Παλαιό Φάληρο: Εγκαίνια για τις ψηφιακές θυρίδες στους δήμους
Τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες τους μέσα από το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον του gov.gr  έχουν πλέον οι Δήμοι της χώρας.

Έτσι, εισάγεται ένας ψηφιακός τρόπος επικοινωνίας του δημότη με τον Δήμο του, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζεται μια νέα γενιά ομογενοποιημένων δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου αποτελεί τον πρώτο Δήμο της χώρας που εντάχθηκε στο gov.gr. συμμετέχοντας ταυτόχρονα πιλοτικά, στον σχεδιασμό των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν από  την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), με την υποστήριξη εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Σήμερα, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, οι οποίοι παρακολούθησαν την διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών μέσω του gov.gr από υπαλλήλους.Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σταδιακά θα ψηφιοποιούνται νέες διαδικασίες και θα εντάσσονται στις θυρίδες.

Οι θυρίδες των δήμων στο gov.gr προσφέρουν τρεις βασικές λειτουργίες:

1. Έκδοση πιστοποιητικών αρμοδιότητας των δήμων χωρίς την ανάγκη φυσικών υπογραφών και σφραγίδων. Αυτά τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα σε φυσική αλλά και σε ψηφιακή μορφή, τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και κατά την προσκόμισή τους σε ιδιωτικούς φορείς.

2. Υποδοχή και διεκπεραίωση αιτήσεων δημοτών από το gov.gr, με πρώτη υπηρεσία τη Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας.

3. Αυτεπάγγελτη αναζήτηση και έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα σε διαδικασίες των δήμων και παρέχονται από το gov.gr.

Η έκδοση πιστοποιητικών των Δήμων μέσω του gov.gr έρχεται να προστεθεί στις κοινές δράσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα δύο τελευταία χρόνια τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών για την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των Δήμων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr απευθείας στους πολίτες, οι ακόλουθες υπηρεσίες:

Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης
Έκδοση πιστοποιητικού γέννησης
Έκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας
Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών
Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης
Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου
Έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης
Έκδοση ληξιαρχικής Θανάτου

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος έκανε λόγο «για ακόμη ένα ψηφιακό άλμα της δημόσιας διοίκησης με την ενεργό συμμετοχή και πρωτοπορία του Δήμου μας, καθώς ο ψηφιακός μας μετασχηματισμός μειώνει τα διοικητικά κόστη, αυξάνει την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και φέρνει τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη» και πρόσθεσε: «Tο επόμενο βήμα που προγραμματίζουμε στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, είναι αυτό της ψηφιακής εκπαίδευσης, που είναι εξίσου σημαντική, καθώς το σύνολο των πολιτών, πρέπει να αποκτήσει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, προκειμένου να είναι σε θέση να επωφεληθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη συντελείται».

Δήλωση Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου για τη φιλοξενία και την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ τρία μέλη της κυβέρνησης, ο κύριος Πέτσας, ο κύριος Λιβάνιος κι εγώ, αλλά και ο κύριος Χριστόπουλος μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και το Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου για να εγκαινιάσουμε ένα νέο βήμα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιο είναι αυτό; Οι ψηφιακές θυρίδες στους δήμους. Είναι ένα επόμενο βήμα η αξιοποίηση αυτών των θυρίδων που ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει κεντρικά στο κράτος, για να μπορέσουμε, τόσο να πετύχουμε ανάμεσα σε άλλα και το να μη χρησιμοποιούμε τις σφραγίδες με τον τρόπο που τις χρησιμοποιούσαμε κατά το παρελθόν στα δημόσια έγγραφα, όσο και για να πετύχουμε κάτι που συζητάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Την αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών. Λέγαμε παλιά ότι πρέπει το ίδιο το Δημόσιο να διακινεί εσωτερικά την πληροφορία του, έτσι ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να είναι ο κλητήρας του κράτους. Αυτό είναι κάτι που δε θα επιτευχθεί σε μία μέρα, αλλά οικοδομείται βήμα – βήμα, όροφο – όροφο. Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα όλοι μαζί – και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κύριο Παπαστεργίου τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη γενικότερη συνεργασία μας μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης – είναι να προσθέσουμε σ’ αυτό το νέο οικοδόμημα νέα έγγραφα και πιστοποιητικά, έτσι ώστε να μη χρειάζεται πλέον να τα δίνει ο πολίτης στους δήμους, αλλά οι ίδιοι οι δήμοι μέσα από τις θυρίδες να κάνουν αυτή την αναζήτηση και αυτή την αξιοποίηση.
Κλείνω λέγοντας ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι μίας ευρύτερης συνεργασίας. Υπάρχει το πρόγραμμα Τρίτσης, για το οποίο θ’ αναφέρει περισσότερα ο κύριος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός, για το τι ψηφιακά προγράμματα υπάρχουν. Επίσης υπάρχει το έργο που σχεδίασε ο κύριος Λιβάνιος για τις έξυπνες πόλεις – 320 εκατομμύρια ευρώ συνολικά στους 332 δήμους της χώρας, για να μπορέσει ο καθένας να πετύχει το δικό του δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όλα αυτά μαζί οριοθετούν τη νέα μέρα της ψηφιακής τοπικής αυτοδιοίκησης και την ψηφιακή της πολιτική. Για ακόμα μία φορά, στέλνω ευχαριστίες στον δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, και είμαστε αρωγοί συνολικότερα στο έργο τους. Σας ευχαριστώ πολύ.

Δήλωση Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου

Τα δύο υπουργεία, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι σε στενή συνεργασία. Ετοιμάζονται νέες προσκλήσεις για τους δήμους, για τη χρηματοδότηση των έξυπνων πόλεων, για την ανάπτυξη 2600 σημείων wifi σε ελεύθερους χώρους σ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρέχουν υψηλής ποιότητας ταχύτητες ίντερνετ, και φυσικά υπάρχουν και προγράμματα τα οποία έχουν σκοπό να επιλύσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά έχουμε πλέον τα εργαλεία για να πετύχουμε. Θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κύριο Παπαστεργίου για τη στενή συνεργασία που έχουμε, προκειμένου να πετύχουμε αυτό το σπουδαίο άλμα. Σας ευχαριστώ.

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλου: 
 Είμαστε σήμερα εδώ στο Παλαιό Φάληρο, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, για να παρουσιάσουμε τις νέες υπηρεσίες, οι οποίες ενδυναμώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Πρόθεσή μας είναι καταρχάς να απλουστεύσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες, ώστε το σύνολο των δικαιολογητικών που ψηφιοποιούμε να γίνουν ακόμα λιγότερα, επιπλέον να θεσμοθετήσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες μέσα από έναν νέο Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών, ο οποίος θα έρθει σύντομα στη Βουλή και βέβαια να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους με ψηφιακές δεξιότητες, μια δράση που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» του ΕΣΠΑ.  

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.