Eλληνικό: Ξεκίνησε το έργο υπογειοποίησης της Ποσειδώνος




Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προχωρά το πρόγραμμα έργων για την αξιοποίηση του Ελληνικού από την Lamda Development. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου στη χθεσινή παρουσίαση του “The Εllinikon Experience Center” στο ακίνητο βρίσκεται ήδη η ΑΒΑΞ με την οποία έχει υπογραφεί η σύμβαση για τα έργα υποδομής τα οποία έχουν ξεκινήσει. Νίκος Καραγιάννης  – ypodomes.gr

Το πρώτο έργο που ξεκίνησε είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την τεχνική εταιρεία να έχει ξεκινήσει τις εκσκαφές στα πρώτα 200 μέτρα. Το εμβληματικό έργο θα αντικαταστήσει τμήμα της σημερινής Λεωφόρου προκειμένου αυτό να ενώσει το παραλιακό μέτωπο με το υπόλοιπο τμήμα του χώρου του Ελληνικού.

Η υπογειοποίηση ξεκινά από την περιοχή του Αλίμου μετά την είσοδο στο χώρο του ακινήτου και αναδύεται και πάλι στο ύψος της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Τα υπόλοιπα έργα υποδομών θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να πιαστούν τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί και για να προχωρήσει στη συνέχεια η κατασκευή των κτιρίων.

Κοντά στην ανάληψη της κατασκευής η ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Εξελίξεις όμως έχουμε και στο πεδίο των έργων για τον Marina Tower. Όπως σημείωσε ο κ.Αθανασίου ξεκινά διαγωνισμός για τη θεμελίωση του πύργου και τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι εκσκαφές για το σχετικό έργο. Οι κυρίως εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2023 και θα διαρκέσει μέχρι το 2026 όπου και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει.



Αναφορικά με την κατασκευή του κτιρίου, φαίνεται πως το δίδυμο INTRAKAT-ΒOUYGUES (που σήμερα έχουν το ρόλο συμβούλου) είναι όλο και πιο κοντά στην ανάληψη του έργου καθώς ο επικεφαλής της Lamda ανέφερε πως υπάρχει μια πολύ καλή σχέση και είναι πιθανό να αναλάβουν το μεγάλο κτιριακό έργο.

Πως αντιμετωπίζεται η αύξηση στα υλικά
Σημαντική αναφορά έγινε όμως και στο φλέγον ζήτημα του πολύ αυξημένου κόστους των κατασκευαστικών υλικών. Σε αυτό, ο κ.Αθανασίου ήταν καθησυχαστικός καθώς όπως τόνισε παρακολουθούν την κατάσταση γνωρίζοντας πως στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία οι τιμές σε πολλά υλικά είναι πολύ υψηλές. Ξεκαθάρισε πως οι συμφωνίες γίνονται με ένα προκαθορισμένο τίμημα, αλλά σε περιπτώσεις που είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει αδυναμία λόγω περιπτώσεων όπως οι ασυγκράτητες αυξήσεις των τιμών, τότε επιχειρείται μια από κοινού συμβιβαστική λύση.

Σε σχέση με την διαφαινόμενη έλλειψη προσωπικού στις κατασκευές ο κ.Αθανασίου αποκάλυψε ότι γίνονται αλεπάλληλοι διαγωνισμοί για να κλειστούν συμφωνίες το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υλοποίηση των έργων θα γίνει εύρυθμα και χωρίς προβλήματα.

Η κεφαλαιακή επάρκεια για τα έργα είναι σημαντική κατά τον κ.Αθανασίου καθώς μέχρι σήμερα, όπως είπε υπάρχουν διαθέσιμα 1 δισ. ευρώ (από το ομόλογο και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από προπωλήσεις κατοικιών μέχρι το πρώτο μισό του 2023. Ερωτηθείς για την έκδοση νέου ομολόγου σημείωσε πως πως θα κινηθούν σε νέα ομολογιακή έκδοση φέτος ή το 2023 θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες στις αγορές, δεδομένου ότι θέλουμε να αξιοποιούμε το βέλτιστο όσον αφορά τη διαχείριση των κεφαλαίων για το project.

Η ανάδειξη των ρεμάτων
Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση στο χώρο του Ελληνικού, είναι αδιαμφισβήτητα η ανάδειξη των ρεμάτων που υπήρχαν στην περιοχή και σήμερα είναι επιχωματένα ή εγκιβωτισμένα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας, στόχος είναι μέχρι το 2024 όλα τα ρέματα που υπήρχαν στην περιοχή το 1880, να έρθουν και πάλι στην επιφάνεια και να αναδειχθούν.

Η τελική τους χρήση θα συνδυαστεί με την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου δημιουργώντας ένα φυσικό μικρο-κλίμα στην περιοχή του Ελληνικού. Η εικόνα πάντως από την μακέτα που βρίσκεται στο Κέντρο Επισκεπτών, δίνει ένα εντυπωσιακό δείγμα του πως θα μπορούσαν όλα τα ρέματα στην Αττική να λειτουργήσουν προσθετικά στην εικόνα της πόλης.

Το σημαντικότερο όλων είναι το Ρέμα Τραχώνων το οποίο είναι και το μεγαλύτερο. Η διαδικασία ανάδειξης του έχει μελετηθεί και θα είναι ένα από τα κυρίαρχα υδάτινα στοιχεία σε όλο το χώρο του Ελληνικού. Με την λειτουργία των ρεμάτων θα υπάρξει και καλύτερη διαχείριση σε πλημμυρικά φαινόμενα για τα οποία η Lamda έχει προβλέψει μέσα από προηγμένα συστήματα την αντιμετώπιση τους.

To εντυπωσιακό Ellinikon Experience Center
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το Κέντρο Επισκεπτών, το The Ellinikon Experience Centre. Βρίσκεται μέσα στο Ελληνικό στην έκταση του Experience Park και είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες. Μάλιστα σημειώθηκε πως είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του, ενώ σχεδιάστηκε από αρκετούς Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες. Η κατασκευή του διήρκησε περίπου ένα έτος και χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες όπως αυτή της έλλειψης υλικών. Εντός του χώρου υπάρχουν δείγματα από κατοικίες, το πάρκο και πολλές διαδραστικές εξερευνήσεις.

Μέσα από φυσικά και τεχνολογικά εκθέματα και ψηφιακές δράσεις, οι επισκέπτες του Κέντρου μπορούν «να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη. Μέσα από πέντε θεματικές ζώνες με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις και βιωματικές εμπειρίες, αποκαλύπτεται η πλούσια ιστορία του Ελληνικού και τα φιλόδοξα σχέδια της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Τα ιστορικά ορόσημα και τα εμβληματικά έργα που συνθέτουν τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του The Ellinikon «ζωντανεύουν» μπροστά στα μάτια των επισκεπτών σε μία εντυπωσιακή, διαδραστική μακέτα».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.