Πολίτες μπλόκαραν έργα χωρίς άδεια στο Ρέμα της Πικροδάφνης




Την Παρασκευή 1/4/22/ μέλη του Δικτύου πολιτών για την διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης σταμάτησαν τα έργα επέμβασης στο ποτάμι στο τέρμα της οδού Τρεμπεσίνας στον Αγ. Δημήτριο και έβγαλαν έξω την μπουλντόζα. Ο εργολάβος είχε επιχειρήσει να ξεκινήσει έργο υποστήριξης μπαζο- πρανών με συρματοκιβώτια. που είχε ως εργοδότη την Υπηρεσία ρεμάτων της Περιφέρειας Αττικής .
Στόχος ήταν να υποστηριχτούν οι αύλιοι χώροι 2 τεράστιων πολυκατοικιών στο φρύδι του ρέματος, που είχαν επεκταθεί στην πραγματική κοίτη τις Πικροδάφνης.
Ο εργολάβος ήδη είχε κατασκευάσει μια τεράστια ράμπα προσπέλασης από το απέναντι πρανές , καταστρέφοντας την παρόχθια βλάστηση και αποκόπτοντας την ροή του ποταμού.
Η μπουλντόζα δούλευε από προηγούμενες μέρες, ενώ δεν είχαν να επιδείξουν καμία άδεια εργασίας ή εντολή από την εργοδότρια υπηρεσία.
Επίσης δεν υπήρχαν τεχνικές εκθέσεις, κατόψεις, τομές, περιβαλλοντικοί όροι ή απαλλαγές, ενώ η επέμβαση γινόταν σε μη οριοθετημένο ρέμα.


Η κατάφωρη καταπάτηση της νομοθεσίας από την Περιφέρεια δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Θα λέγαμε ότι είναι πάγια τακτική για τις επεμβάσεις της με τοπικά έργα στο ποτάμι, ενώ πολλές από αυτές έχουν επιφέρει σημαντικές καταστροφές σε κατάντη περιοχές και απέναντί πρανή (βλ κατάρρευση οδό Ξάνθης 2020, σε επέμβαση υποστήριξης παράνομης κατοικίας μέσα στην κοίτη του ρέματος στο Π. Φάληρο).
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τοπικές και τμηματικές επεμβάσεις ΄κομάντος¨ στο ρέμα μας και σε κάθε ρέμα, δημιουργούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που πάνε να επιλύσουν, διαταράσσοντας την συνολική υδραυλική του λειτουργία και τροποποιώντας τις συνθήκες ροής του.
Η μπουλντόζα αποχώρησε αφού πρώτα αποκατέστησε στοιχειωδώς την ροή του ποταμού , προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.