Σοφία Βούλτεψη: Να γίνουμε χώρα πρότυπο για την καταπολέμηση του τράφικινγκ
«Όπως έχουμε γίνει χώρα πρότυπο στην Προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων, θέλουμε να γίνουμε χώρα πρότυπο και για την καταπολέμηση του τράφικινγκ», υπογράμμισε η αρμόδια για την Ένταξη Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο ΥΜΑ για την παρουσίαση της Άσκησης επί χάρτου και πεδίου με αντικείμενο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η άσκηση με την ονομασία «Μέδουσα 2022» θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαΐου μέχρι και τις 12/5, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη συμμετοχή 15 εθνικών αρχών και διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, έξι διπλωματικών αντιπροσωπειών (Βέλγιο, Γαλλία, Κύπρος, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και με το σενάριο να εξελίσσεται σε 22 σημεία στην Ελλάδα, την Μάλτα, την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι καταγγελίες για κίνδυνο ενός κύματος εμπορίας ανθρώπων είναι πολλές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, προκαλώντας εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε γειτονικές χώρες. Εκτιμώντας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί σε βάθος όταν υπάρξουν περισσότερα στοιχεία επεσήμανε ότι «η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η UNICEF (οργανισμοί με τους οποίους υπάρχει στενή συνεργασία σε ζητήματα προστασίας των προσφύγων) έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι πρόσφυγες, που είναι κυρίως γυναίκες, παιδιά και πού καταλήγουν τελικά. Πολλές φορές πίσω από ένα καλό πρόσωπο κρύβεται ο μεγαλύτερος ζόφος». Η Υφυπουργός αναφέρθηκε σε καταγγελίες για «αυτοκίνητα που πηγαίνουν στα σύνορα και παραλαμβάνουν τις γυναίκες με την υπόσχεση να τους βρουν στέγη, τροφή και εργασία και τελικά, όπως σημείωσε, «ανακαλύπτουν ότι δεν ήταν αυτό που τους είχαν υποσχεθεί. Ήταν κάτι άλλο, πολύ σκοτεινό και πολύ εγκληματικό. Και προσπαθούν να ξεφύγουν».
Η κ. Βούλτεψη χαρακτήρισε κρίσιμη τη διεθνή συγκυρία της διοργάνωσης της άσκησης με δεδομένο ότι η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στο ζήτημα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων: «Όλος ο κόσμος για πρώτη φορά ασχολείται με το τράφικινγκ γιατί είναι εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι άρα πολύ πρόσφορο το έδαφος για να αναπτύσσεται αυτό το έγκλημα. Αν γίνουμε οδηγός και πρότυπο στην καταπολέμηση του τράφικινγκ θα μπορέσουμε να μοιραστούμε την εμπειρία που θα έχουμε αποκομίσει με τις χώρες της περιοχής».
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ υπογράμμισε το θετικό αποτύπωμα που θα έχει η άσκηση στην βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων, Διεθνών Οργανισμών, Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, όπως και της βελτίωσης πολυτομεακής συνεργασίας μεταξύ των διωκτικών αρχών και των φορέων προστασίας των δικαιωμάτων των πιθανών θυμάτων. Απώτερος στόχος, είναι όπως τόνισε, η καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου που αφορά στην καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, η εκπαίδευση και συμμετοχή επαγγελματιών 1ης γραμμής στην αναγνώριση των ενδείξεων που παρουσιάζουν τα θύματα και στους τρόπους διάσωσής τους. Σε ότι αφορά τη συμβολή της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων από το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, ο κ. Μοσκώφ υπογράμμισε την σημασία του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, στην διάσωση παιδιών που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες και αστεγία τα οποία αποτελούν, ευάλωτα θύματα εκμετάλλευσης από τους traffickers που τα στρατολογούν και εξαναγκάζουν στο μικροέγκλημα, στην επαιτεία, και στην πορνεία.
Προσερχόμενη στη Συνέντευξη Τύπου η κ. Αντωνία Ψύρρα, Εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα (DG Home), με την υποστήριξη της οποίας διεξάγεται η άσκηση «Μέδουσα 2022», δήλωσε: «Με χαρά καλωσορίζουμε αυτή την άσκηση η ιεραρχία μου περιμένει πως και πως, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε». Ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής πρεσβείας κ. Cees Van Beek (First Secretary), επαινώντας το Υπουργείο για την οργάνωση της άσκησης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «ειδικά τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταδεικνύεται και πάλι ότι το trafficking αποτελεί στα αλήθεια ένα μεγάλο κίνδυνο, με τον οποίο πρέπει να πολεμήσουμε και πρέπει να δώσουμε πολύ προσοχή σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε είναι εξαιρετικό ότι σε αυτή την Άσκηση, πολλοί παίχτες ενώνονται μαζί και είναι σπουδαίο που το βλέπουμε αυτό». Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Αστυνόμος Α’ κ. Σπύρος Μπράτσικας, προσερχόμενος στη Συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για την ανάγκη «ολιστικής προσπάθειας προσέγγισης, διερεύνησης υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων» καθώς και βελτίωσης της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται σε αυτή και στην παροχή αρωγής προστασίας στα θύματα.
Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν μεταξύ άλλων η κ. Maria Clara Martin, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, ο κ. Luciano Calestini, εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Άσυλο (EUAA) Jette Christiansen, ο εθνικός συντονιστής της EUROPOL κ.Πέτρος Χατζής, η κ. Sylvie Ayme εκπρόσωπος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ο κ. John Bolus και η κ. Rachel Weir, εκπρόσωποι της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, ο Πρέσβυς κ. Νικόλαος Πατακιάς καθώς και η κ. Ευδοκία Κουβαρά από τη UNICEF καθώς και η κ. Τατιάνα Παπαναστασίου από την UNHCR, οι κ. Kelly Namia και η κ. Μαρία Γιαννούλη από τον ΔΟΜ Ελλάδος και εκπρόσωποι της ΥΠΥΤ.
Στην άσκηση που εποπτεύει η Υφυπουργός ΥΜΑ κ. Βούλτεψη, συμμετέχουν, το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας, η Ελληνική Αστυνομία, η EUROPOL, το ΕΚΑΒ, ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου, η UNICEF, η διεθνής οργάνωση Α21. Τελεί υπό την διοίκηση της Αρχιπύραρχου κ. Καλλιόπης Σαΐνη με τη συμμετοχή επαγγελματιών δημοσιογράφων και ηθοποιών.
Φωτογραφικό υλικό και περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της άσκησης «Μέδουσα 2022» , https://medusa2022.migration.gov.gr/