Ο Δήμος Νέας Σμύρνης στο πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους”




Έπειτα από συστηματική καταγραφή και ενασχόληση με το ζήτημα της αστεγίας, ο Δήμος Νέας Σμύρνης πέτυχε την ένταξή του στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους». Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε 43 Δήμους της χώρας και πρόκειται να υλοποιηθεί από το Δήμο, σε συνεργασία με τον όμορο Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την ΑμΚΕ «Ίασις». Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» αποτελεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα. Οι πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος αφορούν την κάλυψη βασικών υλικών αναγκών των ανθρώπων που διαβιούν κάτω από συνθήκες ένδειας και επικινδυνότητας.

Παράλληλα, στοχεύει στην καλλιέργεια προοπτικών, μέσω της ψυχοκοινωνικής στήριξης και της εργασιακής κινητοποίησης, για την πλήρη και μόνιμη ένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό.Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 Την επιδότηση ενοικίου για διάστημα έως και 18 μήνες

 Την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας



 Την επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνεςκαι αφορά ωφελούμενους οι οποίοι ανήκουν στις παρακάτω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες:

 Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια.

 Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ως άστεγοι και διαβιούν στους δρόμους ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

 Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.

 Άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 320.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 160.000 ευρώ αντιστοιχούν στο Δήμο Νέας Σμύρνης και υλοποιείται από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό η Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου έρχονται εκ νέου σε επαφή με τους καταγεγραμμένους στα μητρώα αστέγους και επιχειρούν να τους κινητοποιήσουν παρέχοντάς τους ένα ολοκληρωμένο και σημαντικής χρονικής διάρκειας πρόγραμμα έμπρακτης και πολύπλευρης υποστήριξης, ώστε να ξεφύγουν από τις δύσκολες συνθήκες, μέσα στις οποίες διαβιούν.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης Παναγιώτης Γιατζίδης ευχαριστεί θερμά την κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την αρωγή της σε όλο το σχέδιο δράσης. Επίσης αναφερόμενος στο πρόγραμμα τόνισε: «Όλοι μαζί, Κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολίτες πρέπει και μπορούμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την εξάλειψη της αστεγίας.

Είναι καθήκον μας η εξασφάλιση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Με το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για όλους, επιδιώκουμε την επανένταξη τους σε συνθήκες υγιούς διαβίωσης και εργασίας. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης είναι δίπλα στους πολίτες που έχουν ανάγκη και αποτελεί καθήκον μας η στήριξή τους».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.