Ένταση στην Πικροδάφνη: Τι λένε για τις παρεμβάσεις η Ανδρούτσου και τα μέλη του δικτύου για τη διάσωση του ρέματος




Mε αφορμή τις δύο απόπειρες παρέμβασης στο ρέμα της Πικροδάφνης και τον εκδιωγμό των συνεργείων από μέλη του Δικτύου πολιτών για την διάσωση του Ρέματος, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, προέβη στην ακόλουθη ανάρτηση – ανακοίνωση:

“Από την προηγούμενη εβδομάδα εξελίσσεται στο Ρέμα της Πικροδάφνης στα όρια του Δήμου μας, μια ακόμη απίστευτη ιστορία, στην γκρίζα ζώνη της Διοίκησης και σε βάρος των διοικούμενων, είτε πρόκειται για κατοίκους παραρεμάτιων ακινήτων, είτε πρόκειται για ενεργούς πολίτες που μάχονται για τη διάσωση του Ρέματος. Επειδή σε πρόσφατη ανάρτηση εκ μέρους του Δικτύου Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης εγκαλείται ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Γαβαλάς γιατί διαβίβασε στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής την από 13/11/2019 επιστολή των ενοίκων της πολυκατοικίας επί της οδού Αιγίνης 1, με μεγάλο σεβασμό στον πολυετή αγώνα του Δικτύου, οφείλω να καταστήσω σαφές το εξής: Ανεξάρτητα από τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας σε βάθος δεκαετιών για την οικοδόμηση των παραρεμάτιων ΟΤ, Ανεξάρτητα από το μονοσήμαντο ενδιαφέρον των παραρεμάτιων ιδιοκτησιών, Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ ως Δήμος να αδιαφορήσουμε παραβλέποντας τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια νομίμως υφιστάμενη πολυκατοικία, όταν μάλιστα οι ένοικοι έχουν κινηθεί νομικά. Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα στα Ρέματα, αλλά οι Περιφέρειες και γι’ αυτό και διαβιβάστηκαν τα έγγραφα με επί λέξει αναφορά: “Θεωρούμε ότι χρειάζεται η παρέμβαση και λήψη μέτρων από την Υπηρεσία σας, λόγω αρμοδιότητας, ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά και να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος, διότι στο σημείο που σημειώθηκε η υποχώρηση υφίσταται πολυώροφη οικοδομή και έναντι του πρανούς κατοικίες.

“Ερωτάται η Τεχνική Υπηρεσία γιατί το 2019 δεν γνώριζε την Απόφαση 2313/2020 Ε’ Τμήματος ΣΤΕ, που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020;;; Από πού προκύπτει λοιπόν εμπλοκή ή σύμφωνη γνώμη του Δήμου στην τεχνική λύση που έχει επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση, όταν είναι γνωστό σε όλες και όλους ότι η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην ΑΕΠΟ στηρίχτηκε στη μελέτη του καθηγητή του ΕΜΠ Κ. Λουπασάκη που ο Δήμος μας ανάθεσε; Όπως εξάλλου είναι γνωστή η θέση του Δήμου μας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα σταθεροποίησης πρανών σε συγκεκριμένες θέσεις με τις σύγχρονες αντιλήψεις της Οικομηχανικής ή άλλες τεχνικές λύσεις που δεν θα επεμβαίνουν εντός της κοίτης του Ρέματος.”

Στην ανάρτηση – ανακοίνωση της δημάρχου, απάντησε ο Νίκος Παπαδόπουλος, εκ μέρους του Δικτύου πολιτών για την διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης:



“Επιτρέψτε μου να απαντήσω εκ μέρους του Δικτύου πολιτών για την διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης – παρ’ ότι θα ήθελα να το αποφύγω, γιατί θα αναγκαστώ να προκαλέσω ερωτήματα που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέα ερείσματα στον διάλογο. Είναι γνωστή νομίζω και δεν χρειάζεται να την επισημάνω, η εκτίμηση που έχουμε στο πρόσωπό σας. Είναι επίσης γνωστό το γεγονός ότι σας θεωρούμε σύμμαχο ως προς τον τρόπο που θέλουμε να διαχειριστεί η Περιφέρεια την αποκατάσταση του ρέματος της Πικροδάφνης, ιδανικά βάσει της μελέτης Λουπασάκη, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα συστήματα της Οικομηχανικής και τα υλικά που είναι προσφιλή προς το φυσικό περιβάλλον. Μας είναι επίσης γνωστό, το γεγονός ότι διατηρείτε υψηλό αίσθημα προστασίας και φροντίδας για τους πολίτες του Αγίου Δημητρίου. Εκείνο όμως που προέκυψε από την παρούσα κατάσταση αποδόμησης της κοίτης και των πρανών του ρέματος και παραμένει δυστυχώς άγνωστο ακόμα σε μας, είναι με ποιο σκεπτικό αποδέχτηκε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου την καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή στο ρέμα της Πικροδάφνης.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου που καταψήφισε τα έργα της ΑΕΠΟ στο Δημοτικό του Συμβούλιο. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου που έχει οργανώσει ομιλίες, έχει ζητήσει μελέτες, έχει κάνει αναφορές, έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις που κατακρίνουν την μέθοδο τσιμεντοποίησης του ρέματος που εκπονείται από την Περιφέρεια και από κάποια μυαλά παλαιάς κοπής. Θα σας παρακαλούσαμε να μην επικαλεστείτε την επικινδυνότητα, γιατί εάν ο βαθμός της ήταν τόσο υψηλός, ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος θα είχε απαντήσει την επόμενη μέρα, μετά το έγγραφο της Περιφέρειας.

Ο Εισαγγελέας Περιβάλλοντος όμως, γνώριζε για την προσβολή της ΑΕΠΟ της Περιφέρειας από το Δίκτυο στο ΣτΕ και φυσικά μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει δώσει εξαίρεση. Ιδιαίτερα δε, τα τελευταία 2 χρόνια μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 2313/20. Θα σας παρακαλούσαμε επίσης να μας εξηγήσετε πως επιτρέψατε να γίνουν έργα παράνομα, χωρίς άδειες στο Ρέμα, το ρέμα που από κοινού θέλουμε να προστατευθεί από βάναυσες και αναχρονιστικές διευθετήσεις, χωρίς, στην περίπτωση που είχατε αδυναμία ελέγχου

– Να ειδοποιήσετε την Περιφέρεια για την παράνομη ενέργεια. (Η Περιφέρεια θα ειδοποιηθεί φυσικά στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο)

– Να κάνετε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνοντας την αντίθεσή σας, ως προς τον τρόπο διευθέτησης των πρανών και να την κοινοποιήσετε σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες και παράλληλα στο Δίκτυό μας

– Να κοινοποιήσετε στα ΜΜΕ τις παράνομες επεμβάσεις διευθέτησης που διενεργούνται στο Ρέμα της Πικροδάφνης.

Επιτρέψτε μου εδώ, με όλο το σεβασμό, να διορθώσουμε λίγο το βιαστικό – λόγω του όγκου της ανάρτησής μας φαντάζομαι – συμπέρασμά σας, ότι εγκαλούμε τον Δήμο και ιδιαίτερα τον κο Γαβαλά «γιατί διαβίβασε στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής την από 13/11/2019 επιστολή των ενοίκων της πολυκατοικίας επί της οδού Αιγίνης 1». Γιατί να το κάνουμε αυτό; Πολύ καλά έκανε ο Δήμος και ο κος Γαβαλάς. Προβλέπεται από τις διαδικασίες. Αυτό που διαβάσατε, είναι η αρχή του ιστορικού που περιγράφεται αναλυτικά βήμα – βήμα.

Εάν όμως επιμένετε σε έγκληση και μάλιστα ηθικής ευθύνης, τότε ναι, εγκαλείται η Τεχνική Υπηρεσία γιατί «άνοιξε διάπλατα την πόρτα» σε έργα της φύσης των οποίων ο Δήμος μας έχει καταδικάσει και δεν προέβη σε αντιδράσεις, οι οποίες περιγράφονται παραπάνω. Ως Δίκτυο για την προστασία του Ρέματος της Πικροδάφνης, θα παραμείνουμε ενεργοί και θα προσπαθήσουμε όπως κάνουμε τόσα χρόνια να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του φυσικού πλούτου και την συντήρηση του φυσικού του κάλλους, στηρίζοντας παράλληλα τους απειλούμενους από τις αστοχίες της Πολιτείας παραρεμάτιους πολίτες με προσφιλή προς την δομή του ρέματος υλικά. Όχι τσιμέντο. Ελπίζουμε να είσαστε μαζί μας.”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.