H “πληρωμένη” απάντηση Δένδια στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών




Τη χαρά του που βρίσκεται “στην πόλη που γεννήθηκε ο Κεμάλ” εξέφρασε ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί, στη Σύνοδο της συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να του δίνει μια “πληρωμένη” απάντηση.

Ειδικότερα, εν μέσω των διαρκώς εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απάντησε στον κ. Καϊμακτσί πως ο Κεμάλ ήταν φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος τον πρότεινε μάλιστα για Νομπέλ Ειρήνης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που επακολούθησε της χειραψίας τους λίγο πριν την “οικογενειακή” φωτογραφία, ο Τούρκος αξιωματούχος ρώτησε τον Έλληνα υπουργό: πώς είναι., ενώ ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να ρωτήσει για τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υφυπουργός απάντησε πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ είναι πολύ απασχολημένος, με τον Νίκο Δένδια να ανταπαντά με χαμόγελο: “πάντα είναι απασχολημένος”.



Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί, κράτησε χαμηλούς τόνους και αναφέρθηκε κυρίως στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μάλιστα, φέρεται να σχολίασε πως η συζήτηση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων συνιστά διάκριση σε σχέση την ευρωπαϊκή προοπτική άλλων χωρών, όπως η Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καϊμακτσί έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ένωση της Ευρώπης.

Είναι λάθος να μετατρέπουμε τέτοια fora σε αντιτουρκικά βήματα, και δε θα το κάνουμε” δήλωσαν εξάλλου υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές.

“Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι η επιρροή ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια, που υπηρετεί δυστυχώς σήμερα η Τουρκία. Ακόμη και η Τουρκία κινδυνεύει από αυτόν” υπογράμμιζαν οι διπλωματικοί κύκλοι.

Αυτή η Σύνοδος είναι ιστορικής σημασίας για τα Βαλκάνια, που μέχρι τώρα πολεμούσαν και τώρα συζητούν την ένταξη τους στην ΕΕ” σημείωναν. “Ακόμη και ο Τούρκος, υπουργός, τόνιζαν, μίλησε για τη δική του ευρωπαϊκή προοπτική, κάτι που δεν περίμενε κανείς να ακούσει.

“Όλοι θέλουν την ένταξη τους αλλά η ΕΕ καθυστερεί. Είναι εξαιρετικά σπουδαίο για μας ότι αυτοί έρχονται στο “δικό μας γήπεδο” σχολίασαν.

Όλοι oι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην ανάγκη συνδεσιμότητας (αγωγοί) για το ενεργειακό.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, και η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης έχει τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα” τόνισαν. Σε αυτό, προσέθεταν οι διπλωματικές πηγές, η Θεσσαλονίκη έχει ιστορικά κεντρικό ρόλο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ιστότοπο rthess.gr, ο κ. Δένδιας είχε μια ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό την ώρα της προετοιμασίας της “οικογενειακής” φωτογραφίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ γύρισε να ψάξει τον κ. Καϊμακτσί και ενώ τον εντόπισε, ο Τούρκος ρώτησε αν είναι να έρθει μπροστά. Τότε ο κ. Δένδιας τον χτύπησε απαλά στο μπράτσο. Η “ταξιθεσία” στο τραπέζι είχε τον κ. Δένδια και τον κ. Καϊμακτσί να κάθονται κοντά με ενδιάμεσο τον Μαυροβούνιο ομόλογο του από την πρώτη Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της Συνόδου. Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.