Παπανικολάου: “Ο κύριος Κωνσταντάτος έχει μπερδέψει τον ρόλο του. Δεν είναι η Πυροσβεστική”




Αφού εξαντλήθηκε η υπομονή του και πέρασε η πύρινη καταιγίδα, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 “πληρωμένη” απάντηση στον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης και πρόεδρο του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), Γιάννη Κωνσταντάτο.

Ο Κωνσταντάτος από το μεσημέρι του Σαββάτου, εκτοξεύει δεξιά και αριστερά κατηγορίες εναντίον του Γιώργου Παπανικολάου και του Δήμου Γλυφάδας, λέγοντας ότι δεν είχαν φροντίσει να καθαρίσουν τα ξερά χόρτα από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, όπου ξέσπασε η φωτιά.

Με σημερινές και χθεσινές φωτογραφίες από το σημείο, ο δήμαρχος Γλυφάδας, απέδειξε ότι τα ξερά χόρτα βρίσκονται μέσα σε περιφραγμένο χώρο και ο δήμος δεν μπορεί να επέμβει γιατί εκεί έχουν αρμοδιότητα μόνο το δασαρχείο και ο ΔΕΔΔΗΕ. Βέβαια οι ανυπόστατες κατηγορίες του προέδρου του ΣΠΑΥ, μόνο τυχαίες δεν είναι αφού πίσω από αυτές κρύβεται η απόφαση του Παπανικολάου να αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο. Οι βασικοί λόγοι της αποχώρησης ήταν το μεγάλο ετήσιο κόστος που πλήρωνε ο δήμος για συνδρομή, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανταπόδοση, αλλά και οι προκλητικές δαπάνες του ΣΠΑΥ για δημόσιες σχέσεις.

Aκολουθούν οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανικολάου και του Γιάννη Κωνσταντάτου που ζήτησε να παρέμβει:



Ρίτσα Μπιζόγλη: Από χθες νωρίς το μεσημέρι, σας είδαμε και στο ρεπορτάζ του κύριου Αρβανίτη, λέτε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΗ, θα δούμε και τα σχετικά πλάνα. Πώς προκύπτει αυτό;

Γιώργος Παπανικολάου: Επειδή καταρχάς υπάρχει μια αναφορά και του κύριου Κωνσταντάτου από χθες που καταφέρεται εναντίον του Δήμου Γλυφάδας, επιτρέψτε μου να απαντήσω. Καταρχάς επιχειρησιακά ο κύριος Κωνσταντάτος δε γνωρίζει καλά το θέμα γιατί έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση στη Γλυφάδα, στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά. Όταν έφτασε το μόνο που έκανε ήταν να κάνει δηλώσεις στις κάμερες και να βγάλει κάποιες φωτογραφίες

Ρίτσα Μπιζόγλη: Για το κομμάτι της αποψίλωσης λέτε;

Γιώργος Παπανικολάου: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω και θα καταλήξω σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. Όταν λοιπόν ο κύριος Κωσταντάτος με τους συνεργάτες του ρώτησε τι να κάνει εκεί ως εκπρόσωπος του ΣΠΑΥ όπως ανέφερε και προηγουμένως, του είπαν να πάει στη Βούλα γιατί στη Γλυφάδα ήδη είχαν αναπτυχθεί οι δυνάμεις μας, ήδη από το πρώτο λεπτό είχαμε φτάσει στον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ στο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η φωτιά. Και απόδειξη για αυτό που σας περιγράφω είναι το εξής αυτονόητο: Φαντάζεστε κυρία Μπιζόγλη να μην είχαμε φτάσει εκεί αμέσως; Φαντάζεστε να είχε καεί αυτός ο υποσταθμός και να μην τον είχαμε προστατεύσει οι πυροσβέστες και εμείς; Σήμερα θα μιλάγαμε για παρανάλωμα, σήμερα θα μιλάγαμε για άλλα πράγματα και δε θα ήμουν στη θέση να παρουσιάζομαι μπροστά σας και να σας λέω ότι στη Γλυφάδα δεν κινδύνευσε κανένας, δεν απειλήθηκε κανένα σπίτι. Σε ότι αφορά το ΣΠΑΥ, επειδή το άκουσα και αυτό, φύγαμε λέει από το ΣΠΑΥ. Πράγματι, ο ΣΠΑΥ που είναι ένας οργανισμός, ένας σύνδεσμος Δήμων, βασική του δουλειά είναι να κάνει δράσεις για τον Υμηττό. Δεν είναι η πυρόσβεση, δεν είναι επιτελικός ο ρόλος του, είναι επικουρικός ο ρόλος του. Από το 14 μέχρι σήμερα που εγώ τουλάχιστον έχω την ευθύνη, ο Δήμος Γλυφάδας κατέβαλε στον ΣΠΑΥ για εισφορές περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Ξαναλέω το ποσό. Ένα εκατομμύριο ευρώ. Γι’ αυτό αποχωρήσαμε, για να μην δώσουμε άλλα χρήματα για ζητήματα που κρίναμε ότι δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που επιθυμούμε εμείς, ούτε καν στο δασαρχείο δεν μπορεί ο ΣΠΑΥ να ανταποκριθεί με τις αιτήσεις που έκανε το δασαρχείο να βοηθήσει και να παρέμβει στοχευμένα ο ΣΠΑΥ. Άρα λοιπόν εμείς τα 130 χιλιάδες ευρώ που δεν πληρώσαμε φέτος, αμέσως τα επενδύσαμε στην πυροπροστασία της πόλης μας, αγοράσαμε ήδη δύο πυροσβεστικά οχήματα που επιχειρούν ήδη, και εχθές και σήμερα στην πόλη μας. Γιατί τα λέω αυτά κυρία Μπιζόγλη; Την ώρα της μάχης, δεν είναι ο ρόλος του καθενός να κουνάει το δάχτυλο και να κάνει κριτική με εμπάθεια και ανυπόστατες αναφορές.

Ρίτσα Μπιζόγλη: Να φύγουμε τώρα από αυτό, να έρθουμε στην ουσία για τον υποσταθμό; Είναι κατανοητό για τον ΣΠΑΥ και την κατάσταση αυτά που είπατε.

Γιώργος Παπανικολάου: Οφείλω να τα αναφέρω γιατί ακούσαμε πάρα πολλά από χθες κυρία Μπιζόγλη, δεν είχα την ευκαιρία γιατί τώρα ηρεμήσαμε κάπως, και οφείλω να δώσω αυτές τις απαντήσεις και να δώσω και την ευχή στον κύριο Κωνσταντάτο και τους ομοίους του, να μη βρεθούν στη θέση που βρέθηκα εγώ αλλά και ο εξαιρετικός δήμαρχος της Βούλας- Βάρης – Βουλιαγμένης ο Γρηγόρης ο Κωσταντέλλος που κατέθεσε και καταθέτει ψυχή, που είδαμε μπροστά μας να συντελείται αυτή η καταστροφή, αλλά και να απειλούνται ζωές και περιουσίες. Αν οποιοσδήποτε μας χρειαστεί στο μέλλον, που το απεύχομαι, εμείς θα τρέξουμε για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε ουσιαστικά, χωρίς εμπάθειες, χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο, και χωρίς να βγαίνουμε στα κανάλια και να κατηγορούμε τους άλλους.

Ρίτσα Μπιζόγλη: Κύριε Δήμαρχε ακούσαμε τη δική σας άποψη, θέλει να παρέμβει και ο Δήμαρχος Ελληνικού, να ακούσουμε και τη δική του άποψη για το θέμα, και θα συνεχίσουμε.

Γιάννης Κωνσταντάτος: Δεν έχω εικόνα τι ειπώθηκε ακριβώς από τον συνάδελφο, αυτό όμως που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι όταν ο ΣΠΑΥ είχε την πλήρη υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να έχει καθαρή την περιοχή πέρσι τέτοια εποχή, την είχε καθαρή. Η Γλυφάδα αποχώρησε για τους λόγους τους δικούς της, για οικονομικούς λόγους, για μια συνδρομή που έδινε, δεν ήθελε να συμμετάσχει πλέον στο ενιαίο δίκτυο, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι ο Υμηττός είναι ενιαίος, είναι για όλους. Δεν είναι ένα βιλαέτι ενός Δήμου που το προσέχει ο ένας περισσότερο από τον άλλον. ‘Η είμαστε ενωμένοι όλοι στον Υμηττό για όλους, ή ο καθένας ξεχωριστά και το αποτέλεσμα είναι να καούν 5000 στρέμματα από τη φωτιά που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και έφτασε στο Πανόραμα της Βούλας. Αυτές είναι οι συνέπειες όταν είμαστε αυτόνομοι και θεωρούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα μόνοι μας.
Ρίτσα Μπιζόγλη: Ευχαριστούμε κύριε Κωνσταντάτο για την παρέμβαση.
Γιώργος Παπανικολάου: Κυρία Μπιζόγλη, ο κύριος Κωνσταντάτος έχει μπερδέψει τον ρόλο του. Δεν είναι η πυροσβεστική, η πυροσβεστική κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της. Ο κύριος Κωνσταντάτος έχει άλλο ρόλο και θα πρέπει να το καταλάβει αυτό και πρώτος από όλους να κάνει την αυτοκριτική του και κυρίως σε ό,τι αφορά την εμπάθεια με την οποία αντιμετωπίζει τη γειτονική του σχέση με τη Γλυφάδα.
Ρίτσα Μπιζόγλη: Να φύγουμε τώρα από αυτό το θέμα, να φύγουμε από τις διενέξεις. Πείτε μου για το θέμα του υποσταθμού.
Γιώργος Παπανικολάου: Κυρία Μπιζόγλη αν δεν είχαμε παρέμβει αμέσως, ο ίδιος ο σταθμός θα είχε πάρει φωτιά και σήμερα θα μιλάγαμε για τεράστια, ανυπολόγιστη καταστροφή και ίσως και για ακόμη χειρότερα πράγματα.
Ρίτσα Μπιζόγλη: Γιατί, είναι κυκλωμένος από ξερόχορτα, δεν έχει καθαριστεί, τι ακριβώς συμβαίνει;
Γιώργος Παπανικολάου: Αν θα επισκεφτείτε και τώρα τον σταθμό αυτό, ο οποίος καταρχάς επιτρέψτε μου να διευκρινίσω, είναι 500 μέτρα μακριά από την οικιστική ζώνη της Γλυφάδας, εκεί δηλαδή είναι βουνό, αρμοδιότητα εκεί έχει ο δασάρχης και η ΔΕΔΔΗΕ, θα δείτε ότι ο σταθμός καταρχάς είναι κλειδωμένος και στο εσωτερικό του έχει ξερά χόρτα.
Ρίτσα Μπιζόγλη: Τώρα να δούμε και τις φωτογραφίες από τον υποσταθμό.
Γιώργος Παπανικολάου: Αυτό που δείχνετε πράγματι είναι στο εσωτερικό του υποσταθμού που κανείς δεν μπορεί να μπει και απαγορεύεται δια ροπάλου, υπάρχει και σχετικό απαγορευτικό, να πλησιάσει ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος. Εκεί μόνο με την παρουσία της ΔΕΔΔΗΕ μπορούμε να μπούμε στον χώρο αυτό, ή περιμετρικά του χώρου αυτού.
Ρίτσα Μπιζόγλη: Πότε έχουν ληφθεί αυτές οι φωτογραφίες κύριε Δήμαρχε;
Γιώργος Παπανικολάου: Σήμερα το πρωί. Και βλέπετε αυτή την εικόνα γιατί τον σώσαμε τον σταθμό και δεν ακούμπησε.
Ρίτσα Μπιζόγλη: Άρα η φωτιά είναι απ’ έξω, γιατί μέσα φαίνεται να μην είναι καμένα καθόλου.
Γιώργος Παπανικολάου: Υπάρχουν πυλώνες εκεί, και φαίνεται ότι από τον έναν πυλώνα όπως μας κατέθεσαν οι περίοικοι και έχουμε και σχετικές φωτογραφίες, ξεκίνησε ακριβώς έξω από τον φράχτη η φωτιά. Αν θα δείτε γύρω από αυτόν τον τσιμεντένιο τοίχο, υπάρχουν θάμνοι, αγριελιές, υπάρχουν δηλαδή φυτά τα οποία αμέσως μπορούν να πάρουν φωτιά και αυτά μόνο με την παρουσία του δασαρχείου και την έγκριση του δασαρχείου μπορούν να απομακρυνθούν. Αυτό θέλω να γίνει κατανοητό σε όλους. Αν δεν είχαμε ενεργήσει άμεσα, από το πρώτο δευτερόλεπτο χθες, σήμερα επαναλαμβάνω βλέποντας και αυτές τις εικόνες, θα κουβεντιάζαμε για τελείως διαφορετικά πράγματα. Και συγχωρέσετε μου την ένταση, αλλά επειδή χθες κάναμε όλοι υπομονή, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, είτε είναι ο κύριος Κωνσταντάτος, είτε ο οποιοσδήποτε, να νομίζει ότι αγαπάει περισσότερο τον Υμηττό από εμάς, ότι αγαπάει περισσότερο το πράσινο από εμάς, ότι εμείς είμαστε λιγότερο ή περισσότερο υπεύθυνοι από τον οποιοδήποτε άλλο.

Δείτε το απόσπασμα από δελτίο ειδήσεων:

Ο Γιώργος Παπανικολάου παρουσίασε στον #ΣΚΑΙ το χρονικό των χθεσινών γεγονότων, τονίζοντας ότι αυτή ήταν η 4η φωτιά που εκδηλώθηκε στη Γλυφάδα από το Πάσχα και επισήμανε ότι μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, υπήρξε και άλλη εστία στη Βάρη και άλλη στον Κουβαρά. Ο Δήμος Γλυφάδας πάντως είχε φροντίσει ήδη από το Πάσχα να συντηρήσει τον αντιπυρικό δρόμο του Υμηττού.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου παρουσιάζει στον #ΣΚΑΙ το χρονικό των χθεσινών γεγονότων, τονίζει ότι αυτή ήταν…

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Γλυφάδας (Municipality of Glyfada) στις Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022
“Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (πρώτη και δεύτερη φωτογραφία) ξεκίνησε σήμερα πυρκαγιά στη Γλυφάδα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων, στους πρόποδες του Υμηττού, μετά το τέρμα της οδού Μετσόβου”

“Ξενυχτήσαμε όλο το βράδυ με τα γνωστά “καντηλάκια”. Είμαστε ασφαλείς” είπε το πρωί, ο δήμαρχος, στην τηλεόραση του #Alpha.

Ξενυχτήσαμε όλο το βράδυ με τα γνωστά “καντηλάκια”. Είμαστε ασφαλείς. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του #Alpha.

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Γλυφάδας (Municipality of Glyfada) στις Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.