Σπιτική κονσέρβα με πράσινα φασολάκια οδήγησε στον θάνατο την 46χρονη από αλλαντίαση
Θύμα της σπάνιας αλλά θανατηφόρας νόσου, αλλαντίασης, φαίνεται πως είναι η 46χρονη γυναίκα από το Κιάτο που κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες μετά από κατανάλωση πράσινων φασολιών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η 46χρονη γυναίκα μαζί με την μητέρα της κατανάλωσαν πράσινα φασολάκια που είχαν καλλιεργήσει στον κήπο τους και είχαν επιχειρήσει μόνες τους να κονσερβοποιήσουν.

«Για να μην δημιουργηθεί θέμα, δεν είναι τρόφιμα που αγόρασαν στο σούπερ μάρκετ. Είναι τρόφιμα που παρασκευάζονται και συντηρούνται κατ’ οίκον. Εκεί γίνονται λάθη όπως παλιότερα γινόταν με τα αλλαντικά και γι’ αυτό λέγεται αλλαντίαση», δήλωσε ο Νικόλαος Χρυσικός, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κιάτου.

Πάρα τις προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν στη ζωή, η κόρη κατέληξε στο Kέντρο Yγείας, με την μητέρα της να παραμένει διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Κορίνθου.«Η μητέρα είναι ακόμα διασωληνωμένη. Βγήκε θετική και στον κορωνοϊό αλλά δεν διασωληνώθηκε λόγω κόβιντ αλλά διασωληνώθηκε για την άλλη νόσο», δήλωσε ο Χρυσοβαλάντης Μέλλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου.

Ποια είναι η θανατηφόρος νόσος αλλαντίαση

Το βακτήριο που κρυβόταν μέσα στα πράσινα φασολάκια είναι ικανό να παράξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, την πιο επικίνδυνη τοξίνη που υπάρχει στη φύση.

Ένα γραμμάριό της μπορεί να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η θανατηφόρος δόση για τον άνθρωπο είναι το 1-2μg. Επιτίθεται στα νεύρα προκαλώντας διαταραχές στην όραση, την κατάποση και την ομιλία ενώ είναι ικανή να προκαλέσει και παράλυση.

Οι σπιτικές κονσέρβες φρούτων και λαχανικών είναι ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος καθώς αν δεν αποστειρωθούν σε ειδικές συνθήκες ελλοχεύει ο κίνδυνος της δηλητηρίασης.

«Παράγει πολύ θερμοάντοχα σπόρια που αντέχουν μέχρι και σε θερμοκρασία βρασμού δηλαδή τους 100 βαθμούς, τη μέγιστη θερμοκρασία με την οποία μπορούμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι», είπε ο Ιωάννης Γιαβάσης Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία βρασμού δεν ήταν αρκετή για να εξουδετερώσει το επικίνδυνο βακτήριο που έκρυβαν μέσα τους τα φασολάκια.

Το αντίδοτο είναι η αντιτοξίνη που πρέπει να χορηγηθεί άμεσα στον ασθενή στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Για την υπόθεση αυτή διενεργείται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Κιάτου, ενώ «φως» στην υπόθεση θα ρίξουν οι τοξικολογικές εξετάσεις της 46χρονης γυναίκας.

Το πιο επικίνδυνο δηλητήριο της φύσης

Ο καθηγητής Ιωάννης Γιαβάσης αποκάλυψε μιλώντας στο Mega, το λάθος που έκαναν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της σπιτικής κονσερβοποίησης.

«Το λάθος είναι πως όταν κάνουμε κονσερβοποίηση μπορούμε να την κάνουμε εύκολα με έναν απλό βρασμό εάν είναι αρκετά όξινο. Το pH του προϊόντος είναι αρκετά χαμηλά και η οξύτητά του υψηλά ώστε να μην μπορεί αν δημιουργηθεί το βακτήριο», δήλωσε.

Επομένως, απαγορεύεται σε τροφές που δεν είναι όξινες, όπως τα φασολάκια, το κρέας, το ψάρι, η κονσερβοποίηση στο σπίτι.

Οι γυναίκες θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν μαγείρευαν τα φασολάκια πριν τα καταναλώσουν, καθώς η τοξίνη είναι θερμοευαίσθητη και θα καταστρεφόταν στους 85 βαθμούς.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.