Πρώην κάμπινγκ Βούλας: “Μετέτρεψαν τον παράδεισο σε κρανίου τόπο”




Καταγγελία της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης:

Με μόνο σκοπό το κέρδος τους οι ”επενδυτές,” που με πρωτοβουλία ή συνηγορία του Δημάρχου, έχουν καταλάβει το παράκτιο μέτωπο του Δήμου συνεχίζουν απτόητοι το καταστροφικό τους έργο, με πλήρη υποστήριξη από το Δήμαρχο.

Στην τακτική καθολική περιοδεία μας πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου  στις παραλίες του Δήμου μας καταγράψαμε ανησυχητικά δεδομένα, και τα στείλαμε στις 2/5/2022 με ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ  – ΑΜΕΣΕΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  (συνημμένα )

Προς:  κ. Δήμαρχο –   κ. Αντιδήμαρχο Υπηρεσίας Δόμησης – κ. Εντεταλμένο Σύμβουλο Περιβάλλοντος Πρασίνου – κ. Γενικό Γραμματέα – Διεύθυνση ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ –   Διεύθυνση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ με  ΘΕΜΑ: Οικοδομικές εργασίες κατασκευών στο Α΄ Αλίπεδο Βούλας &   κλαδεύσεις – κοπές δέντρων κλπ –  ΑΜΕΣΟΣ   ΕΛΕΓΧΟΣ  στις 2 /5/2022 καταγράψαμε και ενημερώσαμε έγκαιρα :



Η Α’ πλαζ Βούλας αποτελεί την επιτομή του mall της παραλίας, διαχρονικά. Η αυθαιρεσία έγινε καθεστώς και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα  εντείνεται.

Νέες κατασκευές δομούνται, με  εκσκαφή και εργασίες καλουπώματος με χαλύβδινη ενίσχυση, προφανώς για έδραση νέας τσιμεντένιας κατασκευής, μπροστά από το υφιστάμενο κτίριο 12.  Σε καμία εκδοθείσα οικοδομική άδεια (σχεδόν όλες ληγμένες) δεν υπάρχει έγκριση για κατασκευές εκτός περιγράμματος υφιστάμενων κτιρίων-κατασκευών. Οι αναφερόμενες εργασίες αλλαγής χρήσης, τι χρήση αφορούν; 

 Πολυετή αλμυρίκια και πεύκα στην δυτική πλευρά, στο όριο με τα γήπεδα, κλαδεύτηκαν σχετικά πρόσφατα αλλά και αρκετά κόπηκαν. Σωροί ξερών και κλαδεμάτων εντοπίζονται σε όλη αυτή την περιοχή αλλά και σε δυο press  containers που το ένα ανήκει στο Δήμο όπως προκύπτει από την επιγραφή που φέρει.

 Όλη η έκταση και η παραλία του π. κάμπινγκ Βούλας, των οποίων  ο Δήμαρχος μεθόδευσε την  πολυετή παραχώρηση – μίσθωση  σε πολυεθνική εταιρία, βρίσκονται σε οικτρό χάλι με κατάλοιπα κατεδαφίσεων, σωρούς με κομμένα κλαδιά και δέντρα και ζούγκλα από ξερά χόρτα και σαφή εγκατάλειψη της παραλίας. Η ”δίοδος” πρόσβασης για  την ακτή, εάν κάποιος την εντοπίσει, ενέχει κινδύνους ακόμα και την ήμερα, με κρυφές παγίδες και πολλά πεσμένα ξερά κλαδιά  και χλωρά  χόρτα.

Από την στιγμή που ανέλαβε ο Δήμος την διαχείριση του π. κάμπινγκ Βούλας και αποχώρησαν οι εθελοντές πολίτες ο χώρος έγινε σταδιακά ότι ήταν πριν την δράση των πολιτών δηλαδή  μπαζότοπος και σκουπιδότοπος.

 Στον περίκλειστο χερσαίο χώρο υπάρχουν περίπου 10 μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων του Δήμου που πλέον δεν χρησιμοποιούνται, καλό είναι να απομακρυνθούν γιατί υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για κάδους  στις πόλεις μας.

Σας καλούμε ΑΜΕΣΑ να ενεργήσετε και να προβείτε σε αυτοψία σε όλο το χώρο του Α’ Αλιπέδου  Βούλας και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας   να διαπιστώσετε – καταγράψετε λεπτομερώς από κοντά τι είδους εργασίες  εκτελούνται στο συγκεκριμένο προς ανέγερση κτίσμα, αλλά και να εποπτεύσετε όλες τις εκτελούμενες στον χώρο εργασίες για την νομιμότητά τους καθώς και τις κλαδεύσεις – κοπές δέντρων.

Επίσης να γίνει καθαρισμός από τα μπάζα και αποψίλωση στο π. κάμπινγκ Βούλας και να εποπτευθεί η ”ελεύθερη” παραλία του με τακτικό καθαρισμό και χωροθέτηση φορητών τουαλετών και φυσικά να επιμεληθείτε την ”δίοδο” πρόσβασης για  την ακτή με καθαρισμό, φωτισμό και σήμανση εντοπισμού της.

Για το θέμα μας απάντησε η Διεύθυνση ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ που όμως έκανε αυτοψία ΜΟΝΟ στην Α΄ πλαζ στις 10/5/2022 μία εβδομάδα μετά από την ενημέρωσή μας.

Για την Α΄πλαζ στην αυτοψία δεν βρήκε κομμένα δέντρα και συνεργεία που εκτελούσαν εργασίες ούτε διαπίστωσε διενέργεια παράτυπων οικοδομικών εργασιών.

Στην περιήγηση μας 2 /5/2022 στην Α΄ πλαζ καταγράψαμε και φωτογραφικά όσα αναφέραμε λεπτομερώς και οι αποκαλυπτικές ΦΩΤΟ βρίσκονται εδώ https://drive.google.com/drive/folders/10jr1NM05mKmdxpqX_mW4l6aJPFQYzt5O?usp=sharing *

Για τα τεκταινόμενα στο π. Κάμπινγκ Βούλας δε έγινε ΚΑΝΕΝΑΣ έλεγχος και σήμερα πολίτες μας ειδοποίησαν ότι από το πρωί γίνονται εντατικές χωματουργικές εργασίες – κατεδαφίσεις και κόψιμο πολλών μεγάλων δέντρων, άμεσα σπεύσαμε στο σημείο και επί ώρες  καταγράψαμε με ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ (Δείτε εδώ :https://drive.google.com/drive/folders/1RlgmYfsV3KYFJ7uvNKs88ubz4aNQ6Hj8?usp=sharing ) το αποτρόπαιο έργο των ανεξέλεγκτων ”επενδυτών” που έφερε ο Δήμαρχος για σωτήρες του φυσικού περιβάλλοντος του παράκτιου μετώπου.

Το παράδοξο είναι ότι στην επιχείρηση ταχείας αποκομιδής των προϊόντων εγκλήματος δηλαδή των κορμών δέντρων και των εκχερσωμένων ριζών τους συμμετείχε και φορτηγό με πινακίδες δημόσιας χρήσης σαν αυτά του Δήμου!!!

Επικοινωνήσαμε με τον  Αντιδήμαρχο Υπηρεσίας Δόμησης  κ. Βάση Νίκο που έσπευσε άμεσα στο χώρο και διαπίστωσε το ολέθριο έργο των ”επενδυτών” και δεσμεύτηκε να προβεί την επομένη το πρωί η ΥΔΟΜ σε επιτόπιο έλεγχο για αποτύπωση των δέντρων που ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ οι ”επενδυτές” . Επικοινωνήσαμε και με την κ. Διευθύντρια της ΥΔΟΜ που έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε μετά την αυτοψία να εφαρμοστεί ο νόμος με την απαιτούμενη αυστηρότητα λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Οι αδειοδοτήσεις που έχει η ”επένδυση” του 5* κάμπινγκ και η εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης του χώρου (βρίσκονται όλα στην παραπομπή : https://drive.google.com/drive/folders/1VqIlqlTcjz32iqIn9-Pvmh0uTwMtom-l?usp=sharing * )

δεν αναφέρουν  πουθενά κοπές δέντρων αλλά αντίθετα αναφέρουν ότι: “ενισχύεται το υφιστάμενο πράσινο με φυτεύσεις νέων δέντρων και φυτών” .

Ό,τι δηλαδή ευαγγελίζεται  στις μελέτες κάθε επενδυτικού σχεδίου που έχει εγκριθεί, στη συνέχεια οι παρεκκλίσεις το μεταβάλλουν προς όφελός τους .

 Η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. αλλά κι ο Δήμος που διαχειρίζονται  αυτές τις Δημόσιες παράκτιες εκτάσεις δεν πρέπει να μένουν αδρανείς. Χρειάζεται να προβαίνουν  ακόμη και στην επανεξέταση των μακροχρόνιων συμβάσεων, στο βαθμό που παραβιάζονται οι αρχικοί όροι της σύναψής τους. Οι  ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Β.Β.Β. να πραγματοποιούν όλο το έτος  και τακτικά επιτόπιους ελέγχους και να συνεδριάζουν άμεσα όποτε απαιτείται για τη διασφάλιση της Δημόσιας περιουσίας, του Δημόσιου αγαθού  και του φυσικού περιβάλλοντος των παραλιών.

Ήδη ενημερωθήκαμε ότι οι ΕΠ.ΕΛ.ΑΚ.  Β.Β.Β. θα συνεδριάσουν στις 27/5/2022 και εκεί πάλι θα αναμετρηθούμε με την επικίνδυνη και αντικοινωνική  νοοτροπία ότι οι παραλίες αποτελούν επενδυτική ευκαιρία και όχι Δημόσιο κοινόχρηστο  αγαθό με ελεύθερη πρόσβαση  και φυσικό οικοσύστημα που απαιτεί προστασία .

Είναι ακράδαντη πεποίθησή μας ότι η άνευ όρων εμπορευματοποίηση των παραλιών μας δεν είναι σε καμία περίπτωση μονόδρομος.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.