Άλιμος: Δενδροφύτευση και πικ νικ στο Άλσος Λαϊκής Κυριαρχίας




Ο Δήμος Αλίμου, σε συνεργασία με τον Όμιλο Δελατόλα, διοργανώνει δενδροφύτευση το Σάββατο 16 Απριλίου 2022, στις 11 π.μ. στον Λόφο Λαϊκής Κυριαρχίας επί των οδών Κυθηρίων – Λεμεσού – Μεσσήνης – Μελισσώνος και Πηγάσου.
Όσοι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά στη δενδροφύτευση, μπορούν να έρθουν με την παρέα τους ή την οικογένειά τους και να απολαύσουν μετά τη δράση ένα ανοιξιάτικο πικ-νικ με τραγούδια και δωράκια για τα παιδιά. Αγάπη για τη φύση, καλύτερο μέλλον για όλους!
Τηρούμε πάντα τα υγειονομικά μέτρα για την covid-19.

Άλσος Λαϊκής Κυριαρχίας – Αγαπημένος χώρος για προπονήσεις (ρεπορτάζ του runnermagazine.gr)

Όταν συναντάς έναν χώρο που φέρνει μονομιάς στο μυαλό τη φύση και τις μυρωδιές της, ενώ περιτριγυρίζεσαι από τσιμέντο και ασφάλτινους δρόμους, τότε, όσο μικρός κι αν είναι άθελα σου καταβάλλεσαι από ένα αίσθημα χαράς. Έτσι λοιπόν εξηγείται και ο ενθουσιασμός μας όταν μπήκαμε για πρώτη φορά στο μικρό άλσος στον Άλιμο και ξαφνικά μεταφερθήκαμε χιλιόμετρα μακριά πάνω σε ορεινές πλαγιές και κάτω από δέντρα.

Λίγα λόγια για το μέρος
Μπορεί να είναι μικρό όμως αμέσως τραβάει τα βλέμματα καθώς είναι γεμάτο δέντρα. Το άλσος Λαϊκής Κυριαρχίας που βρίσκεται στα όρια του Αλίμου έχει έκταση περίπου 20 στρέμματα και ξεπροβάλλει ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού στη δυτική πλευρά της Λεωφ. Κυθηρίων που ενώνει τη Λεωφ. Αλίμου με τη Λεωφ. Ιωνίας και τις περιοχές του Άνω Καλαμακίου και του Αγ. Δημητρίου. Αν και γενικά το περιβάλλον της περιοχής είναι αρκετά όμορφο με δέντρα και σχετικά χαμηλή δόμηση, το άλσος ξεχωρίζει καθώς είναι ουσιαστικά μία ορεινή όαση σε αστικό περιβάλλον. Έχει εισόδους σε όλες τις πλευρές του, είναι ανοικτό όλο το 24ωρο, ενώ περιφερειακά έχει αρκετό χώρο για στάθμευση οχημάτων. Εσωτερικά, είναι πολύ όμορφο, θυμίζοντας ορεινό τοπίο με πυκνά και ψηλά πεύκα να κρύβουν τον ήλιο και χαμηλή βλάστηση με φυσικό χόρτο που χαρίζουν ξεχωριστές εικόνες. Ένα καθαρό μονοπάτι καλύπτει όλη την περίμετρό του, ενώ στο κέντρο υπάρχουν δύο πλακόστρωτα δρομάκια που ενώνουν την ανατολική με τη δυτική του πλευρά.



Η πρόσβαση
Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσει κανείς στο άλσος είναι από τη Λεωφ. Αλίμου. Από εκεί θα πρέπει να στρίψει κανείς ανεβαίνοντας αριστερά τη λεωφόρο (με κατεύθυνση προς Αθήνα) ή δεξιά κατεβαίνοντας (προς τη θάλασσα) στο φανάρι της Λεωφ. Κυθηρίων (ύψος 4ης στάσης Αλίμου). Από εκείνο το σημείο θα χρειαστεί να διανύσει περίπου 700 μ. επί της Κυθηρίων μέχρι να δει στα αριστερά του το πάρκο. Χώρος για στάθμευση υπάρχει αρκετός, είτε επί της λεωφόρου είτε στα περιφερειακά δρομάκια (Πήγασου, Μελισσώνος, Μεσσήνης, Λεμεσσού). Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η πλησιέστερη στάση λεωφορείου είναι επί της Λεωφ. Αλίμου (4η Αλίμου με τις γραμμές 140, 141, 247, Β1) απ’ όπου θα χρειαστεί να ακολουθήσει κανείς τις ίδιες οδηγίες περπατώντας την απόσταση των 700 μ.

Η διαδρομή
Το άλσος έχει πραγματικά πολύ όμορφο περιβάλλον και θυμίζει αρκετά ορεινό τοπίο. Τα μονοπάτια του είναι καθαρά, χωρίς εμπόδια ενώ είναι και αρκετά μαλακά λόγω της καλής ποιότητας του χώματος. Η διαδρομή που τρέξαμε θα μπορούσε να είναι μία μικρή πίστα βουνού όπου θα μπορούσε κανείς να προετοιμαστεί για επερχόμενους αγώνες. Διαθέτει αρκετές αλλά μικρές αλλαγές στις κλίσεις γεγονός που κάνει ακόμα πιο «πιπεράτες» τις προπονήσεις. Κινείται περιμετρικά με το πάρκο εξ ολοκλήρου πάνω στο μονοπάτι και καλύπτει συνολικά μία απόσταση 500 μ. Η ανατολική πλευρά του άλσους μιας και είναι υπό κλίση προσφέρεται και για διάφορα «παιχνίδια» προπόνησης και εξάσκηση σε αναβάσεις και καταβάσεις. Γενικά το άλσος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα προπονητήριο για αγώνες βουνού, για πρωτάρηδες αφού το επίπεδο δυσκολίας των μονοπατιών δεν είναι υψηλό, δεν κρύβει κινδύνους για να χτυπήσει κανείς και διαθέτει πολύ φιλικό περιβάλλον.

EXTRAS
+ Όμορφο περιβάλλον, προσομοίωση βουνού
+ Παιδική χαρά
+ Εύκολη πρόσβαση
+ Άνετο παρκάρισμα
– Μικρή διαδρομή
– Ελλιπής φωτισμός τις βραδινές ώρες 

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Άλιμος: Δενδροφύτευση και πικ νικ στο Άλσος Λαϊκής Κυριαρχίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.