Ο γιατρός μου με φωνάζει με το μικρό μου όνομα




Οι ασθενείς, και κυρίως αυτοί που διαγιγνώσκονται έγκαιρα, ζουν, πλέον, χρόνια μετά τη διάγνωση καρκίνου. Ορισμένοι ασθενείς παρά τη δυσμενή πρόγνωση ή την καθυστερημένη διάγνωση επιβιώνουν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτοί οι ασθενείς έχουν ονομαστεί «ασθενείς της εξαίρεσης». Για πιο λόγο κάποιοι ασθενείς αποτελούν εξαίρεση; Τι έδειξε η μελέτη;  

Οι ασθενείς αυτοί περιέγραψαν, σε μελέτη, ένα γιατρό – σωτήρα, με ευαισθησίες για τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν ότι η συμπεριφορά του γιατρού είναι εξίσου σημαντική με τις ιατρικές του γνώσεις. Οι γιατροί ήταν η πιο σπουδαία παράμετρος της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης!

Με έβλεπε «ως Νίκο» είπαν κάποιοι ασθενείς και άλλοι ότι τους έβλεπε σαν να ήταν ο γιος ή η κόρη τους!  Συμπάθεια, κατανόηση, διαθεσιμότητα, εντιμότητα, ευαισθησία και ηρεμία, καθώς και η ικανότητα να παίρνουν αποφάσεις, με εσωτερική χαρούμενη διάθεση, που συνδυάζεται με την παρουσία του γιατρού, όταν οι ασθενείς τον έχει ανάγκη, ήταν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γιατρού που περιέγραψαν οι ασθενείς στη μελέτη.

Ο εξαιρετικός, πέρα από τα συνήθη, γιατρός περιγράφηκε ως επαγγελματίας και αποφασιστικός, που πλησίαζε τον ασθενή με ευαισθησία και σε προσωπικό επίπεδο. Η παρούσα μελέτη τόνισε την αξία της μοναδικής σχέσης μεταξύ των γιατρών και των ασθενών. Η μελέτη έδειξε ότι η μοναδική αυτή σχέση μπορεί να παίζει κύριο ρόλο στην επιβίωση των ασθενών!



1. Frenkel M et al. Exceptional patients and communication in cancer care – are we missing another survival factor? Supportive Care in Cancer 2016;24:4249-4255.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.