Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη θανάτωση του χιμπατζή




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα πραγματοποιήσει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με αφορμή τη θανάτωση του χιμπατζή.

Δείτε την ανακοίνωση:

ΚΑΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΩΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ



Σήμερα 25/6/22 πληροφορηθήκαμε από τα social media του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα Αττικής, ότι σκότωσαν εν ψυχρώ έναν αρσενικό χιμπατζή που τόλμησε να αποδράσει από το κλουβί του.

Τα πρωτεύοντα του ΑΖΠ, ζουν έγκλειστα μέσα σε έναν κήπο που μοιάζει με «παιδική χαρά» και ένα σπίτι με γυάλινους τοίχος για να είναι μόνιμα εκτεθειμένα στο κοινό. Ο χώρος τους περιστοιχίζεται από μια μικρή τάφρο με νερό και ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα το οποίο τα εμποδίζει να αποδράσουν.

Οι αντιδράσεις των επισκεπτών βλέποντας τους χιμπατζήδες αποτελούν δείγμα του ανθρωποκεντρισμού που τους διακατέχει, καθώς είναι συνήθως επιφωνήματα θαυμασμού για την ομοιότητα ανθρώπου – ζώου, κατατάσσοντάς τους ιεραρχικά εγγύτερα στον Άνθρωπο από ό,τι τα υπόλοιπα έγκλειστα ζώα του πάρκου. Όμως σίγουρα όχι αρκετά κοντά ώστε η ελευθερία τους να έχει μεγαλύτερη αξία από την ηδονή του βλέμματος, και η αμφισβήτηση αυτής της ιεράρχησης προτεραιοτήτων τιμωρείται με στέρηση της ίδιας της ζωής.

Ο χιμπατζής που πέθανε στο μέσο της ηλικίας τους, μόλις 26 ετών, μπορεί στα ανθρώπινα μάτια να είχε υποβιβαστεί σε ένα έκθεμα μουσειακού χαρακτήρα, χωρίς ενδιαφέροντα και συμφέροντα, όμως στην δική του πραγματικότητα ο ίδιος αποτελούσε ένα πρόσωπο, μέλος μιας οικογένειας, που είχε την ατυχία να θεωρηθεί ιδιοκτησία του ΑΖΠ. Δεν σκότωσαν απλά έναν χιμπατζή, κάποιοι, ακόμη πίσω από τα ηλεκτροφόρα σύρματα, θρηνούν για αυτόν, τους λείπει, αναρωτιούνται τι να απέγινε, ή μάλλον γνωρίζουν καλά, αφού πιθανόν να άκουσαν την τελευταία του κραυγή μετά την «εξουδετέρωσή».

Το ίδιο το δρών υποκείμενο μέσα από την πράξη απόδρασης και έστω και πρόσκαιρης απελευθέρωσής του απέδειξε ότι τα ζώα δεν βρίσκονται ούτε κατ’ επιλογήν στα κλουβιά, ούτε έχουν μάθει να ζουν ανελεύθερα, ούτε έχουν συνηθίσει τόσο πολύ τις συνθήκες του εγκλεισμού ώστε να έχει μετατραπεί η ανελεύθερη συνθήκη σε δεύτερη φύση τους.

Τα ζώα φωνάζουν, περπατάνε νευρικά πέρα – δώθε, αυτοτραυματίζονται, πηδάνε φράχτες, σπρώχνουν, μασάνε σίδερα, σπάνε τζάμια, λυγίζουν λαμαρίνες, ξεφεύγουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία και διεκδικούν το αυτονόητο, την Ελευθερία που τους στερεί ο εγκλεισμός με γνώμονα το κέρδος.

Τα ζώα δεν σκοτώνονται βάσει πρωτοκόλλου επειδή είναι επικίνδυνα, ίσως και να είναι αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει και τόση σημασία καθώς οι θύτες της υπόθεσης είναι οι δεσμοφύλακες και το κοινό. Τα ζώα σκοτώνονται επειδή είναι αναλώσιμοι παραγωγικοί πόροι του πάρκου, ζουν και αναπνέουν για να φέρνουν ευρώ στους ιδιοκτήτες με τη μορφή εισιτηρίων.

Τα ζώα δολοφονούνται γιατί δεν αποτελούν πλέον φερέγγυα εκθέματα, γιατί η ζωή τους αποτιμάται οικονομικά λιγότερο από μια ενδεχόμενη μήνυση ενός επισκέπτη προς το πάρκο ο οποίος θα ισχυριστεί ότι έχει υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη από την απόδραση του εκάστοτε ζώου. Είτε πρόκειται για τζάγκουαρ, είτε για γέρικα δελφίνια, είτε για χιμπατζήδες η ζωή τους αξίζει όσο φέρνουν ανέμελους επισκέπτες, όσο επιβεβαιώνουν το ανθρωποκεντρικό παράδειγμα της χρησιμοθηρικής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα και το φυσικό κόσμο.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑΓΡΙΩΜΕΝΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΩΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΗΠΩΝ

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Ή ΑΣ ΜΗ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ – STEVEN BEST

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΙΜΠΑΤΖΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/6/22 ΩΡΑ 17:00 – ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΖΠ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

Nτοκουμέντο: Η στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ο οποίος το έσκασε από το κλουβί του.
‘Hταν ο μεγαλύτερος από τους 9 χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα. Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να πιάσουν το ζώο και έτσι αποφασίστηκε η θανάτωσή του. Κι αυτό, γιατί, όπως εξηγούν, δεν μπορούσαν να του κάνουν αναισθητική ένεση, καθώς λόγω του όγκου του θα χρειαζόταν 15 λεπτά για να επιδράσει.

Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.
Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους».

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν τότε δύο τζάγκουαρ είχαν περάσει τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και να θανατωθούν.

Στο πάρκο επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση, καθώς στον χώρο βρίσκονταν δεκάδες επισκέπτες.

“Φτάνουμε έξω από την πύλη, βάζουμε την μικρή στο καρότσι και ξαφνικά σηκώνω το βλέμμα μου και βλέπω ένα χιμπατζή  να είναι σε μια κολώνα πάνω και να έχει σηκωθεί όρθιος. Μιλάμε για πάνω από 1,80 ύψος, κατάμαυρος. Λέω στη γυναίκα μου βάλε το παιδί γρήγορα στο αυτοκίνητο. Με το που μπαίνουμε μέσα στο αυτοκίνητο, κάνει μια κίνηση και πηδάει, από τρία μέτρα που είναι η κολόνα. Έχουμε κάτσει μέσα κλειδωμένοι και ακούμε μια ειδοποίησε από τα μεγάφωνα μείνετε όλοι στα αυτοκίνητα γιατί έχει διαφύγει ζώο” τόνισε ο αυτόπτης μάρτυρας στον ΑLPHA. Ο ίδιος ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 άτομα από το προσωπικό του πάρκου βγήκε έξω σε μια προσπάθεια να τον πιάσουν, με κάποιον μάλιστα να κρατά πυροσβεστήρα.

“Όπλο για να το ναρκώσουν δεν είδα. Ο ένας κρατούσες πυροσβεστήρα. Ο χιμπατζής έφυγε μέσα στα χωράφια προς τη Λεωφόρο, επικρατούσε ένας πανικός. Είμαι συγκλονισμένος, τρέμω” συμπλήρωσε.

Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ επιβεβαίωσε στον ΑLPHA ότι χρησιμοποιήθηκε πυροσβεστήρας που δεν περιλαμβάνεται στο «πρωτόκολλο» αλλά ήταν προφανώς μια προσπάθεια για να φοβίσουν το ζώο και να μπορέσουν να το πιάσουν. Όταν ρωτήθηκε εάν το ζώο μπορούσε να γλιτώσει:  “Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι  άλλο, γιατί μια νάρκωση σε ένα ζώο που έχει υψηλή αδρεναλίνη εκείνη τη στιγμή θα έκανε 15-20 λεπτά για να μπορεί να πιάσει”.  “Προσπαθήσαμε  να τον οδηγήσομε πίσω  αλλά δεν είχε καμία αντίδραση”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.