Ο Γιάννης Λούλης στον ΣΚΑΪ για τον πόλεμο και το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας




Ο Γιάννης Λούλης, διδάκτωρ του Cambridge, επικοινωνιολόγος, αναλυτής και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μίλησε στο ρ/σ ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.

Για τον πόλεμο:

“Βιώνουμε μια τοξική εποχή. Τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς. Οι δικτατορίες πολλαπλασιάζονται και οι δημοκρατίες μειώνονται. Το σύμπτωμα Πούτιν ήταν αναπόφευκτο καθώς οι καπιταλιστικές δημοκρατίες περνάνε κρίσεις και βρήκε την ευκαιρία να κάνει μία επίδειξη ισχύος”

Ερώτηση: Τον στρίμωξε η δύση;



“Από πλευράς της δύσης έγινε ένα λάθος υπερεπέκτασης προς ανατολή και η Ρωσία ένιωθε μια ασφυξία. Ο Πούτιν βλέποντας τις κρίσεις που περνούσε η δύση λόγω των τεράστιων λαθών της Αμερικής με Ιράκ και Αφγανιστάν, έκανε δοκιμές. Ο Ομπάμα έκανε το τεράστιο λάθος. Αν είχε βομβαρδιστεί η Συριακή αεροπορία την εποχή που χρησιμοποιούσε χημικά θα είχε επέλθει μια ισορροπία. Αυτό όμως δεν έγινε και ο Πούτιν βρήκε ένα ελεύθερο πεδίο”

Ερώτηση: Είναι όλα αυτά ένα σχέδιο της Αμερικής για να διαλυθεί η Ευρώπη;

“Είναι ανόητες οι θεωρίες συνωμοσίας αυτού του τύπου. Ο Μπάιντεν έχει ομολογήσει πως ήταν λάθος που ήταν υπέρ της εισβολής στη Συρία και αποχώρησε και στο θέμα του Αφγανιστάν. Η ανησυχία της Αμερικής είναι η Κίνα τώρα αλλά σίγουρα δεν πυροδότησε τον Πούτιν. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι ανεξάρτητο φαινόμενο που δεν ξέρει κανείς τι κρύβει”

Ερώτηση: Τι μπορεί να κάνει ο Πούτιν;

“Το λογικό είναι να καταλάβει κάποιες περιοχές που θα του επιτρέψουν να πει πως κέρδισε και να σταματήσει εκεί. Αυτό αν φανεί λογικός, αλλιώς τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Είναι αδύνατον να καταλάβει όλη την Ουκρανία. Βέβαια θα έχουμε πάντα απέναντί μας στη Ρωσία μια ωρολογιακή βόμβα. Οι πρώην KGB είναι η μόνη αδυναμία του Πούτιν που είναι στο στρατό και δεν έχουν εμπειρία από πολέμους”

Το γεγονός αυτό ίσως έχει φέρει την Ευρώπη σε κάποια στάδια λογικής. Η Ουγγαρία είναι πλέον ημι-δημοκρατία. Μετά το Brexit παντού υπάρχει μια κρίση. Όμως για πρώτη φορά συσπειρώθηκε και η Αμερική αναπόφευκτα θα της προσφέρει στρατιωτική στήριξη.

Ερώτηση: Η δική μας κυβέρνηση πώς είναι αυτή την περίοδο;

“Περνάει δύσκολη φάση αλλά το πλεονέκτημά της είναι πως η εναλλακτική θεωρείται χειρότερη. Με ισχυρή αντιπολίτευση θα είχε προβλήματα. Είναι σαφές ότι η τάση είναι αρνητική προς όλους και θα επιλεχθεί το μικρότερο κακό. Μία αίσθηση καινούριου, με Ανδρουλάκη, μπορεί να στερήσει την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση. Το πολιτικό κλίμα είναι υπερβολικά πολωμένο και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, είναι και αυτό τοξικό”

Ερώτηση: Οι διπλές εκλογές είναι ένα ενδεχόμενο;

“Αν κάποιος κερδίσει στις πρώτες χωρίς αυτοδυναμία δε θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Ας ελπίσουμε πως θα υπάρχει κάποιας μορφής συνεννόηση. Κυρίαρχη θα είναι η ΝΔ αλλά η κυριαρχία της έχει ραγίσει”

Ερώτηση: Μπορεί να την αποκαταστήσει, προλαβαίνει;

“Μπορεί να συγκρατήσει τη μη μεγαλύτερη φθορά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία να βελτιωθεί και ο Ανδρουλάκης θα πετύχει ένα ανέλπιστο ποσοστό, αν δεν κάνει λάθη που θα κόψει και από τους δύο”

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα στην επόμενή μας συζήτηση να κουβεντιάσουμε αν ο Μητσοτάκης θα πήγαινε ένα βήμα μπροστά την Ελλάδα αν δεν του τύχαιναν όλα αυτά και αν ο Ανδρουλάκης θα είναι η ευκαιρία για να πάμε μπροστά.

“Ο Μητσοτάκης είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η ΝΔ. Όμως κανένα από τα κόμματα δεν έχει το καλύτερο υλικό, γίνεται όλο και πιο φτωχό. Πρέπει να φέρουν καινούριους ανθρώπους γιατί αλλιώς οι μετριότητές τους θα ανακυκλώνονται”

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.