Ανδρέας Κονδύλης: “Οι κάτοικοι του Αλίμου θα πάρουν τις ζωές τους πίσω”




H Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλίμου, μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε την παράταση του ωραρίου για τη μουσική στα παραλιακά μαγαζιά για Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Τις καθημερινές θα παίζουν μουσική έως τις 11 το βράδυ. Αν διαπιστωθεί ότι η ένταση της μουσικής δεν ενοχλεί θα δοθεί και άλλη παράταση.

Τις προτάσεις του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη για να δοθεί τέλος στο μαρτύριο των κατοίκων από την ηχορύπανση, υπερψήφισε ο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη 8 Ιουνίου.

Οι επιχειρηματίες παραδέχτηκαν ότι υπήρχε πρόβλημα και ζήτησαν μία δεύτερη ευκαιρία. Ο δήμαρχος πρότεινε να συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα κάνει εξατομικευμένες προσεγγίσεις. Επίσης αναφέρθηκε και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στις γειτονιές, πάνω από την παραλιακή.

ΑΛΙΜΟΣ



Δημοσιεύτηκε από Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου στις Τρίτη, 7 Ιουνίου 2022

Δείτε τα βασικότερα σημεία από την τοποθέτηση του δημάρχου:

“Πράγματι μέσα στα στενά υπάρχει κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τα οχήματα των πελατών. Για τον λόγο αυτό έχουμε πάρει απόφαση να δημιουργήσουμε θέσεις στάθμευσης, αποκλειστικά για τους κατοίκους, έτσι ώστε το 80% των θέσεων στις γειτονιές μέσα από την παραλιακή να είναι διαγραμμισμένες με μπλε χρώμα. Όποιος σταθμεύει εκεί χωρίς άδεια θα υπάρχει πρόστιμο 100 ευρώ.

Ακούστηκε ότι κάποιοι επιχειρηματίες έκαναν επένδυση και χωρίς προειδοποίηση εμείς τους την καταστρέφουμε. Δεν είναι έτσι όποιος έκανε επένδυση γνωρίζει ότι ο νόμος λέει ότι η μουσική επιτρέπεται μέχρι τις 11 και γνωρίζει και την κανονιστική απόφαση που ήδη υπάρχει στον δήμο, ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να πάρει παράταση μέχρι τη μία τα ξημερώματα.

Άρα όποιος ήρθε να επενδύσει ήξερε που έρχεται να κάνει δουλειά. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, πράγματι μπορεί να έκανε επένδυση υπολογίζοντας ότι θα βρει τρόπο να ξεπεράσει το όριο του νόμου ή του δήμου και να λειτουργήσει παραπάνω. Αυτόν λοιπόν που έκανε μία ριψοκίνδυνη επένδυση δεν έχουμε υποχρέωση να τον υποστηρίξουμε και να είμαστε υπόλογοι ότι δεν θα βγάλει τα λεφτά που έβαλε.

Είπε συνάδελφος ότι ήταν εντυπωσιακό που δεν μας άκουσαν στην πρώτη συνάντηση που είχαμε. Πράγματι δεν ήταν μόνο εντυπωσιακό, ήταν και ανησυχητικό. Για αυτό μίλησα για “αυτονόμηση” της παραλίας. Η κατάσταση για να αντιμετωπιστεί ήθελε οριζόντια λύση. Σκέφτεστε να είχαμε πει εντάξει το τάδε κατάστημα δεν ενοχλεί και τόσο, το εξαιρούμε; Τι θα λέγαν όλοι; Ότι τα παίρνουμε και τους κάνουμε πλάτες.

Ο νόμος δίνει όριο 80 ντεσιμπέλ. Ξέρετε τι σημαίνει; Ότι μέσα στο κατάστημα χωρίς μουσική, μόνο από τη φασαρία από τους θαμώνες, τα ξεπερνάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να πας να μετρήσεις με το μηχάνημα και να μη σου βγάλει παράβαση. Εμάς δεν μας νοιάζει η τυπική παράβαση, εμάς μας νοιάζει η ουσιαστική παράβαση. Η ουσιαστική ενόχληση στις ζωές των ανθρώπων που μένουν κοντά στα καταστήματα. Κανένας δεν μπορεί να βγάζει το ψωμί του σε βάρος του ψωμιού του άλλου. Πρέπει να βρούμε αν θέλουμε τρόπο να το κάνουμε. Αυτές τις μέρες οι κάτοικοι έχουν βρει την ησυχία τους και κοιμούνται ήσυχα. Είναι θετικό που αναγνώρισαν όλα τα καταστήματα ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα. Το ότι δέχτηκαν να μη ρίχνουν βεγγαλικά, είναι ένα μεγάλο βήμα. Επίσης είναι θετικό ότι δέχονται οι περισσότεροι να μη γίνονται live. Eίναι πολύ σημαντικό ότι δήλωσαν πως θα τηρήσουν τις αποφάσεις του δήμου. Το ακούω βέβαια με κάποια επιφύλαξη αλλά θα περιμένω να το δείξει και πράξη. Είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτή την διαδικασία και των πιέσεων που έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή δέχονται να κάνουν ηχομονώσεις και κάποιοι ήδη το έκαναν.

Θα πρέπει εφεξής να γίνουν αντικειμενικές εξατομικευμένες προσεγγίσεις για το κάθε κατάστημα. Μην αρχίσει μετά όμως η κουβέντα, ο δήμος άφησε αυτόν μέχρι τη μία, εμένα δεν με αφήνει, είναι φίλος του…εμένα με αδικεί. Θα φτιάξουμε μία επιτροπή, θα έχει μέσα και δημότες εμπειρογνώμονες και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Θα πάμε σε όλα τα μαγαζιά να δούμε τι ηχομόνωση έχει γίνει, να δούμε μέχρι που και πόσο μπορεί να παίζει το κάθε κατάστημα. Βάση αυτών των ελέγχων θα γίνονται εισηγήσεις στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που θα δίνει τις παρατάσεις. Ότι τυχόν παρατάσεις δοθούν θα είναι σε πρώτη φάση δοκιμαστικές.”

Το παρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσε και ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οποίος είπε:

“Είμαι εδώ όχι ως βουλευτής αλλά ως κάτοικος και ως αποδέκτης των απόψεων και των πολιτών και των επιχειρηματιών. Υπάρχει πράγματι πρόβλημα. Κάποιοι έχουν πάρει μέτρα, κάποιοι όχι. Θεωρώ ότι για το υπόλοιπο του καλοκαιριού πρέπει να αντιμετωπιστεί ad hoc η κατάσταση”

Τι λένε οι εκπρόσωποι των καταστημάτων

Μανώλης Μούτσος (Nalu – Akanthus) “Εμείς έχουμε κάνει δουλειά για την ηχορύπανση, δεν ενοχλούμε, έχουμε αλλάξει τα ηχοσυστήματα. Πράγματι δεν τηρήθηκαν όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον δήμαρχο. Να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία. Με αυτό που έγινε έφυγε ο κόσμος και πήγε σε άλλες περιοχές. Πανηγύριζαν οι ιδιοκτήτες που πήραν τον κόσμο από τα μαγαζιά του Αλίμου.”

Πέτρος Καϊμακάμης – δικηγόρος Cape Sol – Peñarrubia Beach “To πρόβλημα είναι υπαρκτό, να βρεθεί λύση. Ο νόμος απαιτεί τρεις ηχομετρήσεις για να βεβαιωθεί παράβαση. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Σαν γεγονός μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν αποδεικνύεται νομικά. Το νέο ωράριο πρέπει να το αποφασίσει η δημοτική αρχή. Εμείς προτείνουμε να παίζει μουσική που δεν θα ξεπερνάει τα 80 ντεσιμπέλ μέχρι τις 2 τις καθημερινές και μέχρι τις 4 Παρασκευή και Σάββατο και να μη γίνονται live”

Δημήτρης Κορωνάκης – δικηγόρος Bolivar “Ο δήμαρχος έχει δίκιο. Ζητάμε μία δεύτερη ευκαιρία. Κάθε κατάστημα να αντιμετωπιστεί κατά μόνας. Έχουμε κάνει μελέτη για την ηχομόνωση, έχουμε επενδύσει 50.000 ευρώ. Θέλουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του δήμου. Καταδικάζουμε επίσης αυτά που γράφτηκαν στα social media από κάποιους υπαλλήλους που έλεγαν ότι οι κάτοικοι πρέπει να κλείσουν τα παράθυρα”

Κατερίνα Δουζένη – δικηγόρος Peñarrubia & Ελλάδος Εικόνες ” Δεν είναι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι και οι άνθρωποι. Η μία επιχείρηση απασχολεί 183 εργαζόμενους και η άλλη 73. Το Ελλάδος Εικόνες δεν έχει ποτέ μηνυθεί, το Peñarrubia μόνο μία φορά για φερόμενη ηχορύπανση. Να εκδοθεί κανονιστική πράξη από τον δήμο με τα μέγιστα δυνατά όρια παράτασης του ωραρίου και με βάση αυτή να αντιμετωπιστούν ad hoc τα καταστήματα.”

Νικόλαος Μπιούρ (VOE) “Εγκαταστήσαμε ήδη ένα σύστημα με ανεμιστήρες που “σπρώχνουν” τον ήχο προς την πλευρά της θάλασσας. Η εγκατάσταση έγινε πριν από τρεις ημέρες και αφορά και το Mind The Cup. Eίναι 20 ανεμιστήρες που δεν ενοχλούν τον κόσμο.”

Λάμπρος Μακρυγιάννης (Macaw Beach Bar) “Eμείς δεν έχουμε μηνυθεί ποτέ για ηχορύπανση. Είναι θετική η προσέγγιση του δημάρχου, πρέπει να δοθεί μία λύση”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.