17 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης




Παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης σήμερα, και ο κ. Διονύσιος Χαρίτος, καρδιολόγος των Δημοτικών Ιατρείων Nέας Σμύρνης, μας υπενθυμίζει:
“Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος.
Οι φυσιολογικές τιμές για την αρτηριακή πίεση είναι για την συστολική πίεση <140mmHg και για την διαστολική πίεση <90mmHg, συνεπώς οποιαδήποτε άνοδος της πίεσης πάνω από αυτές τις τιμές καλείται υπέρταση.
Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα, για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και για νεφρική ανεπάρκεια, για εμφάνιση αρρυθμιών, απώλεια όρασης κ.ά.
Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%.

Η υπέρταση είναι πάθηση η οποία ευθύνεται για το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδ
Στο 95% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού, και καθιστική ζωή.
Με ορισμένες ενέργειές μας πριν καταλήξουμε στην φαρμακευτική αγωγή μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να αποφύγουμε τη φαρμακευτική αγωγή:
Μειώνοντας την πρόσληψη άλατος, αυξάνοντας στην διατροφή μας τα λαχανικά και τα φρούτα, αποφεύγοντας αλκοόλ, κάπνισμα και καφεΐνη, μειώνοντας το σωματικό μας βάρος και αυξάνοντας την αερόβια σωματική μας δραστηριότητα.
Επειδή λοιπόν η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί παράγοντα προδιαθεσικού κινδύνου για πολλές νοσηρότητες θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο μια καρδιολογική εξέταση για όλους μας, τουλάχιστον κάθε 6 μήνες για ρυθμισμένους υπερτασικούς ασθενείς και κάθε 3 μήνες για αρρύθμιστους…
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι αυτή που θα μας προσφέρει ποιοτικά χρόνια ζωής.
Συμβουλευόμαστε έγκαιρα τον καρδιολόγο μας ώστε να ζήσουμε χρόνια όμορφα και με καλή υγεία!”



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.