Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο Δημαρχείο Ελληνικού – Αργυρούπολης για τον θάνατο του εργάτη




Μέλη του “Ρουβίκωνα” επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ελληνικού – Αργυρούπολης και πέταξαν τρικάκια με αφορμή τον θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, με θύμα 62χρονο που δούλευε σε εργολαβική εταιρεία. Δείτε την ανακοίνωση:

“Την Τρίτη 29 Μαρτίου άλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα το θανατηφόρο τραυματισμό του στο κεφάλι. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια κλαδέματος δέντρων στη συμβολή της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Κομνηνών στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Το συνεργείο εργαζόταν χωρίς τα κατάλληλα μηχανήματα και τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για εργασία σε ύψος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο από το Δήμο δεν είχε στο σημείο το κατάλληλο ανυψωτικό μηχάνημα και για τη συγκεκριμένη εργασία χρησιμοποιούνταν κλαρκ, το οποίο δεν διέθετε τον απαραίτητο προστατευτικό κλωβό. Πιο συγκεκριμένα, η ανύψωση έγινε μέσα σε κουτί που είναι κατάλληλο μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων και όχι για τη μεταφορά ανθρώπων.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, ούτε έφταιξε η “κακιά στιγμή”. Η εντατικοποίηση της εργασίας και η παντελής αγνόηση των κανόνων ασφαλείας, με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους του εργολάβου είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι σε αυτού του τύπου τις εργολαβικές εταιρείες και αναγκάζονται να την υπομένουν υπό το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.



Η διοίκηση του δήμου κάνει τα στραβά μάτια και όταν συμβεί το κακό, κρύβεται πίσω από τους εργολάβους ισχυριζόμενη ότι δεν έχει καμία ευθύνη. Μάλιστα, στη συλλυπητήρια επιστολή που έστειλαν στην οικογένεια του νεκρού εργάτη, είχαν το θράσος να ισχυριστούν ότι «η διοίκηση του Δήμου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της εστίασε στο θέμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων μας τηρώντας με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας, διαθέτοντας μεγάλα κονδύλια στην παροχή των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων αλλά και ενεργοποιώντας ανελλιπώς συμβάσεις με τεχνικό ασφαλείας και ιατρό εργασίας». Κενοί ισχυρισμοί, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου που δεν πείθουν κανέναν, εκτός από τους παρατρεχάμενούς τους.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν στην Ελλάδα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα με δεκάδες θανάτους εργατών και εργατριών και εκατοντάδες τραυματισμούς. Αυτό το σκηνικό δεν θα αλλάξει αν δεν μπουν οι ζωές των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων. Μέχρι τότε θα μας βρίσκετε μπροστά σας.”

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ

Ρουβίκωνας

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.