Διερεύνηση παθήσεων λεπτού εντέρου με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο Metropolitan General




Σε μια ακόμη σημαντική αναβάθμιση του εξοπλισμού του και πιο συγκεκριμένα του Ενδοσκοπικού Τμήματος προχώρησε, με την εγκατάσταση εντεροσκοπίου τελευταίας τεχνολογίας για την ενδοσκόπηση του λεπτού εντέρου, το θεραπευτήριο Μetropolitan General.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα της εντεροσκόπησης είναι η Spiral Enteroscopy (ελικοειδής εντεροσκόπηση), μια τεχνολογία της Olympus, που έλαβε έγκριση στην Ευρώπη τον Μάρτιο 2019 και μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται σε λίγα κέντρα της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, το Μetropolitan General είναι το πρώτο θεραπευτήριο στην Αθήνα  που έχει εγκαταστήσει το ενδοσκοπικό σύστημα Power Spiral της Olympus, η χρήση του οποίου γίνεται αποκλειστικά από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς της Κλινικής.

Τι είναι η Spiral Enteroscopy

Η κλασική εντεροσκόπηση (Push Enteroscopy) εκτελείται  με  ενδοσκόπια μεγάλου μήκους, είναι επίπονη, παρουσιάζει επιπλοκές, συνήθως είναι ανεπαρκής και έτσι σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αντικατασταθεί από την εντεροσκόπηση διπλού μπαλονιού (double-balloοn Enteroscopy), μια τεχνική επίσης δύσκολη και χρονοβόρα.



To εντεροσκόπιο Power Spiral είναι ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει στη φαρέτρα του γαστρεντερολόγου για τη διερεύνηση και τη θεραπεία των παθήσεων του λεπτού εντέρου.

Πώς γίνεται η εξέταση

Η εξέταση γίνεται με τη χρήση μέθης ή γενικής αναισθησίας  και το ενδοσκόπιο  προωθείται με τη βοήθεια μιας μηχανικής περιστρεφόμενης σπείρας-εντός του λεπτού εντέρου και με την καθοδήγηση του ενδοσκόπου πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος του  αυλού  του λεπτού εντέρου. Σε περίπτωση ανεύρεσης οποιασδήποτε  βλάβης, διά μέσω του καναλιού εργασίας του εντεροσκοπίου μπορεί να γίνει παρέμβαση δηλαδή βιοψία, πολυπεκτομή, αιμόσταση με καυτηριασμό ή τοποθέτηση ενδοσκοπικού clip, σήμανση με μελάνι και άλλες ενδοσκοπικές παρεμβάσεις.

Πλεονεκτήματα

Τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ομαλή και ασφαλής προώθηση του ενδοσκοπίου εντός του λεπτού εντέρου, η ακρίβεια στην εντόπιση των βλαβών χάρη στην υψηλής ευκρίνειας εικόνα και σταθερότητα του ενδοσκοπίου, αλλά κυρίως η ταχύτητα εξέτασης του λεπτού εντέρου και η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης. Σε σύγκριση με την Double-balloon εντεροσκόπηση, η Spiral Enteroscopy μείωσε το χρόνο εξέτασης κατά 53% με παρόμοια διαγνωστική ακρίβεια. 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για Spiral Εντεροσκόπηση;

Τεκμηριωμένες ενδείξεις

• Αιμορραγία πεπτικού αγνώστου αιτιολογίας

• Όγκοι λεπτού εντέρου

• Σύνδρομα πολυποδίασης (π.χ.Peutz-Jehers, oικογενής πολυποδίαση)

• Διερεύνηση ευρημάτων μετά από έλεγχο με ασύρματη ενδοσκοπική κάψουλα ή εντερογραφία

• Αφαίρεση ξένων σωμάτων από το λεπτό έντερο

• Διαστολή στενώσεων λεπτού εντέρου

• Ατελής κολονοσκόπηση λόγω ανατομικών δυσκολιών

Δυνητικές ενδείξεις

• Νόσος του Crohn

• Διερεύνηση δυσαπορρόφησης

• Δύσκολες πολυποδεκτομές

• Τοποθέτηση διαδερμικής νηστιδοστομίας

  • Διενέργεια ERCP σε χειρουργημένους ασθενείς (π.χ. βαριατρικά χειρουργεία)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.