Τριτοκοσμικές εικόνες: Μεταφέρονται ασθενείς σε καρότσα αγροτικού




Τριτοκοσμικές εικόνες καταγράφηκαν στην Ιεράπετρα στην Κρήτη όπου ηλικιωμένος ασθενής μεταφέρθηκε σε καρότσα αγροτικού.
Ο λόγος είναι το γεγονός πως εδώ και ένα χρόνο περίπου με απόφαση του ΕΚΑΒ δεν γίνονται με τα ασθενοφόρα δευτερεύουσες μεταφορές ασθενών αποθεραπείας από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, προς την οικία του ασθενούς που λαμβάνει εξιτήριο.

Σύμφωνα με τη neakriti αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά εντάσεις και να γίνονται συχνά καταγγελίες από τους συνοδούς και τις οικογένειές των ασθενών, που ελλείψει ιδιωτικού ασθενοφόρου, αναγκάζονται να τους… φορτώνουν στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων και να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους.

Το τελευταίο παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Απριλίου, όταν η σύζυγος και τα παιδιά του 84χρονου αγρότη Τηλέμαχου Δαγαλάκη, ζήτησαν να μεταφερθεί ο ηλικιωμένος που μεταγγίζεται τακτικά – έχει εγχειριστεί για κάταγμα αριστερού ισχύου και έχει ραγισμένο το αριστερό- με ασθενοφόρο πίσω στο σπίτι του στη Γρά Λυγιά, από όπου τον είχε παραλάβει κανονικά το πρωί της ίδιας μέρας το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

«Από τον Τομέα ΕΚΑΒ Ιεράπετρας, μας είπαν ότι, δεν επιτρέπεται εδώ και έναν χρόνο στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να κάνουν δευτερεύουσες μεταφορές αποθεραπείας, επιστρέφοντας τους ανήμπορους να κινηθούν ασθενείς στα σπίτια τους. Μας είπαν ακόμη ότι είναι ευθύνη του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας να προκηρύξει μια θέση πιστοποιημένου οδηγού ασθενοφόρου και μια θέση νοσηλευτή για να κάνει αυτές τις μεταφορές το Νοσοκομείο, όταν και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.



Μάλιστα αυτό το αίτημα είχε τεθεί, από ότι ξέρουμε πρόσφατα, στην υφυπουργό Υγείας κ. Γκάγκα όταν βρέθηκε στην Ιεράπετρα και η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης κ. Μπορμπουδάκη, διαβεβαίωσε πως ήταν θέμα σύντομου χρόνου για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα. Για να γίνει όμως αυτό, η διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας θα πρέπει να προκηρύξει αυτές τις δύο θέσεις, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη όπως πληροφορηθήκαμε», ανέφερε η 45χρονη κόρη του ασθενούς κ Βέρα Δαγαλακη-Ταμπακη.

«Ψάξαμε να βρούμε ιδιωτικό ασθενοφόρο αλλά δεν υπάρχει κανένα σε όλο το Νομό Λασιθίου. Έτσι αναγκαστήκαμε να τοποθετήσουμε ένα στρώμα στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου, να μπούμε με το αγροτικό μέσα στο Νοσοκομείο, να σηκώσουν τον πατέρα μου με τα σεντόνια 6 άντρες, γιατί είναι κατάκοιτος και δεν μπορεί λόγω των προβλημάτων του να σηκωθεί στη καθιστή θέση, να τον ξαπλώσουν στην καρότσα και να τον μεταφέρουν στο σπίτι μας στη Γρά Λυγιά. Εμείς έτυχε να έχουμε αγροτικό αυτοκίνητο και να είμαστε όλα τα παιδιά δίπλα του. Δεν θέλω να σκεφτώ καν τι θα γινόταν αν αυτός ο άνθρωπος δεν μας είχε δίπλα του. Αν δεν είχε την οικογένεια του», προσθέτει η κ. Βέρα-Δαγαλακη και μας υπενθυμίζει τους αγώνες που έδωσε στα νιάτα του ο πατέρας της για τη Δημοκρατία καθώς και τα 40 ολόκληρα χρόνια της δουλειάς του στα χωράφια, καθώς και τους αμέτρητους φόρους και εισφορές που έχει πληρώσει αυτός ο άνθρωπος και όλοι οι ηλικιωμένοι που σήμερα απαιτούν λίγο σεβασμό και τη στοιχειώδη φροντίδα υγείας.

Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας και θέσαμε το θέμα της καταγγελίας της οικογένειας Δαγαλάκη. Πήραμε την απάντηση ότι, «οι διακομιδές και η μεταφορά των ασθενών είναι δουλειά του ΕΚΑΒ και όχι του Νοσοκομείου».

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, οι ανάγκες για δευτερεύουσες μεταφορές αποθεραπείας ανήμπορων να κινηθούν ασθενών, για να μεταφερθούν με ταξί ή επιβατικά αυτοκίνητα είναι πολύ μεγάλες, αφού καθημερινά υπάρχουν 5-6 τέτοιες περιπτώσεις.

Μας περιεγράφηκε περιστατικό ασθενούς που δεν είχε συγγενείς να τον μεταφέρουν σπίτι του και έμεινε αναγκαστικά 7 ημέρες στο θάλαμο της βραχείας νοσηλείας.

Σε μια άλλη περίπτωση μοναχικός ασθενής ανήμπορος να κινηθεί, παρέμεινε 40 μέρες παραπάνω στην κλινική όπου είχε νοσηλευτές, καθώς δεν επιτρεπόταν στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, να τον μεταφέρει στο σπίτι του.

Σε άλλες περιπτώσεις κλήθηκε ιδιωτικό ασθενοφόρο από το Ηράκλειο και σε κάποιες άλλες προσφέρθηκε ιδιωτική νεφρολογική κλινική που εδρεύει στην Ιεράπετρα, να μεταφέρει με το δικό της ασθενοφόρο ασθενείς από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας προς το σπίτι τους.

Εν κατακλείδι, για να λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει είτε να αναστείλει την απόφαση του το ΕΚΑΒ που αφορά στην απαγόρευση των μεταφορών αποθεραπείας είτε να δοθεί το ασθενοφόρο που έχει υποσχεθεί το ΕΚΑΒ Κρήτης στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και έχει δοθεί προσωρινά για τις ανάγκες των σεισμοπαθών του Αρκαλοχωρίου, το οποίο όμως για να μπορεί να παίξει το ρόλο του, θα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης οδηγού και νοσηλευτή. Πηγή: neakriti.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.