Συνεργασία του Συλλόγου Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης» με τον Γιάννη Μαγαλακάκη
Το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης» ανοίγει μία νέα εποχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου ανακοινώνοντας μια σπουδαία συνεργασία με τον γνωστό ερευνητή – χορευτή και δάσκαλο κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη.

Σας προσκαλούμε όλους το Σάββατο 5 Μαρτίου και ώρα 12:00 στο Β ΚΑΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ στην οδό Λεωφόρος Ιασωνίδου 35, για να γνωρίσετε από κοντά τον Γιάννη Μεγαλακάκη και να συμμετάσχετε σε ένα μάθημα γνωριμίας κρητικών χορών, πάντα σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 6909305625

Ρωμανού Αριάδνη (Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων).Ο Γιάννης Μεγαλακάκης, ακούραστος ερευνητής της κρητικής κουλτούρας και χοροδίδασκαλος, αναλαμβάνει το απαιτητικό καθήκον της ορθής και αποτελεσματικής διάδοσης του κρητικού πολιτισμού μέσα από μία διδασκαλία ουσίας.

Με αφετηρία την εμφάνιση του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει χαράξει την πορεία του, έχοντας πάντα κατά νου την προβολή της κουλτούρας της γενέτειρας του. Οι παρουσιάσεις των μουσικοχορευτικών του παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, συνοδεύονται από σειρά συνεργασιών με μεγάλους δημιουργούς της κρητικής τέχνης.Παράλληλα, ο ίδιος ξεδιπλώνει την εκτεταμένη του γνώση πάνω στα έθιμα του νησιού, μέσα από τα βιβλία και την πληθώρα ομιλιών που πραγματοποιούνται σε κατοίκους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Η διδσκαλία του αφορά όλους, ανεξαρτήτως χορευτικού επιπέδου, όσους ενδιαφέρονται θα μάθουν τα είδη χορών που καλύπτουν τη παγκρήτια περιοχή, τις διάφορες παραλλαγές στις φιγούρες και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών.

Επίσης αφορά όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε άμεση επαφή με την ιδιαίτερη λαογραφία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της μεγαλονήσου.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης σημειώνει :

«Πάνω από 25 χρόνια διδάσκω σε παιδιά. Έχω την ευλογία και την χαρά να έχω γνωρίσει εκατοντάδες παιδιά μέσω της διδασκαλίας, να έχω δεί την εξέλιξή τους και την πρόοδό τους σαν χαρακτήρες και σαν χορευτές.

Η διατήρησή της παράδοσης είναι η ανάδειξη των αξιών που η εμπεριέχει και η λειτουργία τους σε αντιπαράθεση με τη λογική των σύγχρονων εμπορευματικών προτύπων ζωής.

Η γνωριμία με την ρίζα σου, όποια κι είναι είναι πολύ σημαντική γιατί σου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να πάρεις.

Οτιδήποτε παραμένει στον χρόνο με την ίδια  συγκινησιακή φόρτιση και καταφέρνει να εκφράζει την εκάστοτε νέα γενιά ονομάζεται παράδοση η οποία θα πρέπει να έχει τον ρόλο του εμπνευστή.

Η παράδοση έχει νόημα μόνο όταν εμπεριέχει και το παρόν. Αυτό σημαίνει για εμάς παράδοση: κάτι που έρχεται από παλιά, αλλά έχει και σήμερα τη δύναμη να σε συγκινεί. Προσεγγίζουμε την τέχνη του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο, το οποίο από γενιά σε γενιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.

Υπάρχει μία μυστήρια σύνδεση με το παρελθόν, τους προγόνους μας σε κάθε γωνιά της Κρήτης, την στιγμή που τα πόδια μας χορεύουν τα βήματα, τα οποία έχει χορέψει χιλιάδες χρόνια πριν, αυτός ο λαός.»

Ερευνητής – Χορευτής – Ερμηνευτής –

Δάσκαλος κρητικών χορών – Συγγραφέας

Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998
ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2002 συμμετέχει με την χορευτική του ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006
κυκλοφορεί την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Τον Νοέμβριο του 2006 ιδρύει στην Αθήνα, το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του 2006
εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008
χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Ιανουάριο του 2010
κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με μαντινάδες –στίχους και τραγούδια  με τίτλο «Χορογράφοντας»  από τις εκδόσεις Δοκιμάκη.
Το 2011 παρουσιάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».

Ακολούθησαν προβολές της ταινίας σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα : Χανιά  : Kέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι  ,

Λάρισα : Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης , Μήλος : Συνεδριακό Κέντρο Μήλου 
Σαντορίνη : Μέγαρο Γκύζη ,  Αργυρούπολη : Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης
Κύθηρα : Πολυχώρος Τέχνης και Εκπαίδευσης Ζείδωρος , Ιωάννινα : Θέατρο Πολυθέαμα
Χαλκίδα : Θέατρο Παπαδημητρίου , Λειβαδιά : Συνεδριακό Κέντρο Κρύας  και αλλού.
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011
, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς «Το νησί» η οποία είναι μεταφορά του best seller  της Victoria Hislop.
Την άνοιξη του 2012
παρουσιάζει την παράσταση «Φτάσε όπου δεν μπορείς» στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει μαζί με τον Ψαραντώνη και μία πολυμελή χορευτική Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.


Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζεται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης. 

Τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τους επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του παρουσίασαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα την χοροθεατρική παράσταση «Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη εν χορώ & οργάνοις» σε σκηνοθεσία & ερμηνεία του Βασίλη Βασιλάκη. Συμμετείχαν φιλικά οι Γεωργία Νταγάκη και η Καλλιόπη Βέττα. 

Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με μαντινάδες με τίτλο «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου» από τις εκδόσεις Captainbook. 

Τον Ιανουάριο του 2016 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία εντυπωσιακή παράσταση,  μουσική σκηνή της Αθήνας ,Half Note. 

Tον Μάϊο του 2016 παρουσιάζει με την χορευτική του Ομάδα και την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Παύλου Κουρτίδη την παράσταση «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως» στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα.

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2017 πραγματοποίησε τέσσερις {4} θεματικές διαλέξεις για τον κρητικό χορό στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων.

Τον Νοέμβριο του 2018 , χόρεψε μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο στην Ακαδημία Αθηνών σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» μαζί με την Ακαδημία Αθηνών ,για τον πατέρα της ελληνικής γλωσσολογίας Γεώργιο Χατζιδάκι.

Τον Μάιο του 2019 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία σειρά παραστάσεων αφιερωμένες στην Μάχη της Κρήτης με τεράστια επιτυχία στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του, το οποίο είναι παραμύθι και έχει τίτλο «Τα στιβάνια του παππού». Το παραμύθι υποστηρίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Τον Αύγουστο του 2021 σκηνοθετεί την παράσταση «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί» και την παρουσίαζει στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζει ένα πρωτότυπο χοροδρώμενο με το οποίο καλοσώρισε στην Κρήτη την Μύρτιδα. Η Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα εντεκάχρονο κορίτσι που έζησε στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και πέθανε από το λοιμό, που αποδεκάτισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας, μαζί και τον ίδιο τον Περικλή. Το παιδικό κρανίο της Μύρτιδος βρέθηκε και αυτό στον ομαδικό τάφο.

Η άριστη κατάστασή του γέννησε την ιδέα της ανάπλασης του προσώπου της.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η μικρή Αθηναία αναγεννήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη. Έκτοτε έχει εκτεθεί στο εξωτερικό και στα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδος.  Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν τη Μύρτιδα «φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ» και συνεργάτιδά τους στην καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

 Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης , ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλοί άλλους.

Έχει εμφανιστεί με την Ομάδα του σε αμέτρητες τηλεοπτικές εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου και έχει βραβευτεί από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προσφορά του στην κρητική μουσικοχορευτική παράδοση.

Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.