Επιτόπιοι έλεγχοι στα ΙΧ με κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας!




Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, εκ οι περισσότεροι έχουν καταθέσει online τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, παραβαίνουν τη νομοθεσία και κινούν τα οχήματά τους χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ!

Μάλιστα στελέχη από τα συναρμόδια Υπουργεία εκτιμούν πως οι ελλιπείς έλεγχοι της Τροχαίας ευνοούν τους παραβάτες οδηγούς και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ που ορίζει η νομοθεσία.

Ωστόσο φαίνεται ότι η παραβατικότητα είναι περιορισμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ στην επαρχία τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία μόνο σε ακινησία δεν βρίσκονται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούνται κανονικά από πολλούς ιδιοκτήτες με μοναδικό έξοδο το κόστος των καυσίμων.

Η χρήση ενός οχήματος που βρίσκεται σε φορολογική ακινησία πέραν του προστίμου των 10.000 ευρώ και της καταβολής ποσού διπλάσιου των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας και επιπρόσθετα πρόστιμα για ανασφάλιστο και χωρίς ΚΤΕΟ όχημα εγκυμονεί επιπλέον τεράστιους κινδύνους που είναι ικανοί να οδηγήσουν μέχρι και στη φυλακή τον παραβάτη οδηγό.



Ειδικότερα αν κάποιος κινεί το όχημά του στο οποίο έχουν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας, δηλαδή κινείται χωρίς να έχουν εξοφληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αλλά και χωρίς ΚΤΕΟ και προκαλέσει κάποιο τροχαίο ατύχημα ή δυστύχημα τότε ο οδηγός του είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ βαριές κατηγορίες που θα τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Εξαιτίας λοιπόν της έκρηξης που καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων αλλά και γενικότερα η αύξηση του κόστους χρήσης των οχημάτων είναι προτιμότερο να ακινητοποιήσει κυριολεκτικά κανείς το όχημά του μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση ή να το κινεί λιγότερο μειώνοντας το κόστος χρήσης παρά να το κινήσει παράνομα και να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πιθανόν κατηγορούμενος σε κάποιο δικαστήριο…

Να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές του 2022 πάνω από 134.000 ιδιοκτήτες οχημάτων κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους χρησιμοποιώντας τη νέα πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω και να μεταβούν σε κάποια εφορία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε σχέση με πέρυσι οι προσωρινές ακινησίες οχημάτων σημείωσαν πολύ μεγάλη άνοδο 55% καθώς καταγράφηκαν 48.000 περισσότερες καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας σε σχέση με τις 84.000 καταθέσεις που είχαν σημειωθεί το 2019 με βασική αιτία τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα που έχει προκαλέσει.

Η διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας MyCAR της ΑΑΔΕ είναι ιδιαίτερα απλή και με μόλις 5 κλικ οι ιδιοκτήτες μπορούν να θέσουν online σε προσωρινή ακινησία τα οχήματά τους ενώ εξίσου απλή είναι και η διαδικασία άρσης ακινησίας.

Οι ιδιοκτήτες απλά εισέρχονται στην πλατφόρμα www.aade.gr/mycar, και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία εισόδου του Taxisnet μπορούν να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας ή να εκτυπώσουν τη βεβαίωση μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση που θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.

Σε περίπτωση που θέλουν να δηλώσουν προσωρινή ακινησία στο όχημά τους τότε επιλέγουν την ενότητα «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», όπου εμφανίζονται αυτομάτως ο ΑΦΜ του κατόχου, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η ημερομηνία. Σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, ώστε να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν. Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, σε περίπτωση που ο κάτοχος δεν έχει πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή δεν έχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα!

Επιπλέον, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ). Επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

Τότε, οδηγούνται στη σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ).

Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης κάνει κλικ στο σχετικό κουτί, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι:

α) το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο.

β) δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.

Υπενθυμίζεται ότι οι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και φυλάσσονται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην Εφορία. Ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο κάτοχος του -σε ακινησία- οχήματος επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.

Αν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι το όχημα είναι σταθμευμένο, με τις πινακίδες επάνω, τότε -πλέον των διπλάσιων Τελών Κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής-, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.