Η επιστολή και η επιθυμία της μητέρας του πολίστα Αδαμάντιου Μαντή




(Του Μίλτου Σακελλάρη – skai.gr) Ήταν βράδυ της 3ης Νοεμβρίου του 2019. Πριν από 30 μήνες. Ένα υπέροχο χαμόγελο «έσβησε» για πάντα. Ο Αδαμάντιος Μαντής δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι. Ένας οδηγός στην παραλιακή τον χτύπησε με το αυτοκίνητό του,  πετώντας τον αρκετά μακριά. Το πόρισμα του θανάτου του: βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όλοι βυθίστηκαν στο πένθος. Ο πατέρας του, η αδερφή του και η μητέρα του, Κατερίνα Τζιάλλα. Οι φίλοι και οι συμπαίκτες του. Τα νέα «παιδιά» της οικογένειας Μαντή. Ο Αδαμάντιος, για όσους τον γνώριζαν, ήταν ένα αρκετά ταπεινό άτομο. Ένας πολίστας που έπαιρνε την κάθε του ομάδα στις πλάτες του και την κουβαλούσε, μέχρι τέλους, κερδίζοντας τη μία μετά την άλλη όλες τις μάχες που έδινε μέσα στην πισίνα.

  Ο θάνατός του, σίγουρα, δεν αντέχεται. Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Ο άνδρας που τον χτύπησε εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Πριν από λίγες ημέρες, η μητέρα του έστειλε ένα μακροσκελές κείμενο σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες, σχετικά με την είδηση της κακοποίησης μίας γάτας από την Αιδηψό, που προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Δεν ζήτησε να γυρίσει πίσω το παιδί της,  αλλά το αυτονόητο: την αλλαγή του νόμου και τη μετατροπή της ανθρωποκτονίας από αμέλεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, όταν κάποιος χτυπάει τον οποιονδήποτε με ένα αυτοκίνητο στον δρόμο. «Ο δολοφόνος του παιδιού μου κυκλοφορεί ελεύθερος!», ήταν μία φωνή που δεν ακούστηκε. Όσο δυνατή και αν γίνει η κραυγή της, δεν την ακούει κανείς.  Όσον κι αν προσπαθεί τα τελευταία χρόνια, ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Από την ημέρα που έχασε τον γιο της, αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτόν τον σκοπό. Έδωσε μία μάχη που είναι σίγουρη πως ο Αδαμάντιος θα ήθελε να κερδίσει. 

Η επιστολή και η επιθυμία της…

Η ίδια στην επιστολή της έγραψε: «Ασχολήθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον ανόητο που κλώτσησε το γατί και συνελήφθη για κακούργημα, 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 50.000€. Όλοι μηδενός εξαιρουμένου έδιναν συγχαρητήρια στον Υπουργό που έδωσε εντολή να συλλάβουν τον εγκληματία που κλώτσησε το γατάκι, όλοι ένιωθαν ντροπή και θυμό για την κλωτσιά στο γατάκι, ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην αστυνομία για την επέμβαση της και εγώ η χάρο καμένη μάνα που έθαψα ένα παλικάρι 21 ετων 1,90 μέτρα τράβαγα τα μαλλιά μου και γέμισα οργή και θυμό γιατί όλοι αυτοί που πιάνουν ένα τιμόνι και όποιον πάρει ο Χάρος παραβιάζοντας όλους τους νόμους εν γνώσει και συνείδηση και δεν κλωτσάν αλλά σκοτώνουν ανθρώπους αθώους, δεν είδα την παρέμβαση κανενός Υπουργού, δεν είδα κανένα να αγανακτήσει να νιώσει ντροπή και θυμό δεν είδα την πολιτεία να θεσπίζει αυστηρούς νόμους όπως θέσπισε για την κακοποίηση των ζώων. Εντάξει, σωστό και θεμιτό να προστατεύουμε τα ζώα, να υπάρχουν νόμοι να απονέμεται δικαιοσύνη αλλά εμείς έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, έχουμε απαξιώσει εντελώς την ανθρώπινη ζωή και δεν μιλώ εκ του ασφαλούς γιατί και εγώ έχω υιοθετήσει ένα αδεσποτάκι από την Φιλοζωική Παλαιού Φαλήρου». Μέσα σε λίγες γραμμές στο κείμενό της τα είπε όλα.



Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης τη συνάντησα στο σπίτι της στη Νέα Σμύρνη. Μου έδωσε ένα μεγάλο όγκο χαρτιών. Την ιατροδικαστική εξέταση του νεκρού γιου της. Ντοκουμέντα και στοιχεία για το τροχαία. Έγγραφα τα οποία θα εξετάσει προσεκτικά το δικαστήριο για να αποφασίσει την ποινή για τον οδηγό που χτύπησε τον νεαρό αθλητή. Μου έδειξε φωτογραφίες από τις επιτυχίες του Αδαμάντιου στο πόλο. «Για τον γιο μου, για το παιδί μου δεν παρενέβη κανείς!», ήταν τα λόγια της, όσο μου έδειχνε τα ντοκουμέντα από το τροχαίο. Υπάρχει και βίντεο. Η ίδια δεν άντεξε να το δει. Το είδε η αδερφή της μαζί με τον Διοικητή της τροχαίας που ήταν επικεφαλής των ερευνών για τον εντοπισμό του δράστη. Φαίνεται, όπως λέει, ο τρόπος με τον οποίο ο οδηγός παρέσυρε και σκότωσε το παιδί της.

Η καταγγελία που έκανε ήταν ξεκάθαρη και την μεταφέρω αυτούσια: «Ο οδηγός που χτύπησε τον Αδαμάντιο έτρεχε το λιγότερο με 105 χιλιόμετρα. Αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρι να γίνει το δικαστήριο. Έπεσε πάνω στο Σμαρτ, το σμαρτ χτύπησε τον Αδαμάντιο, έφυγε μπροστά 50 μέτρα, άλλαξε φορά, ευτυχώς το άλλο παιδί φορούσε ζώνη αλλιώς θα είχαμε θρηνήσει δύο άτομα. Εγώ αυτό που έχω ζητήσει από την αρχή με επιστολή μου στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της δημοκρατίας είναι να αλλάξει ο νόμος και η ποινή . Δηλαδή να μην θεωρούνται ανθρωποκτονίες από αμέλεια και ο δολοφόνος να κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά να γίνουν ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο. Πήγαινε με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το λιγότερο με 105. Κοιτούσε πίσω δίπλα ή αλλού. Το βίντεο δείχνει ότι έπεσε αφρενάριστος πάνω στα παιδιά.». Η Κατερίνα Τζιάλλα έχει γράψει επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και στον υπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Απάντηση δεν έχει λάβει ακόμη…

Δίπλα στο μνήμα του παιδιού της στο Παλαιό Φάληρο, είναι πάρα πολλά νεαρά παιδιά. Από κοντά και οι οικογένειές τους, οι οποίες θρηνούν σιωπηλά εδώ και χρόνια. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από οδηγούς όπως ακριβώς και ο Αδαμάντιος. Η μητέρα του φωνάζει για το αυτονόητο. Αυτή η φωνή  , πρέπει- επιτέλους- να ακουστεί!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.