Συμφέρει η πώληση του ακινήτου σας χωρίς μεσίτη;




Συχνά οι ιδιοκτήτες που θέλουν να θέσουν το ακίνητό τους στην αγορά βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: Να πουλήσουν μόνοι τους ή να προσλάβουν έναν επαγγελματία; Σίγουρα,  για κάθε ιδιοκτήτη είναι πολύ δελεαστική η διατήρηση της απόλυτης κυριαρχίας επί της διαδικασίας: Η πώληση ακινήτου χωρίς μεσίτη σημαίνει ότι μπορεί να επιλέξει πώς θα εμπορευτεί το σπίτι του, πώς θα το δείξει στους υποψήφιους αγοραστές, πόσο θα το κοστολογήσει και πώς θα το διαπραγματευτεί.

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της πώλησης χωρίς τη βοήθεια ενός κτηματομεσίτη είναι ότι το (συνήθως) 2% της προμήθειας (συν ΦΠΑ 24%) επί της τελικής τιμής του ακινήτου, παραμένει στην τσέπη του ιδιοκτήτη.

Και τώρα τα δύσκολα: Όλα εξαρτώνται από τις γνώσεις που έχει κάποιος για να φέρει χωρίς επαγγελματική βοήθεια εις πέρας μια πώληση. Είναι ακόμη σημαντικό να κάνει πολλή έρευνα σχετικά με τους νόμους και τους κανονισμούς στην περιοχή ενδιαφέροντος. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει τις νομικές διαδικασίες για την πώληση και να βεβαιωθεί ότι έχει έτοιμα όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα προτού καν προσκαλέσει τους πρώτους δυνητικούς αγοραστές να δουν το σπίτι.

Οι τιμές των σπιτιών είναι πάντως πιο χαμηλές σε σχέση με εκείνα που πωλούνται διά αντιπροσώπου, συνήθως επειδή οι ιδιοκτήτες δεν ξέρουν πώς να τιμολογήσουν σωστά, να διαπραγματευτούν συμφωνίες και να πλασάρουν το σπίτι τους. Η πώληση ενός σπιτιού είναι πολύ σκληρή δουλειά. Γι’ αυτό πρέπει κανείς να είναι έτοιμος να δουλέψει αρκετά για να πετύχει μια συμφέρουσα πώληση και να κερδίσει τα χρήματα που πραγματικά αξίζει το ακίνητο.



Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς ακινήτων, οι κυριότεροι λόγοι που οι προς πώληση κατοικίες χωρίς μεσίτη δεν εκπληρώνουν τους επιθυμητούς στόχους είναι οι παρακάτω:

  • Λάθος κοστολόγηση του σπιτιού  
  • Μη διαθεσιμότητα του ακινήτου για επίσκεψη όποτε ο υποψήφιος αγοραστής το επιθυμεί
  • Το σπίτι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για πώληση. Αυτό περιλαμβάνει από τυχόν απαραίτητες επισκευές μέχρι κατάλληλη διαρρύθμιση και οργάνωση του χώρου.
  • Ελλιπής ή κακή προώθηση του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης, της φωτογράφησης και της έκθεσης στο Διαδίκτυο.
  • Έλλειψη γνώσης για το ποιες προϋποθέσεις χρειάζεται να πληροί ένα σπίτι για τον αγοραστή, όπως η διασφάλιση για δυνατότητα να λάβει υποθήκη.
  • Αδυναμία διαπραγμάτευσης των διαφόρων αιτημάτων των αγοραστών.
  • Η επίμονη άρνηση, ακόμη και όταν το σπίτι παραμένει απούλητο, να δοθεί προμήθεια σε μεσίτη πιθανού αγοραστή.

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Η κύρια και πιο δυσμενής συνέπεια είναι η παραμονή του προς πώληση σπιτιού για πολύ καιρό στην αγορά και η συνεπακόλουθη πτώσης της τιμής του. Συνέπεια που όπως αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως ακυρώνει το κέρδος από τη μη καταβολή προμήθειας. Αντίθετα, μπορεί τα έξοδα από τη λάθος προώθηση και την παρατεταμένη παραμονή στις αγγελίες με τα ακίνητα προς πώληση να έχει επιφέρει τελικά πολύ περισσότερα έξοδα.

Πώληση μέσω κτηματομεσιτικού γραφείου

Η πώληση ενός σπιτιού είναι στην πραγματικότητα μια πρόκληση μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Μια διαπραγμάτευση όπου αυτό που προσπαθεί να επιτύχει το ένα μέρος είναι συχνά διαμετρικά αντίθετο από αυτό που θέλει να συμβεί το άλλο: γενικά ο αγοραστής στοχεύει να αγοράσει ένα ακίνητο στη χαμηλότερη τιμή, ενώ ο πωλητής θέλει να αποκομίσει τα μέγιστα από αυτό. Ωστόσο, οι δύο μοιράζονται τον ίδιο στόχο: να πραγματοποιήσουν την πώληση. Πώς να επιτευχθεί συμφωνία; Υπάρχει μία λύση που εγγυάται την επιτυχία: Η ανάθεση της πώλησης σε έναν έμπειρο κτηματομεσίτη.

Με τη βοήθεια ενός καλού κτηματομεσιτικού γραφείου όπως η RE/MAX Plus,  όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου μπορούν να ξεπεραστούν. Η γνώση και η εμπειρία, καταρχάς της αγοράς ακινήτων είναι ύψιστης σημασίας για τη σωστή κοστολόγηση ενός σπιτιού. Ειδικά εάν η προς πώληση ιδιοκτησία είναι στα Νότια Προάστια, η RE/MAX Plus αποτελεί το πλέον διακεκριμένο γραφείο στην περιοχή. Η μεθοδικότητα στον τρόπο εργασίας, η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια, η συνεχής εκπαίδευση είναι επίσης επιβεβαιωμένα πλεονεκτήματα της καταξιωμένης ομάδας των μεσιτών. Επιπλέον, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τη μεγάλη βάση δεδομένων υποψήφιων -και ενεργών- αγοραστών αλλά και τις εξαιρετικές ικανότητες μάρκετινγκ που διαθέτει η RE/MAX Plus οι οποίες οδηγούν σε πωλήσεις με 100% επιτυχία.

Εάν επομένως ένας ιδιοκτήτης επιθυμεί να πουλήσει το ακίνητό του γρήγορα και στη μέγιστη τιμή της αγοράς, σίγουρα η επικοινωνία με τη RE/MAX Plus είναι η πιο έξυπνη επιλογή.

RE/MAX Plus, Λεωφ. Ποσειδώνος 13, Άλιμος, Τ: 210 985 1222, www.remaxplus.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.