Την τσίμπησε μωβ μέδουσα: “Ένιωσα σαν να με χτύπησε ρεύμα σε πολλά σημεία”
Λουόμενη που τσιμπήθηκε από μωβ μέδουσα σε παραλία της Σαλαμίνας περιέγραψε στο OPEN ότι αισθάνθηκε «σαν να την ακούμπησαν με καυτό σίδερο».

«Τη στιγμή που με τσίμπησε ένιωσα σαν να με χτύπησε ρεύμα σε πολλά σημεία. Σαν να σας ακουμπάνε με καυτό σίδερο, δεν ξέρω, δεν μπορώ να το περιγράψω» λέει μία γυναίκα που τσιμπήθηκε από μέδουσα.


Ο Δήμος Αλίμου κέρδισε συνολικά τέσσερα βραβεία στα Best City Awards
Μετά τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τη Γλυφάδα, τη Βάρη, τη Βουλιαγμένη και το Λαύριο, εμφάνιση έκαναν στο Λαγονήσι και την Ανάβυσσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Αισθητή έχει γίνει η παρουσία τους στον Κορινθιακό Κόλπο, τον Παγασητικό και τις Κυκλάδες.

«Το τσίμπημά της περιέχει νευροτοξίνη και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως στα μικρά παιδιά. Σε σοβαρή περίπτωση, δηλαδή ενός έντονου αλλεργικού σοκ, πρέπει να καλέσουμε ασθενοφόρο» δηλώνει ο καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιανός.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
Ένα τσιμπιδάκι.
Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
Αντιισταμινικό χάπι.
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα


Tα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία?
Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια
Τα βήματα φροντίδας
Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.
Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.