Στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης η πολιτική κηδεία του διανοούμενου της Αριστεράς Στέλιου Μπαμπά




Tην τελευταία του πνοή άφησε ο νομικός και κοινωνιολόγος, Στέλιος Μπαμπάς ο οποίος υπήρξε όπως επισημαίνει και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ένας από τους πιο ολοκληρωμένους αριστερούς διανοούμενους στη χώρα.

Ο Στέλιος Μπαμπάς, γεννημένος στις 23 Ιουνίου του 1937, υπήρξε ένας από τους πιο ολοκληρωμένους αριστερούς διανοούμενους στη χώρα, συνδυάζοντας την άρτια θεωρητική κατάρτιση και τη βαθιά του γνώση και σκέψη με άμεσα ζητήματα πολιτικής πράξης από τη σκοπιά της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο ίδιος σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γαλλία, όπου και υπήρξε μαθητής του Alain Touraine, ενώ «είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη σημαντική δουλειά του στην τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα στους θεσμούς, διαμορφώνοντας με το στίγμα του καταλυτικά την αντίληψη της δικής μας αριστεράς στο πεδίο αυτό».

Ωστόσο, η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Στέλιος Μπαμπάς, πνευματική και πολιτική, είναι πολύ ευρύτερη:



Εκτός της δραστηριότητάς του στο ΙΝΠ, υπήρξε ιδρυτικό μέλος ιστορικών εντύπων του αριστερού χώρου («Επιχειρήματα», «Ιδεοκίνηση» κ.ά.), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού επί πολλά χρόνια, υποψήφιος βουλευτής κατά την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά και συγγραφέας πολλών άρθρων και δύο βιβλίων. Κυρίως, όμως, θα μείνει πάντοτε στη μνήμη όσων τον συνάντησαν για τη σεμνότητα και το ήθος του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς αποχαιρετά με θλίψη τον Στέλιο Μπαμπά, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν μέλος και πολύτιμος συνεργάτης.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους και στους συντρόφους του».

(ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Ηλιούπολης) Πριν λίγες ημέρες χάσαμε τον Σύντροφο Στέλιο Μπαμπά. Έναν άνθρωπο που έδωσε όλη του τη ζωή στην υπόθεση της ανανεωτικής Αριστεράς. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, προσηνής, σοβαρός, με ήθος, ανιδιοτέλεια, γενναιοδωρία και συνέπεια. Ποτέ δεν κράτησε, ούτε διεκδίκησε τίποτα για τον εαυτό του. Από την παράνομη ΕΠΟΝ της δεκαετίας του ΄50, έως την αντιδικτατορική δράση, η οποία του στοίχισε την αυτοεξορία του στη Γαλλία. Υπήρξε ενεργό μέλος επί σειρά ετών του «Ινστιτούτου Ν. Πουλατζάς».

Ασχολήθηκε με τα θεωρητικά ζητήματα του μαρξισμού και της ελληνικής Αριστεράς. Έγραψε δύο βιβλία και πλήθος θεωρητικών άρθρων σε περιοδικά, τα οποία ξεχωρίζουν για την διεισδυτικότητα, τη συγκρότηση σκέψης και τη σύγχρονη θεώρηση των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Τον αποχαιρετούμε με θλίψη, αναγνωρίζοντας ότι η παρουσία του, η σκέψη του, ο στοχασμός του θα λείψουν από την σύγχρονη αριστερή σκέψη. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Δευτέρα 4/4/2022 12.30 πμ, από το Κοιμητήριο Ηλιούπολης. Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση προς τιμήν του σ. Στέλιου Μπαμπά, που οργάνωσε στις 13/6/2018 η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης με θέμα: « ΚΡΙΣΗ & ΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ» και ομιλητή τον σ. Μ. Σπουρδαλάκη

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.