την εφαρμόζουν πρωτοπόρους της τεχνικής αυτής στην Ελλάδα. Επίσης, έχουν παρουσιαστεί αποτελέσματα και δεδομένα της τεχνικής αυτής με εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια καθώς και στη βιβλιογραφία.

Συνολικά, το νόημα της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως αντίστοιχα και της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, είναι να προστατεύσει διεγχειρητικά τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση με απώτερο στόχο το βέλτιστο λειτουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή, ταχύτερα.

Προϋποθέσεις για την εφαρμογή της τεχνικής

«Όσον αφορά το χειρουργό που θα την εφαρμόσει, προϋποθέσεις είναι η εκπαίδευσή του στην τεχνική και η εμπειρία του στην εφαρμογή της.

Όσον αφορά το τμήμα, τη μονάδα ή το κέντρο όπου θα εφαρμοστεί, είναι η ύπαρξη του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η διαρκής ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στην ορθοπαιδική επιστήμη, η αξιολόγηση των εξελίξεων αυτών και η υιοθέτηση εκείνων που παρέχουν στους ασθενείς τη φροντίδα, τις θεραπείες και τις χειρουργικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημά τους σεβόμενα τις ανάγκες και τη μοναδικότητα του καθενός ξεχωριστά.

Όσον αφορά τους ασθενείς, η πιο ουσιαστική προϋπόθεση είναι να εμπιστεύονται τον ορθοπαιδικό ιατρό τους», καταλήγει ο κ. Τόκης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.