Η προστασία των συνόρων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι ασύμβατες έννοιες
«Η προστασία των συνόρων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι ασύμβατες έννοιες αλλά συμπληρωματικές. Η Ελλάδα φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της και τηρεί παράλληλα όλες τις διεθνείς συνθήκες». Αυτό τονίστηκε από την ελληνική πλευρά στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που διεξάγεται στη Βουλιαγμένη, σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης και της ένταξης στις τοπικές και περιφερειακές κοινωνίες, ιδίως, μάλιστα, στις παραμεθόριες περιοχές.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε, μεταξύ άλλων, την πίεση που δέχεται η Ελλάδα στα σύνορα του Έβρου και τόνισε:“Καθημερινά, περίπου 1.000 παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα. Η Ελληνική Αστυνομία, μαζί με τον FRONTEX και τις Ενοπλες Δυνάμεις, προστατεύουν αποτελεσματικά τα σύνορα. Δεν μπορεί να μπει κανένας παράνομα από την Εβρο. Η Ευρώπη χρωστάει ένα «ευχαριστώ» στην Ελλάδα που φυλάει τα σύνορά της, αλλά και της Ευρώπης. Διαφορετικά, θα είχαμε κάθε μέρα χιλιάδες παράνομες μετανάστες να περνούν”.
Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας σημείωσε ο υπουργός: “Εγινε μια παράλογη εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα φιλοξενεί τώρα 44.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Ο κ.Θεοδωρικάκος έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού – προσφυγικού και προσέθεσε, ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγυη ειδικά στις χώρες εκείνες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, εστίασε στο διπλό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο του 2020, που έδωσε συγχρόνως δύο εντολές: Αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας και δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
Αμέσως μετά την ίδρυση ης Ειδικής Γραμματείας πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού παιδιών που ήταν άστεγα, σε επισφαλείς συνθήκες σε νησιά ακόμη και μέσα σε αστυνομικά τμήματα.
Βρήκαμε περί τους 5.500 ασυνόδευτους ανηλίκους. Ολα αυτά τα παδιά τοποθετήθηκαν σε δομές, προστατεύτηκανκαι λαμβάνουν την αναγκαία καπαίδευση. Παράλληλα, καταφέρμε να πραγματοποιήσουμε 1.200 μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνθήκες πανδημίας, ενώ μεταφέραμε στη Γερμανία 1.035 άτομα, εκ των οποίων 620 παιδιά με σοβαρές ασθένειες.
Επίσης, η κ.Βούλτεψη αναφέρθηκε σε δύο ιστορίες, μιας 19χρονης Αφγανής που έπεσε θύμα εμπορίας ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη και μιας 15χρονης Ουκρανής, την οποία κακοποιούσε βάναυσα, στην Κρήτη, ο σύντροφος της θείας της. Χάρη στην άμεση επέμβαση της Πολιτείας οι δύο γυναίκες είναι πλέον ασφαλείς.
Η υφυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων και για τη στάση της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας:“Η Τουρκία εμφανίζεται ως θύμα του πολέμου στη Συρία. Δεν είναι, όμως, το θύμα, αλλά ο θύτης, Η Τουρκία έχει κάνει τρεις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία”.
Το 1/3 των Ουκρανών έχουν εγκαταλείψει πλέον το σπίτι τους
“Το 1/3 των Ουκρανών έχουν εγκαταλείψει πλέον το σπίτι τους”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας:“Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών έχουμε κατορθώσει να ανταποκριθούμε σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση”.
Αμέσως μετά ο κ.Τζιτζικώστας καυτηρίασε το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση γίνεται από πέντε διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις, ενώ επισήμανε, ότι χρειάζεται ενιαία χρηματοδότηση για τις περιφερειακές Αρχές. Σημείώσε ακόμη, ότι το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού θα πρέπει να επιμερίζεται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε ενώ χαρακτήρισε παράνομη τη συμπεριφορά της Τουρκίας να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη διάλεψη, τόνισε, μεταξύ άλλων:“Οι τοπικές κοινωνίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Η ένταξη κρίνεται στη γειτονιά, Πρέπει να βοηθήσουμε στην χρηματοδότηση. Παρουσιάσαμε πέρσι ένα νέο σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση – ένταξη πολιτών τρίτων χωρών. Διάφορες χώρες της Ε.Ε αντιμετωπίζουν διαφορετικά μεταναστευτικές πραγμαατικότητες. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε την χρηματοδότηση για τις τοπικές Αρχές.
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, από την πλευρά του, εστίασε στο ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθεί μια ενιαία πολιτική για το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα, κάτι το οποίο δεν έχει επιτύχει έως τώρα, όπως υποστήριξε. Προσέθεσε, ότι δεν ενσωμάτωση των μεταναστών – προσφύγων χωρίς χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Οι Ελληνες είναι στην πρώτη γραμμή
Ο υφυπουργός Ομοσπονδιακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και πρόεδρος της επιτροπής “Ιθαγένειας και διακυβέρνησης (CIVEX) σημείωσε, από την πλευρά του.”Οι Έλληνες είναι στην πρώτη γραμμή, όταν μιλάμε για το μεταναστευτικό. Η Γερμανία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Τα τελευταία δύο χρόνια η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να πάρει και άλλους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να σας αφήσουμε μόνους σας”.
Ο κ.Σπάϊχ επισήμανε ακόμη ότι “πρέπει να υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, και να ενισχυθεί το σύστημα ελέγχου στις παραμεθόριες περιοχές. Τα πάντα ξεκινάνε από τοπικό επίπεδο. Οι τοπικές κοινωνίες να προσφέρουν στήριξη στους νόμιμους μετανάστες. Πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το το ουκρανικό ζήτημα, που θα έχει μεγάλη διάρκεια. Και χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα για την ένταξη παιδιών από την Ουκρανία.